ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:19
 

Στην Πανγαία 21 ακίνητα της Τράπεζας Κύπρου

Συμφωνία 149 εκατ. ευρώ για την απόκτηση χαρτοφυλακίου ακινήτων σε Ελλάδα και Κύπρο

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η  Εθνική Πανγαία ανακοίνωσε ότι η εταιρεία υπέγραψε σύμβαση με την Τράπεζα Κύπρου για την απόκτηση χαρτοφυλακίου ακινήτων στην Κύπρο και Ελλάδα. Η συμφωνία αφορά την απόκτηση 21 ακινήτων, έναντι 149 εκατ. ευρώ.

Πρώτον, η σύμβαση αφορά την αγορά του 100% των διαχειριστικών μετοχών και του 88,2% των επενδυτικών μετοχών της CYREIT Variable Investment Company PLC, fund που είχε ιδρύσει η Τράπεζα Κύπρου.

Δεύτερον, αφορά την αγορά δύο εμπορικών ακινήτων στην Αθήνα, εκ των οποίων το ένα βρίσκεται επί της Λεωφόρου Συγγρού & Λαγουμιτζή και είναι συνολικής επιφάνειας 6,9 χιλ. τμ. και το δεύτερο βρίσκεται επί των οδών Ευρυδάμαντος και Λαγουμιτζή και είναι συνολικής επιφάνειας 2 χιλ. τμ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Εθνικής Πανγαία, το συνολικό τίμημα για τη συναλλαγή θα προσδιοριστεί την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών του CYREIT λαμβάνοντας υπ’ όψιν την οικονομική θέση της CYREIT την εν λόγω ημερομηνία και εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των €149 εκατ. Ποσό €1 εκατ. εκ του τιμήματος θα προκαταβληθεί από την εταιρεία εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υπογραφή της ως άνω σύμβασης, εκτιμώμενο ποσό €145,7 εκατ. θα καταβληθεί κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής και το υπόλοιπο ύψους €2,3 εκατ. θα καταβληθεί σταδιακά με την ολοκλήρωση προαπαιτούμενων ενεργειών αναφορικά με τα ακίνητα της CYREIT.

Υπενθυμίζεται πως πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναδιοργάνωση της NBG Pangaea Reic αποτέλεσε η Invel, που είναι και κύριος μέτοχός της με την εισαγωγή δύο θεσμικών επενδυτών (Castlelake και Coller Capital). Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Invel Real Estate Management Ltd. είναι ο Κύπριος Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου.

Σύμφωνα με τους όρους της σχετικής σύμβασης, συνεχίζει η ανακοίνωση, η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε συνήθεις αιρέσεις, ήτοι, ενδεικτικά, λήψη έγκρισης από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές της Κύπρου, ολοκλήρωση της διαδικασίας χρηματοδότησης μέρους της συναλλαγής και επιβεβαίωση από την εταιρεία της πλήρωσης προαπαιτούμενων αναφορικά με τα ακίνητα και τη CYREIT και την ολοκλήρωση του νομικού και τεχνικού ελέγχου των ακινήτων στην Ελλάδα. Σημειώνεται πως η συναλλαγή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 29.03.2019 (το Long Stop Date) ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία εφόσον συμφωνηθεί γραπτώς μεταξύ των μερών.

Υπενθυμίζεται πως η CYREIT, η οποία συστάθηκε στα τέλη του 2017 ως Οργανισμός Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ), έχει στην κατοχή της μέσω θυγατρικών εταιρειών, 21 εμπορικά ακίνητα όπως γραφεία, καταστήματα, big boxes, ξενοδοχειακή μονάδα, με συνολική μεικτή επιφάνεια που ξεπερνά τα 120 χιλ. τ.μ., στην Κύπρο σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο. Η CYREIT εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και οι επενδυτικές μετοχές της είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Λίγα λόγια για την Invel

Η Invel Real Estate Management Limited ιδρύθηκε το 2013 και εξειδικεύεται σε επενδύσεις και asset management στο χώρο του ευρωπαϊκού real estate με ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία, και έντονη δραστηριοποίηση στο Ηνωμένο Βασιλείο, Πολωνία και υπόλοιπη Κεντρική και Νότια Ευρώπη. Μέσα από τις επενδύσεις της στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ και το Aphrodite Hills, το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο resort στην Κύπρο, η Invel είναι ένας από τους μεγαλύτερους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές σε real estate και hospitality στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο.

Ποια η Πανγαία

H ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ Α.Ε.Ε.Α.Π.), είναι η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε real estate στην Ελλάδα.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ και οι θυγατρικές της (ο Όμιλος) δραστηριοποιούνται σε επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία και στην ενεργό διαχείριση αυτής. Το χαρτοφυλάκιο του ομίλου αποτελείται από εμπορικά ακίνητα. Πρόκειται, στην πλειοψηφία τους, για κτήρια γραφείων και καταστήματα τα οποία βρίσκονται σε κυρίως αστικές περιοχές υψηλής προβολής και εμπορικότητας σε όλη την Ελλάδα καθώς και στην Ιταλία και Ρουμανία και εκμισθώνονται σε αξιόπιστους (blue-chip) μισθωτές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
3% Απλή και προσιτή προσφορά δανείου  |  21:53

Μπήκαν σε κόντρα Χριστοδουλίδης – ΑΚΕΛ για την εξωτερική πολιτική

«Όταν όμως ο πεθερός πλήρωνε την προεκλογική Χριστόφια στη Λεμεσό το 2008 με την ελπίδα πως θα τον διόριζε ...»
Rikkos  |  17:01

Εξοφλήθηκαν τα ακριβά δάνεια της κρίσης

«ΛΗΨΕΤΕ ΚΑΡΤΑ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗΣ ΑΤΜ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΗΜΕΙΑ Μπορείτε να χαράξετε και να συνδεθείτε ...»
MARK DOROTHY  |  16:58

Εξοφλήθηκαν τα ακριβά δάνεια της κρίσης

«Get ATM Raw Card and Make it Complete You can hack and log on to ATMs without having to carry it Arms. ...»
MARK DOROTHY  |  16:53

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X