ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στις 21 ή 22 Ιουλίου συμφωνούν για κατώτατο στην Κύπρο

Με μερική επιτυχία στέφθηκε η συνάντηση του Υπουργού Εργασίας με εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Στις 21 ή το αργότερο 22 Ιουλίου 2022 θα επιτευχθεί συμφωνία για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στην Κύπρο.
Μετά τη συνάντηση του Υπουργού Εργασίας Κυριάκου Κούσιου την Παρασκευή 8 Ιουλίου με τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις σε μια προσπάθεια γεφύρωσης του κενού για τον κατώτατο μισθό, φαίνεται πως όλα τα μέρη έβαλαν «νερό στο κρασί» τους.

Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται η «Κ» συμφωνήθηκε την 21η Ιουλίου να έχει ξεχωριστές συναντήσεις ο Υπουργός με τους εργοδότες και τις συντεχνίες, και είτε την ίδια ημέρα, είτε την επομένη σε κοινή συνάντηση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, θα επιτευχθεί συμφωνία.

Ίδιες πληροφορίες θέλουν το ποσό του κατώτατου να είναι πάνω από τα 924 ευρώ, ο κατώτατος που ισχύει και σήμερα για εννέα επαγγέλματα στην Κύπρο. Σε περαιτέρω λεπτομέρειες όπως αν θα μπουν εξαιρέσεις σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, ή αν θα συμφωνηθεί βάσει της έρευνας του EU Silc (EU Statistics on Income and Living Conditions) ή της Στατιστικής Υπηρεσίας, δεν προχώρησαν στη συνάντηση της Παρασκευής. Τα αντίστοιχα ισχύουν και για την περίοδο προσαρμογής, δεν τέθηκε οποιαδήποτε συζήτηση τέτοιου είδους στο τραπέζι στο παρόν στάδιο.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων μέχρι το τέλος Αυγούστου, όπως δηλαδή έγιναν δηλώσεις την περασμένη Τρίτη, παύει να ισχύει. Η συνάντηση της Τρίτης εξάλλου δέχθηκε μεγάλη αρνητική κριτική από τις συντεχνίες, αφού τη χαρακτήρισαν ως «πισωγύρισμα» στο έργο καθορισμού του που είχε εκπονήσει η εκλιπούσα Υπουργός Εργασίας, κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση