ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στα €7 δις οι αγορές κυπριακών ομολόγων από το Ευρωσύστημα

Οι καθαρές νέες αγορές μέσω του PSPP τερματίστηκαν τον Ιούνιο - Οι καθαρές αγορές ομολόγων μέσω του PEPP έχουν τερματιστεί από τον Μάρτιο

ΚΥΠΕ

Στα €7 δισεκατομμύρια πλησιάζει η αξία των κυπριακών ομολόγων που διακατέχει στον ισολογισμό του το Ευρωσύστημα στα προγραμμάτα αγοράς περιουσιακών στοιχείων PSPP και PEPP.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τα οποία επεξεργάστηκε το ΚΥΠΕ, μέσω του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων δημοσίου τομέα (PSPP) η συνολική αξία κυπριακών ομολόγων που έχουν αποκτηθεί από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), κατά κύριο λόγο, και την ΕΚΤ ανήλθε σε €4.483 εκατομμύρια στο τέλος Νοεμβρίου, ενώ τον ίδιο μήνα έχουν γίνει καθαρές αγορές κυπριακών ομολόγων ύψους €31 εκατ. Η σταθμισμένη μέση διάρκεια των ομολόγων αυτών βρίσκεται στα 8,9 χρόνια.

Οι καθαρές νέες αγορές μέσω του PSPP τερματίστηκαν τον Ιούνιο του 2022, με το Ευρωσύστημα να επανεπενδύει πλήρως το κεφάλαιο από την εξόφληση ομολόγων που λήγουν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023.

Εξάλλου, τα συνολικά ομόλογα στον ισολογισμό της ΚΤΚ και της ΕΚΤ, που αποκτήθηκαν μέσω του έκτακτου προγράμματος αγορών πανδημίας (PEPP), ανήλθαν στα €2.487 εκατομμύρια στο τέλος Νοεμβρίου με τις καθαρές αγοράς την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου να ανέρχονται σε €4 εκατ. H μέση σταθμισμένη διάρκεια των ομολόγων ανέρχεται σε 8,3 χρόνια.

Οι καθαρές αγορές ομολόγων μέσω του PEPP έχουν τερματιστεί από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ τα ποσά των ομολόγων που λήγουν για περίοδο μέχρι το τέλος του 2024 θα επανεπενδύονται πλήρως.

Από τον ερχόμενο Μάρτιο η «ποσοτική σύσφιξη»

Στην τελευταία του συνέδριά την περασμένη Πέμπτη, πέραν της νέας αύξησης των επιτοκίων, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι μετά τον Φεβρουάριο θα αρχίσει η μείωση του ισολογισμού της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά το ευρύτερο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) με «μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό».

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η μείωση θα διαμορφωθεί σε €15 δισ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος του β΄ τριμήνου του 2023 και στη συνέχεια ο ρυθμός της θα καθορίζεται με την πάροδο του χρόνου.

Σε σχέση με το PEPP, το ΔΣ τη ΕΚΤ επαναβεβαίωσε ότι σκοπεύει να επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση