ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:02
 

Συρρικνώνεται η μεταποίηση στην Ευρωζώνη

Στην αρχή του γ΄ τριμήνου η Ευρωζώνη αναπτύχθηκε με μόλις 0,1%.

Newsroom Κ, Αθήνα

Συνεχίστηκε και τον Ιούλιο η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, καθώς η καλή επίδοση του κλάδου των υπηρεσιών δεν καταφέρνει πλέον να αντισταθμίσει τη συρρίκνωση της δραστηριότητας στη μεταποίηση. Παράλληλα, σύμφωνα με μελέτη της ΕΚΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου θα εξακολουθήσει να είναι αναιμικός τα επόμενα τρίμηνα διότι η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου οδηγεί σε αναστολή ή ακύρωση επενδύσεων.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων παραγγελιών (PMI) της εταιρείας IHS Markit υποχώρησε τον Ιούλιο για έκτο συναπτό μήνα και μάλιστα στον μεγαλύτερο βαθμό από το 2013. «Ο κλάδος των υπηρεσιών εξακολουθεί να υποστηρίζει τη συνολική επέκταση της Ευρωζώνης στην αρχή του τρίτου τριμήνου. Ωστόσο, υπάρχουν σημάδια ότι η ένταση της ύφεσης στη μεταποίηση αρχίζει να υπερισχύει», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. Ηδη, η οικονομία της Ευρωζώνης είχε επιβραδυνθεί σημαντικά το δεύτερο τρίμηνο, καθώς είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 0,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο. Ο Γουίλιαμσον υπολογίζει ότι στην αρχή του τρίτου τριμήνου η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό μόλις 0,1%.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης, ενώ προέβλεπαν επί μήνες ανάκαμψη της Ευρωζώνης το δεύτερο εξάμηνο, πλέον έχουν εγκαταλείψει αυτή την ελπίδα και εξετάζουν σειρά ενεργειών για ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και του πληθωρισμού. Οικονομικοί αναλυτές και επενδυτές προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το επιτόκιο δανεισμού προς τράπεζες ακόμη και ότι θα ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο επανέναρξη του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (ποσοτική χαλάρωση). Η εσωτερική ζήτηση αποδείχθηκε μέχρι σήμερα επαρκές ανάχωμα αντισταθμίζοντας την εξασθένηση του παγκόσμιου εμπορίου, ωστόσο η προοπτική ανόδου της ανεργίας εξαιτίας της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα, προειδοποιεί ο Γουίλιαμσον. «Σήμερα, η βασική πηγή επέκτασης της οικονομικής δραστηριότητας φαίνεται πως είναι ο καταναλωτής, ο οποίος ενισχύεται από τη σχετικά ανθεκτική αγορά εργασίας.

Ωστόσο υπάρχουν σημάδια ότι και αυτός ο κινητήριος μοχλός χάνει τη δυναμική του, προσθέτοντας ακόμη ένα πρόβλημα στην οικονομία». Η δε ΕΚΤ παρουσιάζει με μελανά χρώματα τις προοπτικές του παγκόσμιου εμπορίου τα επόμενα τρίμηνα και μάλιστα για χώρες με μεγάλη μεταποιητική βάση σε κλάδους όπως τα ηλεκτρονικά και τα αυτοκίνητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Η τραγωδία στην Τουρκία, η αλληλεγγύη της Ελλάδας και ίσως μια ευκαιρία

«Ούτε πρόκειται να εκτίμησει ο τάγιπ .... Πάντως και δεν ξέρετε πως μιλά για τον δυτικό πολιτισμό ... ...»
Ούτε ένα στο εκατομμυρίο  |  17:41

Ψηφίστηκε ο νόμος για τις εξώσεις

«Διερωτώμαι για την αδιαφορία δεκαετιών, που οι Νομοθέτες μας ανέχονταν την διάκριση της διαφορετικής ...»
YIANNOULIS  |  10:55

Είναι εφικτή η βελτίωση της οδικής νοοτροπίας;

«Το ταχυδρομείο στην Αραδίππου στη Λάρνακα βρίσκεται πάνω στα φώτα τροχαίας. Συνέχεια είναι σταθμευμένα ...»
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ  |  15:20

Η Τουρκία τρυπά στο «8» εξ ονόματος του ψευδοκράτους

«ΤΟΙΣ ΦΡΟΝΙΜΟΙΣ ........ ΟΛΙΓΑ !!!!»
YIANNOULIS  |  11:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X