ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στις 14 Σεπτεμβρίου το σχέδιο της Κομισιόν για πλαφόν στις τιμές ενέργειας

Η πρόεδρος της Κομισιόν θα περιγράψει το σχέδιο

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, θα περιγράψει το σχέδιο για τη θέσπιση πλαφόν στις τιμές της ενέργειας στις 14 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε.

«Η κ. Φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρός μας, θα το περιγράψει αυτό με περισσότερες λεπτομέρειες στις 14 Σεπτεμβρίου», δήλωσε η Mechthild Wörsdörfer, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του τμήματος ενέργειας της Επιτροπής, σε συνεδρίαση της επιτροπής ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το Reuters.

Στους υπ. Ενέργειας της Ε.Ε. η ελληνική πρόταση

Τις ελληνικές προτάσεις για την αγορά ενέργειας γνωστοποίησε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της 9ης Σεπτεμβρίου. Όπως ο ίδιος γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο Τwitter, σε επιστολή που τους απέστειλε παρουσιάζει τον μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τα χρήματα που έχουμε ανακτήσει τις πρώτες 55 ημέρες της εφαρμογής του και την ελληνική πρόταση για έναν μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό που αποσυνδέει τις τιμές φυσικού αερίου από αυτές του ρεύματος.

Οι ελληνικές προτάσεις, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, περιλαμβάνονται και σε επιστολή από την ομάδα Gas coordination group της Κομισιόν, στην οποία συμμετέχουν ρυθμιστές από όλες τις χώρες της Ε.Ε. Στην επιστολή αναφέρονται τόσο η πρόταση αποσύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή φυσικού αερίου όσο και ο προσωρινός μηχανισμός ανάκλησης των υπερεσόδων της εταιρείας παραγωγής. Στην επιστολή της ομάδας Gas coordination group αναφέρεται ως «μοντέλο ΙΙΙ» αυτό της Ιβηρικής Χερσονήσου που εφαρμόζουν η Ισπανία και η Πορτογαλία, και ζητείται από τα κράτη-μέλη να κρίνουν ποιο είναι το καταλληλότερο για να εφαρμοστεί κεντρικά στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον υπουργό.

Μια πρώτη εικόνα για το κλίμα που διαμορφώνεται εσωτερικά στην Ευρώπη ενόψει του έκτακτου συμβουλίου υπουργών θα υπάρξει δύο ημέρες πριν, στη συνάντηση εργασίας που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και εμπειρογνωμόνων από όλα τα κράτη-μέλη. Το βέβαιο είναι ότι η Ευρώπη θα κινηθεί στο πλαίσιο προτάσεων που έχουν υποβάλει εδώ και μήνες οι χώρες του Νότου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

O κ. Σκρέκας, πάντως, με χθεσινές δηλώσεις του αναφέρθηκε και στην ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας. Μίλησε για τα μέτρα μείωσης της κατανάλωσης στο Δημόσιο που έχουν ήδη ανακοινωθεί αλλά και για μια καμπάνια εξοικονόμησης προς τα νοικοκυριά το επόμενο διάστημα, τα οποία, όπως είπε, έχουν αρχίσει ήδη να περιορίζουν την κατανάλωσή τους.

Οι ταμιευτήρες γεμίζουν, η τιμή του αερίου υποχωρεί

Αλλάζει η ατμόσφαιρα στην Ευρώπη, καθώς φαίνεται να αποδίδουν οι προσπάθειές της να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και οι τιμές του καυσίμου αρχίζουν να υποχωρούν. Κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μάλιστα αντιμετωπίζουν τη διελκυστίνδα με τη Μόσχα με περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Μολονότι χθες έκλεισε και πάλι η Gazprom τον Nord Stream 1 για τρεις ημέρες, τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου για παράδοση τον Οκτώβριο υποχώρησαν κατά 9,6%. Καθοριστικός παράγοντας η επιτυχία της Ε.Ε. και συγκεκριμένων χωρών-μελών της που έχουν γεμίσει τους ταμιευτήρες τους με το καύσιμο, με την πληρότητα να φτάνει στο 85% νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα. Όπως τονίζει ο Βέι Σιόνγκ, αναλυτής στη Rystad Energy, «το γεγονός ότι οι ταμιευτήρες έχουν γεμίσει και μάλιστα νωρίτερα από όσο είχε προγραμματισθεί, σίγουρα μειώνει την ανησυχία έστω κι αν υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα για την προσφορά ενέργειας τον χειμώνα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση