ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σύνοδος υπουργών Ενέργειας: «Μαύρος καπνός» για το πλαφόν

Αίτημα στην Κομισιόν για επιπλέον μέτρα

Kathimerini.gr

Χωρίς συμφωνία για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο ολοκληρώθηκε η σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Οι υπουργοί ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιστρέψει με άλλα πιθανα έκτακτα μέτρα, όπως η επιβολή συνολικού πλαφόν σε όλο τα εισαγόμενο φυσικό αέριο. Ακόμη ζήτησαν μέχρι τα μέσα του μήνα να ετοιμαστούν προτάσεις για την επιβολή ορίου στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από διάφορες πηγές πλην του φυσικού αερίου,

«Θα συνεχίσουμε τις εργασίες σε όλα τα μέτωπα και θα παρουσιάσουμε την ερχόμενη εβδομάδα ρηξικέλευθες προτάσεις για την πρωτοφανή κατάσταση που βιώνουμε», δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών.

Η ίδια διευκρίνισε ότι «τίποτα δεν βρίσκεται εκτός συζήτησης αυτή τη στιγμή» όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο, αλλά σημείωσε ότι εξετάζονται και άλλοι τρόποι μείωσης των τιμών. «Είναι σημαντικό να διαφοροποιηθούμε, να συνάψουμε συμφωνίες με αξιόπιστους εταίρους», ειπε.

Τι συζήτησαν οι υπουργοί

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ ζητούν από την Κομισιόν να ετοιμάσει μέχρι τα μέσα του μήνα νέες προτάσεις για να μπει όριο στα έσοδα των παραγωγών ενέργειας που δεν αξιοποιούν το φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια να μειώσουν το ενεργειακό κόστος για τους πολίτες σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της σημερινής τους συνάντησης, ανέφερε νωρίτερα το Reuters. Ζητούν ακόμη μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των ενεργειακών εταιρειών.

Τέλος, οι υπουργοί ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει άλλα έκτακτα μέτρα όπως η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά απέφυγαν να υποστηρίξουν την πρόταση για πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να παρουσιάσει τις προτάσεις της μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, ανέφερε το προσχέδιο.

Κάποιοι υπουργοί υποστηρίζουν την επιβολή πλαφόν γενικά στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, ενώ συζητείται και η ιδέα κοινών αγορών φυσικού αερίου στην ΕΕ. Ακόμη κάποιοι υποστηρίζουν την φορολόγηση των «υπερκερδών» των ενεργειακών εταιρειών αλλά και την παροχή ρευστότητας σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Μιλώντας πάντως στην συνεδρίαση του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν είναι σε θέση να προσφέρει ρευστότητα σε εταιρείες ενέργειας.

«Σε αυτό το πολύ ασταθές περιβάλλον, είναι σημαντικό να τεθούν μέτρα στήριξης, ώστε να υπάρξει ρευστότητα προς τους παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, ιδίως τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας», δήλωσε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου στην Πράγα, όπου παρευρίσκεται στο πλαίσιο των συνεδριάσεων του Eurogroup.

Η Λαγκάρντ προσέθεσε όμως: «Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες του ευρωπαϊκού συστήματος, βεβαίως θα είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε ρευστότητα στις τράπεζες, όχι όμως στις εταιρείες ενέργειας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση