ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:19
 

Στο 132,1% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος της Ιταλίας στα τέλη του 2018

Αυξάνονται περισσότερο οι ανησυχίες της Κομισιόν ότι ενδεχόμενη κρίση στην Ιταλία, θα μπορούσε να επεκταθεί και σε γειτονικά κράτη-μέλη.

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Ενα χρόνο μετά τις εκλογές που οδήγησαν στον σχηματισμό της ιταλικής κυβέρνησης συνεργασίας, το δημόσιο χρέος της ανήλθε στα τέλη του 2018 στο 132,1% του ΑΕΠ, φθάνοντας δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα από την εποχή του Μουσολίνι. Ως αποτέλεσμα, αυξάνονται ακόμη περισσότερο οι ανησυχίες της Κομισιόν ότι ενδεχόμενη κρίση στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, θα μπορούσε να επεκταθεί και σε γειτονικά κράτη-μέλη.

Η δημοσιοποίηση στοιχείων την περασμένη εβδομάδα που έδειξε ότι συρρικνώθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα τον Φεβρουάριο, σε συνδυασμό με την επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος, ενισχύει την ανησυχία ότι η ύφεση της Ιταλίας θα επεκταθεί και στην αρχή του 2019. Η ιταλική οικονομία στηρίζεται, σε μεγάλο βαθμό, στις εξαγωγές, οι οποίες έχουν υποχωρήσει την τρέχουσα περίοδο λόγω της παγκόσμιας επιβράδυνσης της οικονομίας. Την ίδια στιγμή, η ιταλική κυβέρνηση συνεργασίας προσπαθεί να φέρει σε πέρας τις κοστοβόρες προεκλογικές της υποσχέσεις, γεγονός που επιδεινώνει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ρώμη.

Κατά τον Τζοβάνι Τρία, υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, η αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης αποτελεί το σημαντικότερο ζήτημα για τη χώρα. Ωστόσο, όπως διαβεβαίωσε χθες ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ, τα όπλα για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι στα χέρια τους. Επιφυλακτικός όσον αφορά την οικονομία της Ιταλίας εμφανίστηκε και ο Μπρινό Λε Μερ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος δήλωσε στο Bloomberg: «Μην υποτιμάτε τον αντίκτυπο της ύφεσης στην Ιταλία».

Το ποσοστό ανεργίας στην Ιταλία αυξήθηκε ελαφρώς κατά τον Ιανουάριο, αγγίζοντας το 10,5%, το οποίο αποτελεί το τρίτο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την Eurostat. Ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν πως οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ιταλίας κατά το α΄ τρίμηνο του 2019 θα φθάσουν στο 0,1%, ενώ άλλοι πιστεύουν πως η οικονομία θα συρρικνωθεί, σύμφωνα με το Bloomberg. Παρ’ όλα αυτά, η μέση απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στις αρχές του 2019 στα 2,8% από 3,8% τον Οκτώβριο του 2018, εν μέρει χάρη στη «στροφή» που έκανε η ιταλική κυβέρνηση δεχόμενη να περιορίσει τις δαπάνες το 2019.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Istat, η χώρα μείωσε το δημοσιονομικό της έλλειμμα το 2018 στο 2,1% του ΑΕΠ από 2,4% που είχε σημειώσει το 2017, ενώ η πραγματική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 0,9% από 1,6% το 2017. Οσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, αυξήθηκε στο 1,6% του ΑΕΠ το 2018 από 1,4% το 2017. Το χρέος της Ιταλίας ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε στο 132,1% από 131,3% το 2016 και το 2017.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
3% Απλή και προσιτή προσφορά δανείου  |  21:53

Μπήκαν σε κόντρα Χριστοδουλίδης – ΑΚΕΛ για την εξωτερική πολιτική

«Όταν όμως ο πεθερός πλήρωνε την προεκλογική Χριστόφια στη Λεμεσό το 2008 με την ελπίδα πως θα τον διόριζε ...»
Rikkos  |  17:01

Εξοφλήθηκαν τα ακριβά δάνεια της κρίσης

«ΛΗΨΕΤΕ ΚΑΡΤΑ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗΣ ΑΤΜ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΗΜΕΙΑ Μπορείτε να χαράξετε και να συνδεθείτε ...»
MARK DOROTHY  |  16:58

Εξοφλήθηκαν τα ακριβά δάνεια της κρίσης

«Get ATM Raw Card and Make it Complete You can hack and log on to ATMs without having to carry it Arms. ...»
MARK DOROTHY  |  16:53

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X