ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στοκάρουν ρωσικό πετρέλαιο οι ευρωπαϊκές χώρες ενόψει επιβολής του πλαφόν

Σε υψηλό πενταμήνου οι διά θαλάσσης εισαγωγές, που έφτασαν τα 3,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα

BLOOMBERG

Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία οπότε θα τεθεί σε ισχύ το πλαφόν στις τιμές πώλησης του ρωσικού πετρελαίου, οι χώρες της Ευρώπης, της Μεσογείου, αλλά και άλλων περιοχών, σπεύδουν να προμηθευτούν τον μέγιστο όγκο ρωσικού αργού για να γεμίσουν τους αποθηκευτικούς χώρους τους. Ετσι, από την περασμένη εβδομάδα βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών οι διά θαλάσσης εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, καθώς είναι πολύ κοντά η ημέρα που δεν θα μπορούν τα δεξαμενόπλοια να μεταφέρουν το εμπόρευμά τους από τα λιμάνια της Βαλτικής και της Αρκτικής για να το ξεφορτώσουν στις σημαντικότερες ευρωπαϊκές αγορές, Οι διά θαλάσσης εξαγωγές ρωσικού αργού έφτασαν την περασμένη εβδομάδα τα 3,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουνίου. Επίσης ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων έφτασε τα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο, δηλαδή τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 εβδομάδων και συγκεκριμένα τα 3,18 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η Βρετανία έχει ακολουθήσει την πολιτική της Ε.Ε. και έχει επιβάλει στις επιχειρήσεις σειρά απαγορεύσεων σχετικών με το ρωσικό πετρέλαιο, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών ασφάλισης και άλλων παροχών στα δεξαμενόπλοια που το μεταφέρουν. Στη μόνη περίπτωση που δεν ισχύουν οι κυρώσεις αυτές είναι όταν το φορτίο έχει αγοραστεί σε τιμή κάτω από το πλαφόν που συμφώνησαν οι χώρες του G7 και η Αυστραλία. Η εν λόγω απαγόρευση, όπως και εκείνη της Ε.Ε., θα τεθεί σε πλήρη ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου. Το Λονδίνο είναι μία από τις σημαντικότερες αγορές ασφάλισης της μεταφοράς πετρελαίου. Η Βρετανία, άλλωστε, είναι η έδρα διεθνούς ένωσης ασφαλιστικών που καλύπτουν το 95% του στόλου των δεξαμενοπλοίων. Η Βρετανία πρόκειται, έτσι, να εκδώσει εξαιρέσεις για τα συμβόλαια μεταφοράς ρωσικού αργού που έχουν υπογραφεί πριν από τις 5 Δεκεμβρίου και θα παραδοθούν πριν από τις 19 Ιανουαρίου, όπως προβλέπει η σχετική απαγόρευση των ΗΠΑ.

Εξάλλου, τα ίδια τα ρωσικά πλοία κρύβουν τον προορισμό τους. Πολύ περισσότερα πλοία φεύγουν από τα λιμάνια της Ρωσίας χωρίς να γνωστοποιούν τον τελικό προορισμό τους. Επιπλέον, έχει αυξηθεί ξαφνικά πολύ ο αριθμός των δεξαμενοπλοίων που δηλώνουν ως προορισμό τους το Πορτ Σάιντ ή τη διώρυγα του Σουέζ. Αντίστοιχα έχει μειωθεί αρκετά ο αριθμός των δεξαμενοπλοίων που δηλώνουν ότι κατευθύνονται στην Ινδία. Εκτιμάται πως πολλά από αυτά τα πλοία θα δηλώνουν προορισμό τους τα λιμάνια της Ινδίας μετά τη διέλευσή τους από τη διώρυγα του Σουέζ. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις εξαγωγές ρωσικού αργού στις χώρες της Ευρώπης, αυτές ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων και συγκεκριμένα στα 762.000 βαρέλια την ημέρα.

Μεγαλύτερη ήταν η αύξηση που σημείωσαν τα φορτία από Ρωσία προς τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ σημειώθηκε μικρή αύξηση και των εξαγωγών ρωσικού αργού προς τις χώρες της Μεσογείου. Οσον αφορά τις χώρες της βαλκανικής χερσονήσου, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι εξαγωγές ρωσικού αργού που κατέφθασαν στα λιμάνια τους παρέμειναν ουσιαστικά σταθερές σε σχέση με τα επίπεδα του Ιουνίου. Σημειωτέον ότι σχεδόν το σύνολο του ρωσικού πετρελαίου που κατευθύνεται μέσω της Μαύρης Θάλασσας έχει τελικό προορισμό τη Βουλγαρία, αφού η χώρα εξασφάλισε μερική εξαίρεση από την απαγόρευση της Ε.Ε. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις εξαγωγές προς την Τουρκία, που δεν συνυπολογίζονται μαζί με άλλες χώρες, σημείωσαν αύξηση στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση