ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Επιβάλλεται οι τράπεζες να προσφέρουν βιώσιμες αναδιαρθρώσεις

Ο επικεφαλής του SSM εκτίμησε ότι οι προβλέψεις των κυπριακών τραπεζών για επίλυση του προβλήματος της μείωσης των ΜΕΔ φαίνεται να είναι υπεραισιόδοξες

ΚΥΠΕ

Όσοι δανειολήπτες μπορούν να πληρώνουν το δάνειό τους να το πληρώνουν, ενώ εκείνοι που αδυνατούν να πληρώνουν το δάνειο τους να αποτείνονται στην τράπεζα για βιώσιμη αναδιάρθρωση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ.), σημειώνοντας πως "επιβάλλεται οι τράπεζες να προσφέρουν βιώσιμες αναδιαρθρώσεις εκεί όπου χρειάζεται".

Σημειώνει πως μιλώντας πρόσφατα στο Ευρωκοινοβούλιο, ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), εκτίμησε ότι οι προβλέψεις των κυπριακών τραπεζών για επίλυση του προβλήματος της μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) φαίνεται να είναι υπεραισιόδοξες.

Στην συνέχεια, αναφέρεται, παραδέχτηκε ότι τα πιστωτικά ιδρύματα ξεπέρασαν με επιτυχία την «μπόρα» της πανδημίας και συνέχισε λέγοντας ότι παρόλα αυτά , οι κίνδυνοι αυξάνονται στους ισολογισμούς τους.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως επιβάλλεται οι Τράπεζες να προσφέρουν βιώσιμες αναδιαρθρώσεις εκεί όπου χρειάζεται, εκμεταλλευόμενες τις προσωρινές κεφαλαιακές χαλαρώσεις που τους έχουν παραχωρηθεί.

"Η κάθε επένδυση συνοδεύεται από κινδύνους που προσδιορίζουν και την απόδοση της. Όσο υψηλότερες είναι οι πιθανές αποδόσεις μιας επένδυσης τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος που την συνοδεύει", σημειώνεται.

Αναφέρεται πως επομένως, οι τράπεζες και οι εποπτικές αρχές πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίζουν γρήγορα τους κινδύνους και να επανεστιάζουν την προσοχή τους ως προς την αντιμετώπιση των κινδύνων, με διαδικασία στρατηγικού σχεδιασμού και με βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα.

"Όλα τα πιο πάνω δεν θα πρέπει να ανησυχούν τους Δανειολήπτες. Για πολλοστή φορά επαναλαμβάνουμε ότι, όσοι Δανειολήπτες μπορούν να πληρώνουν το δάνειο τους, να το πληρώνουν, ενώ εκείνοι που αδυνατούν να πληρώνουν το δάνειο τους να αποτείνονται στην τράπεζα για βιώσιμη αναδιάρθρωση. Ο Σύνδεσμος μας είναι στην διάθεση του κάθε Δανειολήπτη για οποιαδήποτε βοήθεια", καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση