ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γ.Γιαννάκη: Υπήρχαν έντονες κομματικές παρεμβάσεις στις συγχωνεύσεις των ΣΠΙ

Τρία πρώην μέλη της Επιτροπείας της ΣΚΤ κατέθεσαν σήμερα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Συνεχίστηκαν και σήμερα με τρεις καταθέσεις οι ακροάσεις της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Στις 09:00 κατέθεσε το πρώην μέλος Επιτροπείας της ΣΚΤ Γιαννάκης Γιαννάκη, ακολούθησε ο Δημήτρης Χρίστου, επίσης πρώην μέλος Επιτροπείας της ΣΚΤ Δημήτρης Χρίστου και τέλος ο Μίκης Νεοφύτου.

Συνεχής ενημέρωση

11:29 Ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις

11:18 Ενώπιον της Επιτροπής το πρώην μέλος Επιτροπείας της ΣΚΤ Μίκης Νεοφύτου

Ο μάρτυρας ήταν γραμματέας της Συνεργατικής των σιτοπαραγωγών. Αναφέρει πως οι γνώσεις τους για την λειτουργία του τραπεζικού τομέα είναι λιγοστές επειδή δεν συμμετείχε. Οι αρμοδιότητές του ήταν στο εμπορικό σκέλος του Συνεργατισμού.

10:54 Στο Συνεργατισμό μέχρι το 2008 η έννοια ΜΕΔ ήταν άγνωστη. Μέχρι τότε υπήρχαν όροι όπως υπερβάσεις λογαριασμών και δανείων. Επίσης δεν υπήρχε ούτε κατά διάνοια εταιρική διακυβέρνηση στα ΣΠΙ. Ο τρόπος συγχώνευσης που έγινε δεν ήταν ο καλύτερος. Υπήρχαν μικρά ΣΠΙ που λειτουργούσαν με 1 με 2 άτομα με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Η φιλοσοφία του Συνεργατισμού δεν ήταν η κερδοφορία, αναφέρει ο μάρτυρας.

10:42 Ενώπιον της Επιτροπής το πρώην μέλος Επιτροπείας της ΣΚΤ Δημήτρης Χρίστου

Μετά το 2013 όταν έγιναν οι συγχωνεύσεις και παρέμειναν 18 ΣΠΙ στην ουσία όσες απέμειναν δεν ήταν ανεξάρτητες αφού είχε κεντροποιηθεί το όλο σύστημα λειτουργίας. Οι Επιτροπείες μετά το 2013 περιορίσθηκαν στο ελάχιστο οι αρμοδιότητές τους αναφέρει ο μάρτυρας.

10:16 Γ. Αρέστη: Καμία περίοδος του Συνεργατισμού δεν θα μείνει στο απυρόβλητο και το τονίζω αυτό επειδή δεχθήκαμε κριτική ότι επικεντρωνόμαστε μόνο στην μετά του 2013 εποχή.

10:07 Ο μάρτυρας αναφέρει πως δεν υπήρχαν μηχανισμοί ελέγχου για τους δανειολήπτες οι οποίοι αρχικά μπορούσαν να δανειστούν μόνο σε ΣΠΙ του τόπου κατοικίας του. Στη συνέχεια άλλαξε η νομοθεσία που έδινε το δικαίωμα δανεισμού και στον τόπο που κάποιος είχε περιουσία, προσθέτει. «Τα ΣΠΙ δεν ήθελαν να συνδεθούν με τα μηχανογραφικά συστήματα άλλων ΣΠΙ ή τραπεζών στο όνομα διατήρησης της ανεξαρτησίας τους».

10:00 Γ. Γιαννάκη Δεν υπήρχαν οδηγίες στις πόσες καθυστερημένες δόσεις μπορούσαμε να κινηθούμε εναντίον του χρεώστη. Δεν υπήρχαν όπλα. Ήταν στη συνείδηση της κάθε Επιτροπείας η λήψη μέτρων. Στη ΣΠΕ Παραλιμνίου προσπάθησα σε 100 περιπτώσεις να εκποιήσω υποθήκες και δεν το κατάφερα.

09:53 Ο Συνεργατισμός μέχρι το 2012, όπως αναφέρει ο μάρτυρας, δεν είχε εγχειρίδιο πιστοδοτήσεων που ουσιαστικά είναι ο μηχανισμός πρόληψης ΜΕΔ. Και μετά το 2012 που βγήκε το εγχειρίδιο δεν ήταν υποχρεωτική η εφαρμογή του.

09:48 Ο πρόεδρος της Επιτροπής ρωτά τον μάρτυρα για στοιχεία που έχει ενώπιον της για μεγάλα δάνεια και μη εξυπηρετούμενα του ιδίου ζητώντας του εάν θέλει να πει οτιδήποτε. «Είμαστε έξι αδέλφια με τέσσερα» αφήνοντας να νοηθεί πως τα δάνεια που παρουσιάζονται να είναι το ιδίου να αφορούν όλα τα συγγενικά του πρόσωπα. Όπως τόνισε όταν στην Επιτροπεία συζητούνταν δάνεια μελών της, οι ενδιαφερόμενοι δεν μετείχαν στη λήψη της απόφασης.

09:42 Ο μάρτυρας υποστηρίζει ενώπιον της επιτροπής πως τα μεγάλα ΣΠΙ καθώς και οι υπάλληλοι του Εφόρου αντιδρούσαν στην υλοποίηση έκθεσης που περιλάμβανε τη συρρίκνωση των ΣΠΙ σε πέντε περιφερειακά.

09:32 Μέχρι το 2011 ο ορισμός των ΜΕΔ, με οδηγία, ήταν η καθυστέρηση των 270 ημερών αναφέρει ο κ. Γιαννάκη σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπή. Η χρονική μείωση του ορισμού των ΜΕΔ στις 90 μέρες «μας δημιούργησε πρόβλημα». Κομβικό σημείο κατάρρευσης του Συνεργατισμού για τον μάρτυρα ήταν το μοντέλο εναρμόνισης που επιλέχθηκε.

09:24 Γ. Γιαννάκη: Στα μεσαίου και μικρού μεγέθους πιστωτικά ιδρύματα δεν είχαν καθορισθεί προσόντα που θα έπρεπε να διαθέτει ο γραμματέας. Ως ΣΠΕ Παραλιμνίου η επαφή που υπήρχε σε θέματα ελέγχου έφθαναν έως το γραφείο του Εφόρου. Δεν υπήρχε καμία επαφή με τον εκάστοτε Υπουργό Εμπορίου που είχε τον τελικό έλεγχο του Συνεργατισμού.

09:18 Ο πρόεδρος ρωτά αν αληθεύει ότι οι Επιτροπείες εκλεγόντουσαν στη βάση κομματικών κριτηρίων. Ο μάρτυρας δεν αρνείται ότι υπήρχε κομματική χροιά. Το 1988 που ο μάρτυρας πήγε στον Συνεργατισμό από την τράπεζα Κύπρου το μερίδιο που είχε ο Συνεργατισμός στην τραπεζική αγορά ήταν 20% με 22% και ανέβηκε στο 43% το 2013 που αποχώρησε.

09:00 Ενώπιον της Επιτροπής το πρώην μέλος Επιτροπείας της ΣΚΤ Γιαννάκης Γιαννάκη

Ο μάρτυρας είχε παρουσία στον Συνεργατισμό από το 1992 ως και 2013 ως μέλος Επιτροπείας. Από το 1988 ήταν γραμματέας της ΣΠΕ Παραλιμνίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση