ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σχέδιο χορηγιών για αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών - Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι

Ο προϋπολογισμός του Σχεδίου έχει καθοριστεί στα €5 εκατομμύρια

ΚΥΠΕ

Στη διαδικασία ετοιμασίας Σχεδίου Χορηγιών για αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών σε κατοικίες ευάλωτων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, βρίσκεται το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, σε συνέχεια των εξαγγελιών που έγιναν από την αρμόδια Υπουργό, Νατάσα Πηλείδου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το Σχέδιο θα αποσκοπεί στην παροχή οικονομικών κινήτρων υπό μορφή χορηγίας, για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών σε κατοικίες ευάλωτων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε σχέση με τις βασικές πρόνοιες του Σχεδίου και για σκοπούς κατάλληλης προετοιμασίας των επιχειρήσεων προμήθειας και λιανικής πώλησης ηλεκτρικών συσκευών, το Υπουργείο Ενέργειας αναφέρει πως οι δικαιούχοι του Σχεδίου θα είναι οι ευάλωτοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αυτοί καθορίζονται στο Διάταγμα Κ.Δ.Π. 289/2015.

Όπως σημειώνει ο προϋπολογισμός του Σχεδίου έχει καθοριστεί στα €5 εκατομμύρια.

Για τις επιλέξιμες συσκευές, το Υπουργείο αναφέρει πως αυτές αφορούν ψυγεία/ψυγειοκαταψύκτες (μέχρι 1 ανά αιτητή) ή/και πλυντήρια ρούχων (μέχρι 1 ανά αιτητή) ή/και κλιματιστικά (μέχρι 3 ανά αιτητή).

Επιπλέον, σημειώνει ότι οι επιλέξιμες συσκευές θα είναι των ακόλουθων ενεργειακών κλάσεων, όπως Ψυγεία/Ψυγειοκαταψύκτες με ενεργειακή απόδοση D ή ανώτερη όπως καθορίζεται στον Κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) αριθ.2019/2016, πλυντήρια ρούχων με ενεργειακής απόδοσης C ή ανώτερη όπως καθορίζεται στον Κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) αριθ.2019/2016 και κλιματιστικά με ενεργειακής απόδοσης Α++ ή ανώτερη για ψύξη και Α+ ή ανώτερη για θέρμανση στη «μέση» εποχή θέρμανσης όπως αυτές καθορίζονται στον Κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) αριθ.626/2011.

Στο μεταξύ, προσθέτει ότι επιλέξιμες θα είναι κλιματιστικές μονάδες, οι οποίες έχουν δυνατότητα ψύξης και θέρμανσης, διαιρούμενου τύπου ισχύος εξόδου μέχρι 12KW, ενώ σημειώνει πως δεν είναι επιλέξιμες κλιματιστικές μονάδες μόνο μιας λειτουργίας.

Όσον αφορά στις κλιματιστικές μονάδες, το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει πως επιλέξιμες θα είναι και οι δαπάνες εγκατάστασης των κλιματιστικών, εφόσον ο εγκαταστάτης του κλιματιστικού θα είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Εγκαταστατών Τεχνικών Συστημάτων Κτιρίων, σύμφωνα με τους Κ.Δ.Π.285/2018.

Εξάλλου, κατά την αγορά των ηλεκτρικών συσκευών, οι δικαιούχοι θα οφείλουν να παραδώσουν την αντίστοιχη παλιά συσκευή που θα αντικατασταθεί στον προμηθευτή/εγκαταστάτη για σκοπούς ανακύκλωσης και να εξασφαλίσουν σχετική βεβαίωση.

«Με την υπογραφή της βεβαίωσης, ο προμηθευτής/εγκαταστάτης θα αναλαμβάνει την υποχρέωση όπως παραδώσει την παλιά συσκευή σε αδειοδοτημένους διαχειριστές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων», αναφέρει το Υπουργείο Ενέργειας.

Το Υπουργείο Ενέργειας καλεί όλες τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ηλεκτρικών συσκευών, όπως διασφαλίσουν άμεσα ότι οι ενεργειακές ετικέτες των ηλεκτρικών συσκευών που διατίθενται στα καταστήματα και ηλεκτρονικά σημεία πώλησης τους, συμμορφώνονται με τη νομοθεσία.

Ειδικότερα, όσον αφορά στα πλυντήρια ρούχων και ψυγεία/ψυγειοκαταψύκτες, τονίζεται ότι αυτά θα πρέπει να φέρουν τις νέες ενεργειακές σημάνσεις που εφαρμόζονται από 01/03/2021, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ.2019/2016 (κλίμακα από το A μέχρι το G).

Ενδεχόμενη χρήση της παλιάς κλίμακας (κλίμακες με «+») συνιστά παράβαση της νομοθεσίας και δυνατόν να προκαλέσει σύγχυση στους δυνητικούς δικαιούχους του Σχεδίου.

Με την προκήρυξη του Σχεδίου θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις, μεταξύ άλλων, στην ιστοσελίδα του ΥΕΕΒ www.meci.gov.cy και του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε www.resecfund.org.cy.

Τέλος, αναφέρει ότι επιλέξιμες θα είναι αγορές που θα γίνουν μετά την ημερομηνία προκήρυξης του Σχεδίου, ενώ συμπληρώνει πως αγορές που θα γίνουν πριν την ημερομηνία προκήρυξης δεν θα μπορούν να επιχορηγηθούν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση