ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο Υπουργικό το τροποποιημένο νομοσχέδιο για κρατικές εγγυήσεις

Το εν λόγω σχέδιο βρίσκεται ήδη ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στην αυριανή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου κατατίθεται πιθανότατα το τροποποιημένο νομοσχέδιο για την παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων, με στόχο την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και αυτεργοδοτουμένων εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το τροποποιημένο νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο και υπέστη σημαντικές διαφοροποιήσεις, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για έγκρισή του από τη Βουλή.

Έγκυρες πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι απαλείφεται η πρόνοια για επιδότηση επιτοκίων και τη θέση του παίρνει εφάπαξ χρηματοδότηση πολύ μικρών επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων με ένα ποσό μέχρι €100 εκατομμύρια, αν και το ποσό παραμένει ακόμη ανοικτό και ενδεχομένως να διαφοροποιηθεί.

Παράλληλα, το συνολικό ύψος των κρατικών εγγυήσεων μειώνεται στα €1,5 δισεκατομμύρια. Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο προσχέδιο του νομοσχεδίου προνοούσε κρατικές εγγυήσεις €1,7 δισ και επιδότηση επιτοκίου με €0,3 δισ.

Όσον αφορά τα ποσοστά της κρατικής εγγύησης, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η αναλογία 70% εγγυήσεις από το κράτος και 30% από τις τράπεζες διατηρείται για τις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους η κατανομή μπορεί να αυξηθεί στο 80% και 90%. Σημειώνεται ότι το 90% κρατικών εγγυήσεων είναι το ανώτατο όριο που επιτρέπει το προσωρινό πλαίσιο που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παραχώρηση κρατικής στήριξης στην πραγματική οικονομία λόγω της κρίσης του Covid-19.

Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό νομοσχέδιο προνοούσε τη σύσταση επιτροπής παρακολούθησης του σχεδίου ανά πιστωτικό ίδρυμα, αποτελούμενης από εκπρόσωπο του πιστωτικού ιδρύματος, του Υπουργείου Οικονομικών (Γενική Λογίστρια ή εκπρόσωπός της) και ανεξάρτητο μέλος το οποίο θα προτείνεται από τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, ο οποίος δεν είχε οποιαδήποτε εμπλοκή με τραπεζικό ίδρυμα την τελευταία τριετία. Εξάλλου στο αρχικό νομοσχέδιο υπήρχε και διάταξη για σύσταση και υπηρεσιακής επιτροπής παρακολούθησης για την ορθή εφαρμογή του σχεδίου υπό τη προεδρία του ΥΠΟΙΚ αποτελούμενη από τουλάχιστον δύο λειτουργούς του ΥΠΟΙΚ, εκ των οποίων τουλάχιστον ο ένας από το Γενικό Λογιστήριο και δύο λειτουργούς της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση