ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω Equity Fund

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σε δανεισμό προσπαθεί να διορθώσει με πρότασή του το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας

Newsroom K

Τη δημιουργία ενός Ειδικού Ταμείου Χρηματοδότησης Ιδίων Κεφαλαίων (equity fund) εισηγείται προς την Κυβέρνηση το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των σημαντικών κενών που παρατηρούνται στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων (MME), που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας.

Η σύσταση, η οποία δόθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο και μέλη του συμβουλίου σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Η βασική διαφορά από την παραδοσιακή τραπεζική χρηματοδότηση είναι ότι το επενδυτικό αυτό ταμείο αυτό θα παραχωρεί μετρητά σε μια επιχείρηση συμμετέχοντας στο κεφάλαιό της (equity funding) και θα μπορεί να έχει αποδόσεις. Βάσει της σύστασης, το ταμείο αυτό θα ξεκινήσει με κρατικούς πόρους, με προοπτική να εισρεύσουν μελλοντικά πόροι από ευρωπαϊκά κονδύλια και διεθνείς επενδυτικούς θεσμούς όπως, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων το Ταμείο Γιούνκερ ή το InvestEU, καθώς και ιδιώτες επενδυτές.

«Το συγκεκριμένο θέμα προήλθε διότι έχουμε δει την αδυναμία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μπορούν να αντλούν κεφάλαια πέραν από τις τράπεζες», ανέφερε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Τάκης Κληρίδης.

Όπως είπε, η σύσταση μας εστιάζεται στη δημιουργία ενός ταμείου το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από πολλούς φορείς, μεταξύ των οποίων η κυβέρνηση αλλά και ευρωπαϊκά κονδύλια και σε ένα κατοπινό στάδιο και από άλλους οργανισμούς ιδιωτικούς, οι οποίοι θα έχουν απόδοση πάνω στην επένδυση ή πάνω στα κεφάλαια με τα οποία θα τροφοδοτήσουν αυτό το ταμείο.

Ο κ. Κληρίδης είπε ταυτόχρονα πως το Συμβούλιο εισηγείται παράλληλα τη διαμόρφωση μιας ενημερωτικής εκστρατείας από την κυβέρνηση ή και άλλους φορείς όπως το ΚΕΒΕ και την ΟΕΒ για την ενίσχυση των χρηματοοικονομικών γνώσεων των ΜΜΕ στην Κύπρο, κάτι που θα βοηθήσει και στην προώθηση της λειτουργίας του ταμείου αυτού αλλά και της εξασφάλισης χρηματοδότησης γενικότερα, θέμα που ήγειρε και το μέλος του Συμβουλίου, Ανδρέας Ασσιώτης, συνδέοντάς το και με την δυσκολία εξασφάλισης χρηματοδότησης.

Επομένως, πρόσθεσε ο κ. Ασσιώτης, είδαμε πλέον ότι χρειάζεται να βρούμε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης υπό την έννοια ότι κάποιος, είτε το κράτος είτε διεθνείς οργανισμοί είτε διεθνείς επενδυτές ή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Σχεδίου Γιούνκερ ή το InvestEu να μπορεί να χρηματοδοτεί αυτές τις επιχειρήσεις υπό την μορφή ίδιων κεφαλαίων.

«Αυτό για το οποίο διψούν οι επιχειρήσεις δεν είναι πλέον χρηματοδότηση από τις τράπεζες αλλά ίδια κεφάλαια», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, το ταμείο θα μπορεί να ξεκινήσει με κρατικό χρήμα που εκτιμάται μεταξύ €10 και €20 εκατομμυρίων και στη συνέχεια μπορεί να αντλήσει πόρους από άλλες πηγές.

«Το ταμείο μπορεί να μεγαλώσει περισσότερο. Θα γίνει η αρχή με μια μικρή κυβερνητική χορηγία αλλά πολύ γρήγορα μια ευρωπαϊκή χορηγία και υπάρχουν και συγκεκριμένα προγράμματα για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε το 99% των κυπριακών επιχειρήσεων», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, το ταμείο αυτό θα διοικείται από ιδιώτες με γνώσεις στο αντικείμενο και τη συμμετοχή του κράτους, με το τελευταίο να έχε ένα εποπτικό ρόλο αλλά όχι διοικητικό και αποφασιστικό ρόλο στη διαχείριση του ταμείου. Θα μπορεί να διοικείται από ένα διαχειριστή επενδυτικού ταμείου (fund manager), είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κληρίδης δεν απέκλεισε σε κατοπινό στάδιο και την σύνδεση του Ταμείου αυτού με το Κυπριακό Επενδυτικό Σχέδιο.

Βάσει της πρότασης, η διοχέτευση των πόρων του Ταμείου θα γίνεται κατά προτεραιότητα στις νεοφυείς επιχειρήσεις (startups), σε επενδύσεις που προάγουν την καινοτομία, την τεχνολογική αναβάθμιση, τον εξαγωγικό προσανατολισμό ή διεθνοποίηση των επιχειρήσεων, καθώς και στην ανάπτυξη νέων τομέων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση