ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο -0,04% τα επιτόκια των εταιρικών καταθέσεων τον Απρίλιο

Τα επιτόκια για καταθέσεις νοικοκυριών διατηρήθηκαν αμετάβλητα στο 0,05%

ΚΥΠΕ

Ακόμη πιο χαμηλά σε αρνητικό επίπεδο μειώθηκαν τον Απρίλιο τα επιτόκια των καταθέσεων των επιχειρήσεων, έπειτα από την υποχώρησή τους σε αρνητικό πεδίο τον Μάρτιο, για πρώτη φορά στην ιστορία του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα επιτόκια των εταιρικών καταθέσεων με προθεσμία ενός έτους υποχώρησαν στο -0,04% τον Απρίλιο από το 0,01% τον προηγούμενο μήνα. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες πληρώνουν το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο διατηρούν τα ρευστά διαθέσιμά τους.

Αντίθετα, τα επιτόκια για καταθέσεις νοικοκυριών διατηρήθηκαν αμετάβλητα στο 0,05% τον Απρίλιο, που επίσης είναι το χαμηλότερο ιστορικά σημείο.

Οι τράπεζες εδώ και δύο χρόνια είχαν αρχίσει να επιβάλλουν αρνητικά επιτόκια σε εταιρικές καταθέσεις, ενώ γίνονταν σκέψεις και για επιβολή αρνητικού επιτοκίου και σε καταθέσεις νοικοκυριών πέραν των €100.000. Η χρέωση αρνητικών επιτοκίων έγινε, αφού λόγω της πολιτικής των αρνητικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι εμπορικές τράπεζες πλήρωναν την ΕΚΤ με επιτόκιο 0,5% για την κατάθεση της ρευστότητάς τους.

Ωστόσο, τα αρνητικά επιτόκια έχουν πλέον περίοδο λήξης, αφού η ΕΚΤ διά της προέδρου της, Κριστίν Λαγκάρντ έχει ανακοινώσει πως τον Ιούλιο θα τερματιστεί η περίοδος των αρνητικών επιτοκίων, σε μια προσπάθεια να τιθασευτεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, ο οποίος έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Η ίδια η κ. Λαγκάρντ έχει δηλώσει πως τα επιτόκια αναμένονται να επιστρέψουν στο μηδέν ή πάνω από το μηδέν στο τέλος του τρίτου τριμήνου φέτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση