ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνάντηση Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών με Υφ. Κοινωνικής Πρόνοιας

Ο Σύνδεσμος επέδωσε Υπόμνημα στην Υφυπουργό αναμένοντας απαντήσεις και τροχοδρόμηση λύσεων σύμφωνα με ανακοίνωση του

ΚΥΠΕ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες μονογονεϊκές οικογένειες έθεσε την Πέμπτη σε συνάντηση που είχε με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών, ζητώντας άμεσες και περιεκτικές θεσμικές λύσεις.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες μονογονεϊκές οικογένειες επιβεβαιώνουν την πολιτική ανάγκη υιοθέτησης θεσμικών λύσεων, επανίδρυσης του κοινωνικού κράτους και στήριξης των μονογονιών, μιας ιδιαίτερα ευάλωτης ομάδας του πληθυσμού που αριθμεί περί τις 35.000 οικογένειες, πολλές από τις οποίες, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ο Σύνδεσμος επέδωσε Υπόμνημα στην κ. Ευαγγέλου, αναμένοντας απαντήσεις και τροχοδρόμηση λύσεων και τροποποίηση νομοθεσιών το συντομότερο δυνατόν .

Σημειώνεται ότι η κ. Ευαγγέλου δεσμεύτηκε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ενημερώσει τον Σύνδεσμο για τις πολιτικές και μέτρα τα οποία θα λάβει, σύμφωνα και με το προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδη .

Μεταξύ των θέσεων που τέθηκαν από τον Σύνδεσμο είναι η άμεση τροποποίηση του Νόμου, ώστε το μονογονεϊκό επίδομα, οποίο προβλέπεται στον Περί Τέκνου Νόμο να αποσυνδεθεί από τη συμβίωση της /του μονογονιού ή τον γάμο με οποιονδήποτε άλλο πρόσωπο.

Επίσης, άμεση παραχώρηση του μονογονεϊκού επιδόματος από της διακοπής της συμβίωσης, με απόδειξη  της διάστασης με βεβαίωση κοινοτάρχη ή ένορκη δήλωση με απάλειψη της προϋπόθεσης έκδοσης διαζυγίου, άμεση μεταρρύθμιση του μονογονεϊκού επιδόματος, ώστε να στηρίζονται ουσιαστικότερα με αύξηση του επιδόματος στις χαμηλόμισθες μονογονεϊκές οικογένειες καθώς και τροποποίηση του ΕΕΕ, ώστε να σταματήσει να αφαιρείται από το ΕΕΕ, το μονογονεϊκό επίδομα αλλά και το ποσό της διατροφής .

Ο Σύνδεσμος ζήτησε τη δημιουργία κατάλληλων και δωρεάν δομών φροντίδας με εκτεταμένα ωράρια, για δημιουργία πραγματικών δυνατοτήτων απασχόλησης των μονογονιών και επιχορήγηση τροφείων δομών φροντίδας σε μονογονιούς .

Θέση του Συνδέσμου είναι η άμεση ενίσχυση /διεύρυνση της νομικής αρωγής σε υποθέσεις οικογενειακού δικαστηρίου να ενισχυθεί ώστε να δίνεται άμεσα και σε περιπτώσεις που το έχουν απόλυτη ανάγκη.

Αίτημα είναι η σύνδεση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) με Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, ώστε οι λήπτριες επιδομάτων να μπορούν να αποταθούν για βοήθεια στις ΥΚΕ και να τακτοποιούνται τα επιδόματα αυτών ή να λαμβάνουν την αναγκαία πληροφόρηση.

Οι μονογονιοί ζητούν επίσης, άμεση σύνδεση των έκτακτων επιδομάτων με τις  ΥΚΕ ώστε οι οικογένειες που το έχουν ανάγκη να διαβιβάζουν τα αιτήματα τους μέσω των ΥΚΕ, οι οποίες θα εξετάζουν τα αιτήματα με αμεσότητα και με κοινωνικά κριτήρια.

Άλλο αίτημα είναι η υιοθέτηση προγράμματος επιδότησης ενοικίων για ευάλωτες και χαμηλόμισθες μονογονεϊκές οικογένειες ( με εισοδηματικό κριτήριο ), οι οποίες δεν έχουν άλλη στέγη και αναγκάζονται να καταβάλουν τον ένα και μοναδικό μισθό στην εξασφάλιση στέγης.

Ζητούν τέλος, υιοθέτηση προγραμμάτων στήριξης των θυμάτων βίας, στεγαστικής πολιτικής πέραν των προσωρινών καταφυγίων σύμφωνα και με τις υποχρεώσεις της κυπριακής δημοκρατίας που προκύπτουν από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και την τελευταία  Έκθεση της Grevio για την Κύπρο (Οκτώβριος του 2022), καθώς και να υιοθετηθεί ειδικό πρόγραμμα νομικής αρωγής θυμάτων έμφυλης βίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση