ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνεχίζεται η πτώση της λίρας, νέες ελλείψεις στα κατεχόμενα

Πτώση δίχως τέλος για την τουρκική λίρα. Αυξάνονται τα προβλήματα στην τ/κ αγορά

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η ελεύθερη πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας συνεχίζεται. Σήμερα το αμερικανικό δολάριο ξεπέρασε τις 13 μονάδες στην τουρκική αγορά. Όπως επισημαίνουν τα τουρκικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης πρόκειται για πτώση-ρεκόρ που αποτελεί την συνέχεια της πτώσης της προηγούμενης εβδομάδας. Μέχρι στιγμής τα σημάδια της οικονομικής ανάπτυξης δεν έχουν καταφέρει να μετριάσουν τις ανησυχίες για την πολιτική χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής και τον πληθωρισμό που βρίσκεται γύρω στο 20%.

Η λίρα αποδυναμώθηκε έως και 1,6% στα 13,015 έναντι του δολαρίου, προτού υποχωρήσει στα 12,97 το πρωί της Τρίτης. Το τουρκικό εθνικό νόμισμα έχει χάσει το 43% της αξίας της έναντι του αμερικανικού νομίσματος φέτος, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των 13,45 μονάδων την περασμένη Τρίτη, μετά την τοποθέτηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν για τις πρόσφατες μειώσεις επιτοκίων.

Η οικονομία της Τουρκίας σημείωσε ανάπτυξη 7,4% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη. Ωστόσο, η προσοχή των οικονομολόγων επικεντρώθηκε στα σχόλια του κ. Ερντογάν υπέρ των χαμηλών επιτοκίων και ότι δεν πρόκειται ποτέ να υπερασπιστεί τις αυξήσεις των επιτοκίων ούτε να οπισθοχωρήσει στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Υπό την πίεση του κ. Ερντογάν, η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 400 μονάδες από το Σεπτέμβρη στο 15% και αναμένεται νέα μείωση το Δεκέμβρη. Οι οικονομολόγοι έχουν επικρίνει έντονα αυτήν την πολιτική.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου θα δημοσιευθούν την Παρασκευή και δημοσκόπηση του Reuters προβλέπει ότι θα ανέλθει ετησίως στο 20,7%, το υψηλότερο επίπεδο των τριών ετών, ενώ οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η πτώση της λίρας θα στείλει τον πληθωρισμό προς το 30% το επόμενο έτος.

Ελλείψεις προϊόντων στα κατεχόμενα

Εν τω μεταξύ παράλληλα με την πτώση της αξίας του τουρκικού εθνικού νομίσματος συνεχίζεται ο οικονομικός αναβρασμός στα κατεχόμενα. Πλέον έχουν αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην καθημερινότητα των τ/κ σημαντικά προϊόντα.

Όπως ενημερώνεται η Κ από τα κατεχόμενα, τα τελευταία εικοσιτετράωρα απουσιάζουν από τα ράφια των τ/κ μάρκετ είδη καπνού. Οι προμηθευτές ζητούν από την «κυβέρνηση» να «σταθεροποιήσει» την αξία του συναλλάγματος προτού παρέχουν νέες ποσότητες καπνού στην αγορά.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η έλλειψη ορισμένων ειδών καυσίμων. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που πλέον επηρεάζει ολόκληρα τα κατεχόμενα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση