ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συνταξιοδοτικό: Για «ασυνεννοησία» και «διγλωσσία» της κυβέρνησης κάνουν λόγο βουλευτές

Επιστολή με τις τελικές θέσεις του Υπουργείου Οικονομικών παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής, Γιώργος Παντελή, στην οποία γίνεται αναφορά σε τέσσερα ερωτήματα που είχαν τεθεί

ΚΥΠΕ

Για «ασυνεννοησία» και «διγλωσσία» της κυβέρνησης κάνουν λόγο βουλευτές μέλη της Επιτροπής Οικονομικών στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό και, συγκεκριμένα, για την πρόνοια που αφορά τους συμβασιούχους αξιωματικούς, καθώς παρουσιάστηκαν διαφορετικές θέσεις μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Άμυνας.

Οι βουλευτές, που αναμένουν το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, με τις αλλαγές που υιοθέτησε το Υπουργείο Οικονομικών, για να αρχίσει η κατ’ άρθρον συζήτηση, παρακολούθησαν μία «πρωτοφανή», όπως τη χαρακτήρισαν, διάσταση απόψεων μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Υπουργείου Άμυνας.

Επιστολή με τις τελικές θέσεις του Υπουργείου Οικονομικών παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής, Γιώργος Παντελή, στην οποία γίνεται αναφορά σε τέσσερα ερωτήματα που είχαν τεθεί. Το πρώτο αφορά την αρνητική θέση του Υπουργείου Οικονομικών όσον αφορά την αναδρομική ισχύ του νομοσχεδίου, καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Παντελή, δημιουργούνται πολλά νομικά προβλήματα.

Το δεύτερο ζήτημα, αφορά την Επιτροπή Παρακολούθησης. Ο κ. Παντελή ανέφερε ότι η θέση του Υπουργείου αποτελεί την κατάληξη της συμφωνίας με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, σύμφωνα με την οποία, η Επιτροπή θα τυγχάνει ενημέρωσης από το κράτος, όταν αυτό αναλαμβάνει επενδυτικά ρίσκα. Επομένως, η μορφή της θα είναι ενημερωτικού χαρακτήρα.

Το τρίτο ζήτημα αφορά τον κατά περίπτωση χειρισμό των ωφελημάτων όσων έχουν εργοδοτηθεί μετά το 2012 και συνταξιοδοτήθηκαν πριν το 2021, και προβλέπεται να πάρουν ένα εφάπαξ ποσό. Όπως είπε, δεν θα ενταχθούν στη νομοθεσία αλλά θα εξετάζονται ανά περίπτωση με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το τελευταίο θέμα, αφορά τους συμβασιούχους υπαξιωματικούς, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται στα 57, με δικαίωμα ανανέωσης δύο τριετιών. Με το άρθρο 60 του νομοσχεδίου το δικαίωμα ανανέωσης θα καταργείτο. Ο κ. Παντελή πρότεινε να αφαιρεθεί από το νομοσχέδιο το άρθρο 60 και το θέμα της ανανέωσης των τριετιών να τύχει χειρισμού από το Υπουργείο Άμυνας.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, Σταύρος Κούρρης, είπε ότι το Υπουργείο Άμυνας επιθυμεί να παραμείνει το άρθρο 60, για να συνταξιοδοτούνται και οι συμβασιούχοι υπαξιωματικοί στα 57, για να διατηρηθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς. Διευκρίνισε ότι ο λόγος που εξαρχής είχαν εγκριθεί οι τριετίες, ήταν ότι η συγκεκριμένη ομάδα μέχρι τώρα δεν ήταν ενταγμένη σε συνταξιοδοτικό σχέδιο. Από τη στιγμή που θα καλύπτονται, το Υπουργείο Άμυνας προτείνει να καταργηθούν οι τριετίες.

Κατά τη συνεδρίαση, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι το Υπουργείο Άμυνας τοποθετήθηκε αντίθετα με όσα είχε πει στην Επιτροπή Άμυνας την προηγούμενη βδομάδα. «Είναι απαίτηση, εντός των Υπουργείων, να συνεννοείστε όταν εμφανίζεστε στις επιτροπές. Η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να εμφανίζεται τόσο ανακόλουθη», είπε.

Σε δηλώσεις του, ο Προδρεύων της Επιτροπής Οικονομικών, βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, ανέφερε ότι «είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε μία σχετικώς πρωτόγνωρη και αρκετά εντυπωσιακή διγλωσσία, από πλευράς της κυβέρνησης, καθώς διαπιστώθηκε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών διαφωνία ανάμεσα στα Υπουργεία Οικονομικών και Άμυνας». Πρόσθεσε ότι «αφού αναδείξαμε αυτή την πολυγλωσσία και το γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν η Επιτροπή Οικονομικών να συζητά ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο, για το οποίο τα Υπουργεία να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις, καλέσαμε την κυβερνητική πλευρά να καταλήξει οριστικά στο κείμενο το οποίο προτείνει». Τόνισε ότι η καθυστέρηση στην ψήφιση του νομοσχεδίου δεν πηγάζει από την Επιτροπή Οικονομικών ή τη Βουλή, αλλά «από την κυβερνητική ασυνεννοησία, την οποία διαπιστώσαμε σε όλο της το μεγαλείο».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, διερωτήθηκε «όταν το κυβερνών κόμμα κάνει λόγο για απροκάλυπτη ασυνεννοησία ανάμεσα στα συναρμόδια Υπουργεία, τι να πει η αντιπολίτευση;». Πρόσθεσε ότι το ένα Υπουργείο ρίχνει τις ευθύνες στο άλλο, για την έλλειψη οριστικοποίησης θέσης σε σειρά ζητημάτων. Όπως είπε, υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα για τα νομοσχέδια, όπως το θέμα με τους συμβασιούχους υπαξιωματικούς., το θέμα της αναδρομικότητας, ενώ ανοιχτό παραμένει και το θέμα με την Επιτροπή Παρακολούθησης «χωρίς να παίρνουμε οριστικές θέσεις από πλευράς της κυβέρνησης». Πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων θεωρεί ότι κάποια θέματα πρέπει να ρυθμιστούν και στη νομοθεσία. «Χωρίς να υπάρχει οριστικοποίηση της θέσης και των νομοσχεδίων από πλευράς της κυβέρνησης, όση πολιτική βούληση κι αν δείχνει η Επιτροπή Οικονομικών, θα προσκρούει σε αυτό το κενό», σημείωσε.

«Δυστυχώς διαπιστώσαμε τη συνέχιση του οργίου της ασυνεννοησίας μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Άμυνας», είπε ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης. «Οι 1.150 συμβασιούχοι υπαξιωματικοί μένουν ξεκρέμαστοι και η εισήγηση για να αφαιρεθεί το άρθρο 60 για τις δύο τριετίες δεν θα λύσει το πρόβλημα», είπε. Επιπλέον, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι αν δεν τα βρουν μεταξύ τους τα δύο Υπουργεία, «επιβάλλεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να επιληφθεί του θέματος». Αναφέρθηκε επίσης στις υπόλοιπες διαφωνίες με το Υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα στην αναδρομική ισχύ του νομοσχεδίου, και για «μη ένδειξη καλής θέλησης να καλυφθούν οι εργαζόμενοι που μονιμοποιήθηκαν μετά το 2012 και αφυπηρέτησαν πριν το 2021» και ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να τοποθετηθεί κατά πόσο αυτοί οι άνθρωποι θα λαμβάνουν σύνταξη ή όχι. Επιπλέον, αναφέρθηκε για διαφορετικές απόψεις όσον αφορά την Επιτροπή Παρακολούθησης. «Θέλω να γνωρίζουν οι 16.000 εργαζόμενοι που τους αφορά το νομοσχέδιο ότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια στην Επιτροπή Οικονομικών για να προχωρήσουν τα νομοσχέδια», αλλά «δυστυχώς προσκρούουμε στην ασυνεννοησία των Υπουργείων». Τέλος, ανέφερε ότι εκεί που δεν θα υπάρξει εισήγηση του Υπουργείου Οικονομικών «θα κάνουμε τροπολογίες για να προχωρήσει το θέμα».

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, είπε ότι «αυτό που έχουμε διαπιστώσει είναι ότι μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας και του Υπουργείου Οικονομικών υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά το ζήτημα του συνταξιοδοτικού για τους υπαξιωματικούς αλλά και την ίδια στιγμή μια ασυνεννοησία». «Ευελπιστούμε ότι αυτό το ζήτημα θα καταφέρουν να το λύσουν μεταξύ τους τα δύο Υπουργεία, διαφορετικά η ίδια η Επιτροπή θα αναγκαστεί να πάρει τις δικές της αποφάσεις». Επιπλέον, ο κ. Μυριάνθους ανέφερε ότι για το ζήτημα της φορολόγησης του εφάπαξ που θα έχει αναδρομική ισχύ από το 2021 και θα καλύψει και προηγούμενους αφυπηρετήσαντες, εκκρεμούν σχετικές υποθέσεις στα δικαστήρια και θα εξεταστεί μετά την εκδίκασή τους.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, σημείωσε ότι όσα ακούστηκαν στην Επιτροπή «μάς αφήνουν πλήρως απογοητευμένους». «Θα ήταν γελοία η κατάσταση αν δεν εξαρτιόνταν από αυτό το νομοσχέδιο χιλιάδες εργαζόμενοι. Υπάρχει προχειρότητα και ασυνεννοησία μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Άμυνας για το θέμα των συμβασιούχων υπαξιωματικών», σημείωσε. «Δυστυχώς, αφήνονται εκτεθειμένες χίλιες περίπου οικογένειες συμβασιούχων υπαξιωματικών και καθυστερεί λόγω της ασυνεννοησίας και της προχειρότητας η ψήφιση ενός τόσο σημαντικού νομοσχεδίου, το οποίο θα έχει ευεργητικά αποτελέσματα για τόσες χιλιάδες άλλους εργαζόμενους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ως ΕΛΑΜ, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι επιμένουμε στην άμεση προώθηση του νομοσχεδίου για να ψηφιστεί κατ’ επείγον, αλλά από εκεί και πέρα, για όσους υπαξιωματικούς μένουν εκτεθειμένοι, θα καταχωρήσουμε τροπολογίες, έτσι ώστε να καλύψουμε αυτή την κατηγορία εργαζομένων».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΥΠΟΙΚ  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση