ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συμφωνίες 212 εκατ. Κύπρου με την ΕΤΕπ

Από το 1981 που έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται η ΕΤΕπ στην Κύπρο, έχει υπογράψει με την ΚΔ δάνεια 4,5 δισ.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Κύπρος προχώρησε σε δύο Συμφωνίες Δανείου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με την πρώτη να αφορά την Συμφωνία Δανείου ύψους μέχρι €112 εκ. για τη χρηματοδότηση του έργου Νational Roads III και η δεύτερη αφορά τη Συμφωνία Δανείου ύψους €100 εκ. για τη χρηματοδότηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ), μέσω του υφιστάμενου Ταμείου Επιχειρηματικότητας Κύπρου (ΤΕΚ).

Μιλώντας στο πλαίσιο των συμφωνιών ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ενώπιον του κ. Werner Hoyer, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, καθώς και μέλη της αποστολής της ΕΤΕπ, είπε πως, η υπογραφή της Συμφωνίας Δανείου Νational Roads III με την ΕΤΕπ, η οποία είναι το τρίτο έργο της ΕΤΕπ στον τομέα των συγκοινωνιών στην Κύπρο, περιλαμβάνει την κατασκευή και βελτίωση δρόμων και αυτοκινητόδρομων οι οποίοι έχουν προτεραιότητα από την Κυπριακή Δημοκρατία ως στρατηγικοί δρόμοι εθνικής σημασίας καθώς και το σύστημα φωτοεπισήμανσης για σκοπούς οδικής ασφάλειας. "Η σημερινή συμφωνία με την ΕΤΕπ έχει μεγάλη σημασία γιατί τα προτεινόμενα οδικά έργα αναμένεται να συμβάλουν άμεσα στην τοπική και ευρύτερη οικονομία της Κύπρου λόγω της εξοικονόμησης χρόνου στη διακίνηση, τη μείωση του κόστους λειτουργίας των οχημάτων, τη βελτίωση της αξιοπιστίας και ασφάλειας του οδικού δικτύου και αναμένεται να έχει και ευρύτερες επιπτώσεις στην παραγωγικότητα, την απασχόληση και την προσέλκυση επενδύσεων. Είναι επίσης πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο σταθμισμένος μέσος όρος του οικονομικού ποσοστού απόδοσης στα κύρια οδικά έργα έχει εκτιμηθεί περίπου στο 12% ενώ όλα τα στοιχεία του έργου αποδίδουν έναν οικονομικό ρυθμό απόδοσης άνω του 7%, δείχνοντας την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη και ικανοποιητική κοινωνική απόδοση των επενδύσεων", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στη δεύτερη υπογραφή για τη χρηματοδότηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ), μέσω του υφιστάμενου Ταμείου Επιχειρηματικότητας Κύπρου (ΤΕΚ), είναι εργαλείο το οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά το έτος 2014, αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερά εργαλεία της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την κρίση του 2012, όταν το τραπεζικό σύστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

"Όπως και στην Α φάση λειτουργίας του ΤΕΚ, η ΚΔ θα συμμετέχει στο χαρτοφυλάκιο του με κεφάλαια προερχόμενα από δάνειο της Ευρωπαϊκή Τράπεζας Επενδύσεων και διαχειριστής του ταμείου θα είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Μέσω του ΤΕΚ θα παρέχονται προς τους επιλέξιμους δικαιούχους, δάνεια με πολύ ευνοϊκούς όρους, όπως χαμηλό επιτόκιο, μακρά περίοδο αποπληρωμής και περιόδους χάριτος. Τα προϊόντα του ΤΕΚ, θα διατίθενται μέσω χρηματοπιστωτικών ενδιάμεσων οργανισμών που θα επιλεγούν σε κατοπινό στάδιο από τον διαχειριστή του ταμείου. Οι συμμετέχουσες τράπεζες θα συγχρηματοδοτούν ποσοστό 50% κάθε δανείου, αυξάνοντας με αυτόν το τρόπο το συνολικό διαθέσιμο χαρτοφυλάκιο του ΤΕΚ. Η συνολική ρευστότητα που μπορεί να διοχετευθεί στην οικονομία μέσω του ΤΕΚ δυνατό να ανέλθει μέχρι τα €800 εκ. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι κατά τη Β’ φάση θα δικαιούνται να επωφεληθούν από το χαρτοφυλάκιο του ΤΕΚ πέραν των ΜΜΕ και οι εταιρείες μεσαίες κεφαλαιοποίησης (midcaps) (250–3000 εργαζόμενους), ενώ το ανώτατο όριο δανείου για κάθε περίπτωση αυξάνεται από €1,5 εκ. μέχρι €12,5 εκ. ανά εταιρεία. Ευελπιστούμε πως η Β’ φάση του ΤΕΚ θα τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό, εντός του 2ου εξαμήνου του 2021", τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών.

Διαχείριση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας

Παράλληλα, ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε πως, "είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε μαζί μας σήμερα τον Chief Executive του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων κ. Alain Godard με τον οποίο θα υπογράψουμε τη Συμφωνία Εξουσιοδότησης για τη Διαχείριση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων όμως ο κ. Godard είναι μαζί μας επίσης για ακόμη ένα λόγο θα προβεί σε μια πολύ σημαντική ανακοίνωση αναφορικά με την πρώτη αξιοποίηση στην Κύπρο του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων («Pan-European Guarantee Fund») για σκοπούς αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας COVID, συγκεκριμένα από την Ελληνική Τράπεζα. Το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων συστάθηκε από τον Όμιλο της ΕΤΕπ με συνεισφορές από τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, διασφαλίζοντας ότι οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, οι Εταιρείες Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης και οι διάφοροι φορείς που παρέχουν βασικές υπηρεσίες στους τομείς της υγείας, έρευνας και εκπαίδευσης, που δραστηριοποιούνται στην επικράτεια των κρατών μελών που θα συμμετέχουν στο ταμείο, θα έχουν πρόσβαση σε επαρκή ρευστότητα ώστε να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις που δημιούργησε η κρίση και να συμβάλει στην προσπάθεια επανεκκίνησης των οικονομιών τους. Η Ελληνική Τράπεζα θα είναι η πρώτη τράπεζα στην Κύπρο που θα αξιοποιήσει το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων και προσκαλώ όλες τις τράπεζες της Κύπρου να εκμεταλλευτούν αυτό το τόσο σημαντικό εργαλείο".

Ξεπεράστηκαν οι στόχοι

Αναλύοντας τα δεδομένα, ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι, "το 2020, η ΕΤΕπ ξεπέρασε και πάλι τους στόχους της στην Κύπρο, με τον όγκο των εργασιών της να ανέρχεται στα €245 εκατομμύρια. Το outstanding exposure της ΕΤΕπ μέχρι σήμερα ανέρχεται περίπου στο 13% του ΑΕΠ της Κύπρου (€2,7 δισ.) ένα ποσοστό που βάζει την Κύπρο στην κορυφή όλων των χωρών της ΕΕ στις οποίες δραστηριοποιείται η ΕΤΕπ". Συμπλήρωσε ότι, "από το 1981 που έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται η ΕΤΕπ στην Κύπρο, πριν από 39 χρόνια, έχει υπογράψει με την Κυπριακή Δημοκρατία δάνεια συνολικού ύψους €4,5 δισεκατομμυρίων, εκ των οποίων €2 δισεκατομμύρια ή 44%, (περισσότερο από το ένα τρίτο του συνολικού δανεισμού), έχουν υπογραφεί μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, τα τελευταία χρόνια, γεγονός που αποδεικνύει εμπράκτως το μεγάλο ενδιαφέρον και τη δέσμευση της Τράπεζας για οικονομική ανάπτυξη στην Κύπρο. Προσωπικά αισθάνομαι μεγάλη τιμή που η Κύπρος αποτελεί μέρος αυτού του μεγάλου χρηματοδοτικού οργανισμού, που συνεχίζει να παρέχει χρηματοδοτική στήριξη για την Ευρωπαϊκή οικονομία".

Τέλος, σημείωσε ο Υπουργός ότι, "στόχος μας, αλλά και υποχρέωση μας, είναι η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων αναπτυξιακών εργαλείων, όπως αυτά που προσφέρει η ΕΤΕπ στις ευρωπαϊκές οικονομίες και είμαι αισιόδοξος αλλά και βέβαιος ότι αυτή η έντονη δραστηριότητα της ΕΤΕπ στην Κύπρο θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια με την ΕΤΕπ να συνεχίζει να αποτελεί ως ένας αξιόπιστος εταίρος για αξιόλογα και αποδοτικά έργα σε ολόκληρη την ΕΕ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προσωπικά τον κ. Hoyer, και όλο το προσωπικό της Τράπεζας για τη βοήθεια, τη συμβολή τους και για την εξαιρετική συνεργασία τους με όλες τις αρμόδιες αρχές καθώς και για όλες τους τις προσπάθειές για τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας".

4,5% - 5% ρυθμός ανάπτυξης

Στην εισαγωγική του ομιλία ο Υπουργός, σημείωσε ότι, "το ξέσπασμα της πανδημίας στις αρχές του 2020 αποτέλεσε πολύ σημαντικό κίνδυνο για την δημόσια υγεία που απαιτούσε άμεση αντίδραση προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του εθνικού μας συστήματος υγείας και η καταστροφική απώλεια ζωών. Για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού επιβλήθηκαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα, σε ολόκληρη την οικονομία και, ως εκ τούτου, χρειάστηκε αποφασιστική δράση και μια άνευ προηγουμένου δέσμη δημοσιονομικών μέτρων στήριξης για να αμβλυνθεί η συρρίκνωση του ΑΕΠ και η απασχόληση και να αποφευχθεί η μετατροπή της πανδημίας σε μείζονα οικονομική, χρηματοπιστωτική και κοινωνική κρίση".

Εξήγησε πως, "η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν άμεση, έγκαιρη και δυναμική, αποτελούμενη από δέσμη δημοσιονομικών μέτρων, μέτρων ρευστότητας και πολιτικής για τη στήριξη του συστήματος υγείας, των επιχειρήσεων και τη διασφάλιση θέσεων εργασίας".

Κατέληξε πως, "οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας είναι ελπιδοφόρες και λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία και την υλοποίηση των έργων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό και την ανθεκτικότητα της οικονομίας μας, αναμένουμε ακόμα καλύτερες επιδόσεις από ό,τι προβλεπόταν αρχικά για το 2021, με τον ρυθμό ανάπτυξης να αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 4,5%-5,0% και μια ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας φτάνοντας σε προ-COVID επίπεδα".

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση