ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στεγαστική κρίση λόγω YouTubers στην Ανδόρα

Με τους influencers και άλλους εύπορους ξένους να συρρέουν στη χώρα, η Ανδόρα κινδυνεύει να μετατραπεί από ένα μέρος χαμηλής φορολόγησης και καλού επιπέδου ζωής, σε έναν φορολογικό παράδεισο σαν το Μο

Kathimerini.gr

Αυτό το μικροσκοπικό ορεινό κράτος, στριμωγμένο ανάμεσα στη Γαλλία και στην Ισπανία, είναι συνήθως ένα μέρος όπου ο κόσμος πηγαίνει για τα duty free ψώνια και τις εύκολες πίστες του σκι.

Η χαμηλή φορολογία και τα υψηλά επίπεδα τραπεζικού απορρήτου προσελκύουν στην αγορά ακινήτων της Ανδόρας εύπορους αγοραστές και ενοικιαστές.

Ομως τελευταία, η χώρα προσελκύει μια πληθυσμιακή ομάδα πολύ διαφορετική από τους μυστικοπαθείς πλουσίους που συρρέουν σε τέτοιους φορολογικούς παραδείσους: YouTubers και αστέρια των social media άρχισαν να στήνουν τις κάμερές τους σε νοικιασμένα ακίνητα στην Ανδόρα πριν να «χτυπήσει» η πανδημία.

Η φυσική ομορφιά των Πυρηναίων και η σχεδόν μηδενική εγκληματικότητα βοήθησαν ώστε οι τιμές των ακινήτων στην Ανδόρα να αυξηθούν πάνω από 30% από το καλοκαίρι του 2018. Σύμφωνα με το Bloomberg, η αγορά έχει ανέβει τόσο πολύ ώστε οι λιγότερο εύποροι ντόπιοι αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στην άλλη πλευρά των συνόρων με την Ισπανία.

Με τους influencers και άλλους εύπορους ξένους να συρρέουν στη χώρα, η Ανδόρα κινδυνεύει να μετατραπεί από ένα μέρος χαμηλής φορολόγησης και καλού επιπέδου ζωής, σε έναν φορολογικό παράδεισο σαν το Μονακό, που κατοικείται κυρίως από υπερ-πλουσίους, αφήνοντας ελάχιστο χώρο για οποιονδήποτε άλλο.

Για να αποτρέψουν μια τέτοια αλλαγή, οι βουλευτές της Ανδόρας προτείνουν σαρωτικές αλλαγές, που στόχο έχουν να αποθαρρύνουν τους ξένους, αναγκάζοντάς τους να πληρώσουν φόρο για όλες τις αγορές ακινήτων.

Τα έσοδα του φόρου προορίζονται για ένα ταμείο που θα δημιουργεί προσιτές κατοικίες για τους ντόπιους. Υπάρχουν, ωστόσο, ανησυχίες ότι τα μέτρα μπορεί να αποδειχθούν αντιπαραγωγικά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση