ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συντεχνίες: Δεν προκύπτει αυτή τη στιγμή ανάγκη εφαρμογής 4ημερης εργασίας

Θεωρούμε ότι δεν συντρέχουν λόγοι στην Κύπρο που να μας οδηγούν στην ανάγκη να συζητηθεί η τετραήμερη εργασία, είπε ο ΓΓ της ΣΕΚ

ΚΥΠΕ

Δεν προκύπτει αυτή τη στιγμή ανάγκη για εφαρμογή τετραήμερης εργασίας στην Κύπρο, όπως έπραξε η Ισλανδία, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, ενώ ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης είπε ότι είναι ώρα για συζήτηση μείωσης των ωρών εργασίας, στις 35 ώρες την εβδομάδα, με τον ΓΓ της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου να αναφέρει ότι η εφαρμογή τετραήμερης εργασίας δεν είναι αυτή την στιγμή στις προτεραιότητες του συνδικαλιστικού κινήματος, καθώς υπάρχουν άλλες σημαντικές προτεραιότητες προς συζήτηση.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο ΓΓ της ΣΕΚ, η εφαρμογή τετραήμερης εργασίας είναι κάτι που συζητήθηκε κατά διαστήματα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνοντας πως η κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και δεδομένα.

«Θεωρούμε ότι δεν συντρέχουν λόγοι στην Κύπρο που να μας οδηγούν στην ανάγκη να συζητηθεί η τετραήμερη εργασία που εφαρμόζεται στην Ισλανδία», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο κ. Μάτσας είπε ότι «δεν συντρέχουν αυτή την στιγμή οποιοιδήποτε λόγοι για να μπούμε σε μια τέτοια συζήτηση, η οποία ενδεχομένως να δημιουργεί και αρνητικές προεκτάσεις και στο συνταξιοδοτικό. Μπορεί να επηρεάζει και το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων», πρόσθεσε.

Στο σημείο αυτό, ανέφερε ότι «είναι ανοικτός ο διάλογος ενώπιον του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος για ρύθμιση των αναγκών της αγοράς εργασίας και θα δούμε διεξοδικά όλες τις πτυχές που αφορούν την αγορά εργασίας».

«Αν τεθεί τέτοιο θέμα προς συζήτηση στην Κύπρο αυτή τη στιγμή ανατρέπει πάρα πολλά από τα δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας για να πάρουμε αποφάσεις», υπογράμμισε.

Αναφέροντας ότι «υπάρχει και μια επικινδυνότητα προς αυτή την κατεύθυνση», ο κ. Μάτσας είπε ότι «συζητώντας για ρύθμιση της τηλεργασίας αν το δούμε σε συνάρτηση με αυτό το δεδομένο, να μην προβούν και σε μείωση βασικών ωφελημάτων των εργαζομένων», προσθέτοντας ότι «δεν είναι αυτό που προέχει αυτή την στιγμή, ούτε καταγράφονται στην Κύπρο ανάγκες οι οποίες να προδιαγράφουν μια τέτοια εξέλιξη».

Ανέφερε ότι στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα υπάρχουν ανοικτά θέματα που αφορούν τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας, τη ρύθμιση της τηλεργασίας, τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, την απασχόληση ξένων εργατών από τρίτες χώρες, θέματα ασφάλειας και υγείας, το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε σχέση με τις πρόνοιες που αφορούν τον Υπουργείο Εργασίας και την εισαγωγή κατώτατου μισθού.

Κληθείς να σχολιάσει πότε ξεκινά ο διάλογος στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε ότι έχει συμφωνηθεί με την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου να ξεκινήσει ο διάλογος πριν τις θερινές διακοπές και «εντός του τρέχοντος έτους να έχουμε και κατάληξη».

Εξάλλου, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η μείωση των ωρών εργασίας, νοουμένου ότι δεν θα συνεπάγεται τη μείωση των μισθών, είναι ένα πολύ ριζοσπαστικό μέτρο που μπορεί μακροπρόθεσμα να αντιμετωπίσει πάρα πολλά προβλήματα, με πρώτο το πρόβλημα της ανεργίας και της δημιουργίας προϋποθέσεων για εργασία για όλους με ποιοτικές θέσεις εργασίας».

Είναι ώρα για να συζητήσουμε, σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση, «μια σοβαρή μείωση των ωρών εργασίας, στις 35 ώρες εργασίας την εβδομάδα, γεγονός το οποίο θα συμβάλει καθοριστικά και στην αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά και στον δίκαιο διαμοιρασμό του οφέλους που πρέπει να προκύπτει από την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, από τη σύγχρονη τεχνολογία, από την ανάγκη να περάσουμε σε ψηφιακές μορφές οικονομίας και από την ανάγκη να κάνουμε την οικονομία πιο πράσινη».

Ανέφερε ότι όλα αυτά συνεπάγονται μια σοβαρή συζήτηση για μείωση των ωρών εργασίας στις 35, από 38 που είναι σήμερα.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτό θα πρέπει να γίνει «πάντα με την προϋπόθεση η εργασία να είναι ρυθμισμένη, να καθορίζονται οι όροι μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις», ενώ σημείωσε ότι η μείωση των ωρών εργασίας δεν μπορεί να συνεπάγεται και μείωση εισοδήματος».

Ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε ακόμη ότι «με την επίθεση που δέχθηκε το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων κατά την τελευταία δεκαετία, με την απορρύθμιση που επιχειρείται στις εργασιακές σχέσεις λόγω της παρατεταμένης κρίσης που περνούμε από το 2013 και μετά, δεν είναι αυτή η πρώτη μας προτεραιότητα», προσθέτοντας ότι «σαν μια θέση προοπτικής και στρατηγικής είναι εκεί και μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν είμαστε αποφασισμένοι να την φέρουμε στο προσκήνιο».

Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι «προσπαθούμε να μπούμε σε μια κανονικότητα, αλλά πολύ φοβούμαστε ότι τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι και οι αδύνατοι», προσθέτοντας ότι η μεγάλη αγωνία των συντεχνιών είναι πώς να ξεπεράσουμε τα μεγάλα προβλήματα που έφερε η πανδημία χωρίς να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων».

Ερωτηθείς κατά πόσον η μείωση των ωρών εργασίας συνεπάγεται κόστος για τις επιχειρήσεις, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι «συνεπάγεται κάποιο κόστος το οποίο οι εταιρείες μπορούν να απορροφήσουν μακροπρόθεσμα μέσα από την αύξηση της παραγωγικότητας λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας, που συνεπάγεται η βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων, κάτι που έχει αποδειχθεί εκεί και όπου έχει εφαρμοστεί».

Επίσης, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Ισλανδίας, ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι είναι μια θετική εξέλιξη αλλά να έχουμε υπόψη μας, όπως σημείωσε, ότι «μιλούμε για ένα σκανδιναβικό πρότυπο όπου οι γενικά εργασιακές σχέσεις είναι πολύ ανεπτυγμένες, μαζί με το κοινωνικό μοντέλο και κοινωνικό κράτος».

Αναφορικά με την Κύπρο, ο κ. Αναστασίου είπε ότι υπάρχει απορρύθμιση στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια» και υπάρχουν άλλες προτεραιότητες, όπως σημείωσε, «να συζητήσουμε όπως είναι το ζήτημα της εφαρμογής και της νομικής ρύθμισης των συλλογικών συμβάσεων, η θεσμοθέτηση γενικού κατώτατου μισθού και η καταπολέμηση των λεγόμενων ευέλικτων και άτυπων μορφών απασχόλησης, οι οποίες επηρεάζουν πολύ σημαντικά και τα εργασιακά δικαιώματα και τις αποδοχές των εργαζομένων».

Ανέφερε ότι είναι ένα πλέγμα εργασιακών ζητημάτων τα οποία πρέπει να συζητήσουμε πάνω σε μια ουσιαστική και συγκροτημένη βάση οι κοινωνικοί εταίροι και πρόσθεσε πως στο τραπέζι έχουν τεθεί μαζί με την Υπουργό Εργασίας οι προτεραιότητες σε ό,τι αφορά τα εργασιακά θέματα και «αναμένουμε ότι σύντομα θα ξεκινήσει κοινωνικός διάλογος».

Ο κ. Αναστασίου είπε ότι η ΔΕΟΚ έχει ζητήσει από την Υπουργό Εργασίας να συγκαλέσει Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης «για να δούμε γενικότερα το θέμα της ανεργίας, διότι ο COVID – 19 έχει επηρεάσει αρνητικά την απασχόληση και έχουν ανεβεί οι δείκτες ανεργίας», ενώ θα πρέπει να εξεταστούν και προβλήματα που προϋπήρχαν της πανδημίας.

«Αυτή τη στιγμή η ρύθμιση του εβδομαδιαίου προγράμματος εργασίας πάνω σε μια νέα βάση, δεν είναι στις προτεραιότητες του συνδικαλιστικού κινήματος», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση