ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στις αντιδράσεις για τις 604 νέες θέσεις εκπαιδευτικών απαντά το ΥΠΟΙΚ

«Δεν επιφέρουν αύξηση στη συνολική απασχόληση, αφού θα μειωθεί αντίστοιχα ο αριθμός έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού που υπηρετεί σήμερα».

ΚΥΠΕ

Στις 101 ανέρχονται οι πρόσθετες θέσεις στη δημόσια υπηρεσία, καθώς οι 604 νέες θέσεις εκπαιδευτικών δεν επιφέρουν αύξηση στη συνολική απασχόληση, αφού θα μειωθεί αντίστοιχα ο αριθμός έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού που υπηρετεί σήμερα, αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών σε απάντηση τοποθετήσεων περί μεγάλης αύξησης στις νέες θέσεις που δημιουργούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» (πρώην Twitter) το Υπουργείο Οικονομκών τονίζει εκ νέου ότι κύριος στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και η τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας προωθώντας, παράλληλα, εκείνες τις πολιτικές/ ρυθμίσεις οι οποίες συμβάλουν στην αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα και, στην προκειμένη περίπτωση, του τομέα της Εκπαίδευσης, με θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και στους πολίτες.

Ειδικότερα, το Υπουργείο σημειώνει ότι στο πλαίσιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2024 προωθείται η δημιουργία 921 συνολικά πρόσθετων θέσεων και η κατάργηση 216 συνολικά θέσεων, που συνεπάγεται συνολική αύξηση των θέσεων για το έτος 2024 σε σχέση με το έτος 2023 ύψους 705 θέσεων.

Ωστόσο, προσθέτει, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι εκ των 705 θέσεων οι 604 θέσεις αφορούν τον Τομέα της Εκπαίδευσης, όπου έχει διαφανεί ότι η αυξανόμενη εργοδότηση έκτακτων εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες κατά τα τελευταία χρόνια επηρεάζει αρνητικά την υλοποίηση των εκπαιδευτικών πολιτικών καθώς, και την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και, ως εκ τούτου, κρίθηκε αναγκαία η δημιουργία μόνιμων οργανικών θέσεων, ώστε να μειωθεί ο αριθμός του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού, διατηρώντας με τον τρόπο αυτό τη συνολική απασχόληση στον δημόσιο τομέα.

Διευκρινίζει επίσης ότι στο νομοσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2024, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 4/10/2023 κατόπιν σχετικής έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου, περιλήφθηκε η δημιουργία 241 συνολικά πρόσθετων θέσεων και η κατάργηση συνολικά 189 θέσεων.

«Συνεπώς η συνολική αύξηση των θέσεων στον Κρατικό Προϋπολογισμό για το έτος 2024 θα ήταν 52 σε σχέση με το έτος 2023», αναφέρεται.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, στις αναγκαίες Τροποποιήσεις του Νομοσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2024, που προέκυψαν στη συνέχεια, οι οποίες έτυχαν, επίσης, της έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου και, στη συνέχεια, κατατέθηκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, περιλήφθηκε η δημιουργία 680 πρόσθετων μονίμων θέσεων, εκ των οποίων οι 604 αφορούν θέσεις Εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Οι υπόλοιπες θέσεις που δημιουργούνται στο πλαίσιο των Τροποποιήσεων του Νομοσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2024, αναφέρεται, εξαιρουμένων των Εκπαιδευτικών, ανέρχονται συνολικά σε 76, ενώ παράλληλα καταργούνται και 27 συνολικά θέσεις.

«Με βάση τα πιο πάνω, η τελική συνολική αύξηση των θέσεων ανέρχεται σε 101 πρόσθετες θέσεις, εκ των οποίων μεγάλος αριθμός (32) αφορά στην Υπηρεσία Ασύλου για ενίσχυση της διαχείρισης των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, και στο Τμήμα Φυλακών (50) λόγω της αύξησης της χωρητικότητας τους», συνεχίζει το Υπουργείο Οικονομικών.

Σε ότι αφορά τη δημιουργία των 604 θέσεων στον Τομέα της Εκπαίδευσης, το Υπουργειο σημειώνει ότι αυτές δεν επιφέρουν αύξηση στη συνολική απασχόληση προσωπικού στο δημόσιο τομέα ούτε και σημαντική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό, δεδομένου ότι με την πλήρωση των πρόσθετων μόνιμων θέσεων θα μειωθεί αντίστοιχα ο αριθμός έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού που υπηρετεί σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση