ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Οι Τράπεζες προχώρησαν σε εκποιήσεις παρά τις απαγορεύσεις

Ο Σύνδεσμος αναφέρει πως, προχώρησε σε ακύρωση ή και αναστολή αρκετών πλειστηριασμών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών καταγγέλλει πως, οι τράπεζες προχώρησαν ακάθεκτες σε εκποιήσεις, παρά το ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο κατά την διάρκεια της πανδημίας και κατά τους μήνες ήταν σε ισχύ ο νόμος για αναστολή στοχευόμενων εκποιήσεων.

Πέραν των βιώσιμων αναδιαρθρώσεων σε αρκετές περιπτώσεις, ο Σύνδεσμος αναφέρει πως, προχώρησε σε ακύρωση ή και αναστολή αρκετών πλειστηριασμών.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, δανειολήπτης που είχε ορισμένο πλειστηριασμό στις 30/6/21 από ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ Δημόσια Εταιρεία ΛΤΔ για ακίνητο, όπου μεταξύ άλλων βρίσκονταν σε αυτό και 3 πρώτες κατοικίες, μετά από διαβουλεύσεις/διαπραγματεύσεις του Συνδέσμου με την Τράπεζα και τον Δανειολήπτη επιτεύχθηκε ΑΝΑΣΤΟΛΗ του ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥ και δόθηκε χρόνος για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για αναδιάρθρωση των δανείων, με νέο δάνειο και DFAS ( Debt For Asset Swap).

Σε μια άλλη περίπτωση, σημειώνει πως, πρωτοφειλέτης, συνταξιούχος με υποθήκη την Κύρια Κατοικία και να διαμένουν μέσα σ’ αυτή, 6 άτομα, μετά από συνομιλίες χωρίς αποτέλεσμα που είχε η ίδια και διάφοροι σύμβουλοι με την APS, για πέραν των δύο χρόνων, ο Σύνδεσμος με διαβουλεύσεις κατάφερε να κλείσει επιτυχώς η υπόθεση με το να δοθεί μία εφάπαξ πληρωμή που ήταν μέσα στις δυνατότητες της Δανειολήπτριας για να πληρώσει.

Αναφέροντας άλλη περίπτωση, αναφέρει πως, έχει επιτευχθεί ΑΝΑΣΤΟΛΗ αλλά και ΑΚΥΡΩΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ακινήτων, μεταξύ αυτών και Κύριας Κατοικίας με ημερομηνίες 28/5/21, 10/5/21, 7/6/21, 20/5/21, 15/7/21, 6/8/21, 20/8/21 όπου μετά από διαβουλεύσεις που έγιναν μεταξύ του Συνδέσμου μας και την ΚΕΔΙΠΕΣ (Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων Λτδ), δόθηκε χρόνος για διαπραγμάτευση και εξεύρεση βιώσιμης λύσης με τους ενδιαφερόμενους δανειολήπτες.

Πρόσθετα, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ κάνει μια ακόμα αναφορά, για ΑΚΥΡΩΣΗ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ , που αφορούσε Δανειολήπτη με δάνεια στην Τράπεζα Κύπρου. Μέσα από διάφορες ενέργειες και διαπραγματεύσεις του Συνδέσμου με την ΤHEMIS-PIMCO ο πλειστηριασμός ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ, ενώ ήταν προγραμματισμένος στις 3/9/2021. Στόχος ήταν να δοθεί, όπως και δόθηκε χρόνος, για εξεύρεση μιας ορθολογικής και δίκαιης λύσης, μέσα στις οικονομικές δυνατότητες του συγκεκριμένου Δανειολήπτη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ακόμη μία υπόθεση με την ΚΕΔΙΠΕΣ έκλεισε επιτυχώς -όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος- αφού ταλαιπωρούσε τους Δανειολήπτες για χρόνια με το να δοθεί μία εφάπαξ πληρωμή, προς πλήρη εξόφληση, απαλλαγή ακινήτου, πρωτοφειλετών και εγγυητών.

Εν κατακλείδι, για ακόμη μια φορά τονίζουμε ότι οι Τράπεζες πρέπει να συνεργάζονται και να προωθούν βιώσιμες αναδιαρθρώσεις χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες , έτσι ώστε ο αριθμός των ΜΗ Εξυπηρετούμενων Δανείων να αρχίσει να μειώνεται σημαντικά. Οι εκποιήσεις όχι μόνο ΔΕΝ λύνουν το πρόβλημα, αντιθέτως δημιουργούν αλυσιδωτά άλλα κοινωνικού και δημόσιου συμφέροντος προβλήματα.

Να προσφεύγουν σε βοήθεια

Ο Σύνδεσμος καλεί τους Δανειολήπτες καταληκτικά να ενεργούν και να προσφεύγουν για βοήθεια/συμβουλές ΕΓΚΑΙΡΑ προς προστασία των συμφερόντων τους αμέσως μετά την παραλαβή της Επιστολής Τύπου «Θ» και όχι να ενεργούν μετά την παραλαβή του Δελτίου Πλειστηριασμού η της Επιστολής ΤΥΠΟΥ ‘’ΙΑ’’.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση