ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΣΤΕΚ: Όμηρος των υγειονομικών εξελίξεων ο τουρισμός

Η μόνη λύση είναι οι αυστηροί έλεγχοι και ο εμβολιασμός για την αναχαίτιση της κατάστασης, ανέφερε ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων

ΚΥΠΕ

Η Κύπρος βρίσκεται σε δυσμενή θέση έναντι ανταγωνιστικών τουριστικών προορισμών, εκτιμά ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΤΕΚ), προσθέτοντας πως η μόνη λύση είναι οι αυστηροί έλεγχοι και ο εμβολιασμός για την αναχαίτιση της κατάστασης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΤΕΚ οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών καταδεικνύουν με τον πιο εμφαντικό τρόπο πως η πορεία του τουριστικού τομέα, ενός από τους πυλώνες της κυπριακής οικονομίας, είναι άμεσα και πλήρως συσχετισμένη με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, προσθέτοντας πως στο κλίμα μεγάλης αβεβαιότητας που ήδη επικρατούσε, προστέθηκε η ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και η αύξηση στις νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό.

Πρόκειται, προστίθεται, «για εξελίξεις οι οποίες οδήγησαν στη λήψη έκτακτων μέτρων από την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως την ίδια ώρα, οι αρνητικές εξελίξεις μεταφέρονται άμεσα και στο εξωτερικό με αποτέλεσμα οι προσπάθειες του Υφυπουργείου Τουρισμού και των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα για προσέλκυση τουριστών, να καθίστανται ακόμα πιο δύσκολες, ειδικά όταν σε άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς της Μεσογείου τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάζονται πολύ καλύτερα».

Επί τούτου, ο ΣΤΕΚ επισημαίνει πως οι επιπτώσεις πλέον είναι εμφανείς τόσο από τις ακυρώσεις κρατήσεων όσο και από την ανησυχία που εκφράζουν επίσημα οι μεγάλοι οργανωτές ταξιδιών. Ενδεικτικά σημειώνει πως εδώ και βδομάδες είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις υγειονομικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις που θα είχαν στην εικόνα που εκπέμπει η χώρα στο εξωτερικό και δυστυχώς τα γεγονότα για ακόμα μία φορά τους επιβεβαιώνουν.

Υπό αυτές τις συνθήκες, συνεχίζει η ανακοίνωση του συνδέσμου, «οι όποιες θετικές ενδείξεις πήγαν να δημιουργηθούν (διαφοροποίηση απαιτήσεων για εμβολιασμένους Βρετανούς που επιστρέφουν από χώρες της «πορτοκαλί» κατηγορίας, αύξηση ενδιαφέροντος από Γαλλία και Γερμανία κι άλλες χώρες, σταθεροποίηση αφίξεων από Ρωσία), ανατρέπονται».

Επικαλούμενος στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, την περίοδο Ιανουαρίου- Μαΐου 2021 ο ΣΤΕΚ αναφέρει πως οι αφίξεις περιορίστηκαν στις 156.825 και ήταν κατά 36.4% μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, η μείωση εκτοξεύεται στο 86% (1.121.361).

Με τους πρώτους εφτά μήνες του έτους να θεωρούνται χαμένοι για τον τουριστικό τομέα και την κατάσταση για το υπόλοιπο της τουριστικής χρονιάς να χαρακτηρίζεται από τεράστια αβεβαιότητα, είναι ξεκάθαρο, προσθέτει ο ΣΤΕΚ, πως οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κι άλλες του τομέα, θα χρειαστούν επιπρόσθετη στήριξη για να επιβιώσουν, καθώς για δεύτερη συνεχή χρονιά επιβαρύνονται με μεγάλες ζημιές.

Σε αντίστοιχα δυσχερή θέση βρίσκονται και οι εργαζόμενοι του τομέα, οι οποίοι θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζονται. Ο ΣΤΕΚ σημειώνει πως έχει ήδη επικοινωνήσει με την Υπουργό Εργασίας για το ζήτημα και προτίθεται σύντομα να θέσει ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών την ανάγκη για περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων του τομέα.

Με δεδομένο ότι ένα νέο lockdown θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία, ο ΣΤΕΚ απευθύνει για ακόμα μία φορά «έκκληση στους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν καθώς είναι η μόνη λύση για περιορισμό της διασποράς του ιού και συγκράτηση των νοσηλειών».

Παράλληλα, οι αρμόδιες κρατικές Αρχές θα πρέπει να βεβαιωθούν, συνεχίζει η ανακοίνωση, ότι τα μέτρα προστασίας εφαρμόζονται στο έπακρο, ειδικά στους χώρους όπου ο συγχρωτισμός είναι έντονος και από τους οποίους, σύμφωνα με τους ειδικούς, ξεκινούν οι μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης.

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων σημειώνει πως πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι ο ιός «δεν θα πάει διακοπές» και δεν πρόκειται να εξαφανιστεί διά μαγείας.

Στέλνει επίσης το μήνυμα πως καθημερινά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιεί ότι οι μεταλλάξεις είναι συνεχείς και για αυτό δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε. Θα πρέπει, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Ενδεχομένως αυτή η προσαρμογή, αν γίνει ορθά και γρήγορα, να αποτελέσει και τη μόνη διαφοροποίησή μας από ανταγωνιστικούς προορισμούς, καταλήγει ο ΣΤΕΚ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X