ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παραμένουν οι διαφωνίες ΥΠΟΙΚ - Κομμάτων για το ΦΠΑ 1ης κατοικίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει χρονικό περιθώριο για την αλλαγή του πλαισίου και ακόμα αναζητείται η λύση

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ποδαρικό στις εργασίες της Επιτροπής Οικονομικών μετά τις θερινές διακοπές έγινε με την εξέταση του νομοσχεδίου που αφορά το συντελεστή ΦΠΑ του 5% για την πρώτη κατοικία, ωστόσο παρέμειναν οι συζητήσεις στον ίδιο παρονομαστή.

Στην Επιτροπή Οικονομικών που συζητήθηκε ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Τροποποιητικός Νόμος του 2022, σκοπός ήταν η στοχευμένη επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (5%) στην παράδοση ή ανέγερση κατοικίας η οποία να καλύπτει τα πρώτα 140 τ.μ. της κατοικίας με μέγιστο εμβαδό τα 200 τ.μ., στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει χρονικό περιθώριο για την αλλαγή του πλαισίου που ένας αγοραστής θα επωφελείται του μειωμένου ΦΠΑ 5% για τα πρώτα 200 τ.μ. για πρώτη κατοικία. Το Υπουργείο Οικονομικών επαναδιαπραγματεύτηκε την πρόνοια προ μηνών και είχε το αποτέλεσμα να αυξηθεί το όριο στα πρώτα 170 τ.μ. αντί στα 140 τ.μ. Σύμφωνα λοιπόν με την τελευταία πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών, δικαιολογείται η επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στα πλαίσια κοινωνικής πολιτικής για τα πρώτα 170 τ.μ. κατοικιών με συνολικό εμβαδό 220 τ.μ. και με συνολική αξία που να μην υπερβαίνει τις 350 χιλιάδων ευρώ. Στο παρόν στάδιο το Υπουργείο Οικονομικών διαπραγματεύεται τις παραμέτρους και βάσει των παρόντων δεδομένων που προκύπτουν από εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής η εκπρόσωπος του Υπουργείου, δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια διαπραγμάτευσης.

Η κοινή συνισταμένη μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και κομμάτων δεν έχει βρεθεί και οι συζητήσεις θα συνεχίσουν και την επόμενη εβδομάδα. Μέσα στις εισηγήσεις που ακούστηκαν εντός της αίθουσας της Επιτροπής, είναι μέσα στο σχέδιο να είναι και διαμερίσματα ιδίων τ.μ. όπως και των κατοικιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση