ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην Ολομέλεια νομοσχέδιο κατά των κακοπληρωτών ενοικιαστών

Εικοσιμία ημέρες μετά την προειδοποίηση, ο ιδιοκτήτης δικαιούται να ξεκινήσει διαδικασίες έξωσης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συνεδρία της 22ας Νοεμβρίου, θα τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση νόμου που κατέθεσαν βουλευτές του ΔΗΣΥ για την τροποποίηση του νόμου για το ενοικιοστάσιο που στοχεύει στην προστασία των ιδιοκτητών από τους κακοπληρωτές ενοικιαστές, είπε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, που συζήτησε την πρόταση νόμου, ο κ. Νουρής ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση της πρότασης νόμου για την τροποποίηση του νόμου που διέπει τις ενοικιάσεις ακινήτων, η οποία στοχεύει να αντιμετωπίσει άδικες στρεβλώσεις που συντελούνται από συγκεκριμένους ενοικιαστές.

Η προτεινόμενη νομοθεσία διαλαμβάνει ότι αν ενοικιαστής δεν πληρώνει τα ενοίκια, ο ιδιοκτήτης μπορεί να του δώσει γραπτή προειδοποίηση. Εάν μετά την πάροδο 21 ημερών από την ημερομηνία προειδοποίησης δεν διευθετηθούν οι οφειλές, ο ιδιοκτήτης μπορεί να πάει στον πρωτοκολλητή και να αρχίσει τη διαδικασία έξωσης. Από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης υποβάλει αίτηση στον πρωτοκολλητή, ο ενοικιαστής έχει 14 ημέρες να παρουσιάσει τις αποδείξεις πληρωμής των οφειλών του. Σε αντίθετη περίπτωση αρχίζει η διαδικασία έξωσης και σε ένα μήνα γίνεται έξωση ανάκτηση εμπορικού υποστατικού και δύο μήνες οικιστικού υποστατικού.

Αν ο ενοικιαστής παρουσιάσει αποδείξεις αποκτά δικαίωμα υπεράσπισης στη διαδικασία έξωσης.

Όπως ανέφερε ο κ. Νουρής, με την προτεινόμενη τροποποίηση επισπεύδεται η διαδικασία επίδοσης και εξέτασης των αιτήσεων έξωσης ενώπιον του Δικαστηρίου και μεταφέρεται το βάρος της απόδειξης για την καταβολή του ενοικιοστασίου στον ενοικιαστή. Πρόσθεσε πως όταν ενοικιαστής δεν πληρώνει το ενοίκιο, ο ιδιοκτήτης κέκτηται να προχωρήσει τη διαδικασία της έξωσης, η οποία για οικιστικό υποστατικό η διαδικασία έξωσης πρέπει να ολοκληρωθεί σε έξι μήνες και για εμπορικό σε τρις μήνες.


Περαιτέρω διευκρίνισε πως η ουσιαστική αλλαγή είναι η μεταφορά τους βάρους της απόδειξης στον ενοικιαστή και συγκεκριμένα ο ενοικιαστής θα πρέπει να παρουσιάσει απόδειξη εξόφλησης όλων των ενοικίων στον πρωτοκολλητή. Αν δεν παρουσιαστούν οι αποδείξεις τροχιοδρομείται η διαδικασία της έξωσης.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως ισχυρισμοί ενοικιαστή ότι δεν έγιναν επιδιορθώσεις για αυτό και δεν πλήρωνε δεν θα αποτελούν υπεράσπιση καθώς, υπάρχουν διαδικασίες που μπορεί να ακολουθήσει ο ενοικιαστής, σημειώνοντας πως αυτοί οι ισχυρισμοί δεν μπορούν να κρατούν σε ομηρία τον ιδιοκτήτη.

Διευκρίνισε περαιτέρω ότι ο προτεινόμενος νόμος δεν εμπλέκεται στη διαδικασία των αυξήσεων, και θα πρέπει να επανέλθουμε, πρόσθεσε.

Ο κ. Νουρής είπε ότι κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου ακούστηκαν και λήφθηκαν υπόψη οι θέσεις των εμπλεκομένων περιλαμβανομένης και της Προέδρου του Δικαστηρίου Ελέγχου Ενοικιάσεων και το κείμενο της πρότασης νόμου τροποποιήθηκε ανάλογα ώστε να ψηφιστεί μια δίκαιη νομοθεσία και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πολιτικές δυνάμεις αναγνωρίζονται την αδικία θα υπερψηφίσουν την πρόταση νόμου, προστατεύοντας ιδιοκτήτες που είχαν την ατυχία με ενοικιαστές που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

«’Οπως δεν είναι ασυνεπείς όλοι οι ενοικιαστές υπάρχουν και οι ιδιοκτήτες που είναι χιλιούχοι και χρειάζονται το ενοίκιο για το ζην και όχι προς το ευ ζην», συνέχισε.

Τόνισε ακόμα πως η διαδικασία έξωσης θα προωθείται μόνο για τις περιπτώσεις που ένας ενοικιαστής γίνεται στρατηγικός κακοπληρωτής.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού αφού ανέφερε ότι ο υφιστάμενος νόμος αντιμετωπίζει προβλήματα και έχει πολλές ομοιότητες με τη διαδικασία εκποίησης, πρόσθεσε πως οι νόμοι γίνονται για να προστατεύουν όσους συμβάλλονται με καλή πίστη. Ανέφερε περαιτέρω ότι η πρόταση νόμου στοχεύει να άρει την εκμετάλλευση και την κακόπιστη μη καταβολή οφελών, ωστόσο, συνέχισε στο κείμενο περιέχει πρόβλημα.

Εξήγησε πως δεν μπορούν να τεθούν περιορισμοί στο δικαίωμα υπεράσπισης, και εξέφρασε την άποψη ότι η πρόνοια για το πρωτοκολλητείο περιορίζει το δικαίωμα υπεράσπισης, και μεταφέρει την αρμοδιότητα δικαστηρίου στον πρωτοκολλητή ο οποίος θα καταστεί οιονεί δικαστήριο.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε πως είναι γεγονός ότι το κενό τυγχάνει εκμετάλλευσης από κάποιους που επιλέγουν να διαμένουν στην περιουσία άλλων χωρίς να πληρώνουν τις οφειλές τους.

Η κ. Ερωτοκρίτου πρόσθεσε πως η πρόταση νόμου όπως διαμορφώθηκε, στην ουσία γίνεται αυτόματη η διαδικασία ώστε ο ιδιοκτήτης να ανακτά την κατοχή του ακινήτου.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ είπε ότι κατά τη συζήτηση προέκυψε και η θέση ότι ο προτεινόμενος νόμος θα οδηγήσει τους ενοικιαστές να ζητούν απόδειξη και ως εκ τούτου οι ιδιοκτήτες θα δίνουν απόδειξη και θα αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή. Η κ. Ερωτοκρίτου εξέφρασε ικανοποίηση επειδή στον νόμο εισάγεται ηλεκτρονική επίδοση.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ότι στόχος όλων είναι η προστασία του καλόπιστου ενοικιαστή και του καλόπιστου ιδιοκτήτη.

Ο κ. Ευσταθίου πρόσθεσε πως θα φέρει προτάσεις νόμου, για να λυθούν επ’ ωφέλεια των καλόπιστων και άλλες πτυχές του νόμου, όπως οι επιδιορθώσεις των υποστατικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση