ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θεοδότου: Απούσα η ΚτΚ στην εταιρική διακυβέρνηση του Συνεργατισμού

Τρόκκος, Ταουσιάνης και Θεοδότου, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα ακροάσεων στο Συνεδριακό Κέντρο

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με το ανώτερο διοικητικό στέλεχος της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, Ανδρέα Τρόκκο, ξεκίνησε η δεύτερη δημόσια συνεδρία της Ερευνητικής Επιτροπής που διερευνά τα του Συνεργατισμού. Στη συνέχεια ακολούθησε η κατάθεση του Τάκη Ταουσιάνη, πρώην προέδρου Επιτροπείας της ΣΚΤ, ενώ τρίτος ακολούθησε ο Δημήτρης Θεοδότου, πρώην μέλος Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, όπου με την κατάθεσή του ολοκληρώθηκε η σημερινή διαδικασία ακροάσεων.

12.40 Ολοκληρώθηκε η σημερινή διαδικασία των τριών ακροάσεων στην Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό. 

12.35 Ο μάρτυρας ερωτηθείς από τον πρόεδρο της Επιτροπής για την πρόσληψη ενός προσώπου ως βοηθού του Νικόλα Χατζηγιάννη, εξήγησε τον τρόπο που έγινε η πρόσληψη υποστηρίζοντας πως ήταν ένα κομμάτι της κακής εταιρικής διακυβέρνησης. Ο κ Θεοδότου συμπληρώνει πως στο θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης, η ευθύνη βαραίνει το σύνολο της ηγεσίας του Συνεργατισμού.

12.25 Ο κ. Θεοδότου αναφέρει πως θεώρησε προσβλητική την κίνηση της ΚτΚ να του αποστείλει ηλεκτρονικό μήνυμα ερωτηματολόγιο για τους λόγους παύση του. Κανονικά, όπως είπε, έπρεπε να καλεστούν και να εξηγήσουν τους λόγους παύσης.

12.20 Ο μάρτυρας ερωτηθείς σχετικά δηλώνει άγνοια αν η εποπτική αρχή (ΚτΚ) μετά την παραίτηση του Μάριου Κληρίδη κάλεσε κάποια μέλη της Επιτροπείας. Ο ίδιος, όπως είπε, δεν καλέστηκε. Η εποπτική αρχή δεν έκανε τίποτε για τα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης στον Συνεργατισμό. Την ίδια ώρα ο Συνεργατισμός είχε βαθμολογηθεί στην εταιρική διακυβέρνηση με τη χαμηλότερη βαθμολογία.

12.10 Μετά την παραίτηση Κληρίδη ξεκίνησε η διαδικασία πλήρωσης θέση του γενικού διευθυντή. Χρησιμοποιήθηκε η ίδια εταιρεία που χρησιμοποιήθηκε για την πρόσληψη Κληρίδη. Στη λίστα που μας παρουσιάσθηκε δεν υπήρχε το όνομα του Νικόλα Χατζηγιάννη . Υπήρχε ένα σενάριο να καλυφθεί το κενό που υπήρχε από τον πρόεδρο της Επιτροπείας προσωρινά και χωρίς πιέσεις να αναλάβει ο νέος CEO. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε μια διαδικασία να διορισθεί ο Νικόλας Χατζηγιάννης. Εγώ τονίζει διαφώνησαν με αποτέλεσμα να υπάρξουν πιέσεις από τον εκπρόσωπο του μετόχου της Συνεργατικής το κράτος για διορισμό του Χατζηγιάννη προκειμένου να μην δημιουργηθεί αρνητική εικόνα. Με τον διορισμό Χατζηγιάννη διαφωνούσαμε δυο της Επιτροπείας. Ο ίδιος αναφέρει ότι ο κ. Χατζηγιάννης δεν θα μπορούσε να φέρει εις πέρας το έργο που απαιτούσε η Συνεργατική.

12.05 Στον Συνεργατισμό πήγε το Οκτώβριο τον 2013 και ο διορισμός του τερματίσθηκε τον Οκτώβριο του 2015. Η παύση του όπως αναφέρει είχε να κάνει με διαφωνίες του με την Επιτροπεία. Οι πιο σημαντικές διαφωνίες με οργανωτική δομή η διαφωνία με το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης και με τον διορισμό του Νικόλα Χατζηγιάννη ως εκτελεστικού Διευθυντή στη θέση του Μάριου Κληρίδη.

12.00 Ενώπιον της Επιτροπής ο τρίτος μάρτυρας για σήμερα, ο Δημήτρης Θεοδότου, πρώην μέλος Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας

11.20 Διάλειμμα εως τις 12.00

11.10 «Πως εντοπίσθηκε η Altamira;» ερωτά ο κ. Χαραλάμπους. «Υπήρχε μια εταιρεία στην Κύπρο που είχε επαγγελματική συνεργασία με την Altamira. Η εταιρεία αυτή είναι η Axxia » απαντά ο κ. Ταουσιάνης. «H Altamira είχε λόγο ακόμα και στους δικηγόρους που θα προσλάμβανε η τράπεζα ή ποια κτίρια θα ενοικίαζε».

11.00 Ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής ζητά να μάθει πως ξεπεράσθηκε η ευρωπαϊκή υποχρέωση παροχής υπηρεσιών χωρίς δημόσια διαδικασία με τον μάρτυρα να απαντά πως δεν γνωρίζει. Η απευθείας διαδικασία με Altamira πώς επηρέασε τα του Συνεργατισμού είναι η απορία που εκφράζει ο κ. Αρέστη. Ο μάρτυρας δηλώνει άγνοια λόγω του ότι ο ίδιος είχε αποχωρήσει από τον Συνεργατισμό.

10.50 Ο κ. Ταουσιάνης ζητά από την Επιτροπή να εκφράσει τις απόψεις του για την Altamira εταιρεία διαχείρισης ΜΕΔ. «Η διαφωνία που είχα με την επιλογή της Altamira (εταιρεία διαχείρισης ΜΕΔ) ήταν σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης. Η 28η Δεκέμβρη ήταν ορόσημο κακής εταιρικής διακυβέρνησης. Το ΔΣ αποφάσισε απευθείας διαπραγμάτευσης με την Altamira. 15 μέρες μετά την απόφαση αυτή η Ελληνική ανακοίνωσε δική της πλατφόρμα για τα ΜΕΔ. «Για την διαφωνία μου πήγαμε με τον Νικόλα Χατζηγιάννη στον ΥΠΟΙΚ». Είχα ζητήσει από τον ΥΠΟΙΚ να παρέμβει και μου απάντησε ότι είναι θέμα που πρέπει να αποφασίσει η Επιτροπεία. Κατηγορήθηκα από κάποιους ότι επανέφερα θέματα για τα οποία είχε παρθεί απόφαση».

10.45 «Υπήρχαν σκοπιμότητες για την παραχώρηση του 25% των μετοχών;» ερωτά ο κ. Χαραλάμπους, «δεν γνωρίζω», απαντά ο κ. Ταουσιάνης. Ο «συνασπισμός» κάποιων μελών του ΔΣ με κάποιους εκτελεστικούς ήταν τυχαίος ερωτά ο κ. Χαραλάμπους. Αυτά τα μέλη απαντά ο μάρτυρας ήταν τα παλιά μέλη στα οποία όπως τονίζει δεν τα πιστώνω με πρόθεση. Προφανώς ήθελαν το καλό του Συνεργατισμού.

10.40 Ο κ. Χαραλάμπους ρωτά τον μάρτυρα για τις διαφωνίες που είχε ο ΥΠΟΙΚ μαζί του. Ο κ. Ταουσιάνης αναφέρει ότι είχε καλή σχέση με τον ΥΠΟΙΚ και ουδέποτε όπως τονίζει «μου ζητήθηκε να ευνοήσω ή να βοηθήσω κάποιον. Με το ΥΠΟΙΚ διαφώνησα με τη σύσταση του Συμβουλίου, με την επιλογή της εταιρείας (ισπανικής) για την διαχείριση των ΜΕΔ. Έπρεπε να αντικατασταθεί η κ. Πογιατζή μετά την παραίτησή της. Είχαμε διαφορετική προσέγγιση (ΥΠΟΙΚ) για την δωρεά διάθεση του 25% των μετοχών του Συνεργατισμού. Υπήρχε έντονη διαφωνία, γραπτή, των εποπτικών αρχών (ΕΚΤ και την Κεντρική Τράπεζα). Διαφωνούσαν κάθετα. Ο ΥΠΟΙΚ είχε πει ότι αυτό ο Οργανισμός (Συνεργατισμός) πρέπει να φύγει από το κράτος»

10.30 «Μετά τη συνάντηση με τον ΥΠΟΙΚ στις 24 Ιουλίου 2016 είχα συνάντηση στη Φρανκφούρτη με εκπρόσωπο του SSM τον οποίο ενημέρωσα για τις διαφωνίες μου με το εκτελεστικό κομμάτι του Συνεργατισμού. Το ότι παραιτήθηκα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου. Η παραίτησή μου προήλθε από θέματα ευθιξίας. Κάποια μέλη εμφανίσθηκαν έκπληκτα για το λόγο ότι δεν εγκαταλείπεται έτσι μια θέση προέδρου» σημειώνει ο κ. Ταουσιάνης. «Ο ΥΠΟΙΚ όταν υπέβαλα την παραίτηση το μόνο που μου είπε ότι ήλπιζε να παραμείνω μέχρι το τέλος της διαδικασίας πρώτης φάσης ιδιωτικοποίησης Συνεργατισμού. Του απάντησα ότι δεν μπορώ να μείνω γιατί η κατάσταση «έχει φθάσει στο απροχώρητο».

10.20 «Πριν παραιτηθώ ενημέρωσα και οι διαφωνίες μου ήταν γνωστές στον αντιπρόσωπο του ΥΠΟΙΚ». Όπως αναφέρει ο μάρτυρας είχε και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ΥΠΟΙΚ στις 24 Ιουλίου 2016. Ο πρόεδρος της Επιτροπής ρωτά τον μάρτυρα εάν υπάρχουν γραπτό κείμενο με τις αρμοδιότητες του καθενός εντός του Συνεργατισμού. Ο μάρτυρα απαντά πως «ναι υπάρχουν κανονισμοί. Ένα κομμάτι της εταιρικής διακυβέρνησης αυτό το κομμάτι. Αυτό που κρίνω εγώ ήταν ότι υπήρχε μια διαφορετική ανάγνωση στο χαρτί ήταν γραμμένα σωστά», συμπληρώνει ο κ. Ταουσιάνης.

Ο κ. Τάκης Ταουσιάννης

10.15 Ο πρόεδρος της Επιτροπής ρωτά το μάρτυρα γιατί παραιτήθηκε. Ο κ. Ταουσιάννης απαντά πως δεν παραιτήθηκε, πως τα επιχειρησιακά προβλήματα ήταν μεγάλα. Προσωπικά δεν είχα κανένα πρόβλημα με πρόσωπα της Επιτροπείας ή με τον ΥΠΟΙΚ. Έφυγα γιατί είχα συνεχείς επαγγελματικές διαφωνίες με το εκτελεστικό σκέλος της διοίκησης όπως ο κ. Νικόλας Χατζηγιάννης και μέλη της Επιτροπείας. Έκρινα ότι αυτό του είδους ο διχασμός έκανε κακό στο Συνεργατισμό. Δεν μπορούσε ο πρόεδρος της Επιτροπείας διαφωνούσε με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπείας, ήταν μειοψηφία. Δεν βλέπαμε τα πράγματα με τον ίδιο φακό συμπληρώνει.

10.10 Ο κ. Ταουσιάνης αναφέρει τα της επαγγελματικής του πορεία σημειώνοντας πως συνυπήρξε με τρείς Προέδρους της Δημοκρατίας (Γλαύκος Κληρίδης, Τάσσος Παπαδόπουλος, Νίκος Αναστασιάδης) και πέντε Υπουργούς Οικονομικών.

09.50 Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του κ. Τρόκκου. Στις 10.15 η κατάθεση του Τάκης Ταουσιάνης πρώην πρόεδρος Επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζα

Ο κ. Ανδρέας Τρόκκος

09.45 Όταν αποχώρησε ο Μάριος Κληρίδης για κάποιους μήνες, υπήρχε ένα κενό σημειώνει ο μάρτυρας, δεν υπήρχε θέληση να γίνουν πράγματα στον Συνεργατισμό. Ο Γιώργος Γεωργίου μέλος της Επιτροπής ζητά από τον μάρτυρα να αναφέρει σε ποιους αναφέρεται.« Η αναφορά μου αφορά και πολιτικές», απαντά ο κ. Τρόκκος. Ο πρόεδρος της Επιτροπής ζητά από τον μάρτυρα να διευκρινίσει από ποιους δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή στους κινδύνους. Στο κομμάτι αυτό το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στην πολιτεία. Υπήρχαν όμως και εντός της τράπεζας περιθώρια αλλαγών.

09.40 Ο κ. Χαραλάμπους ρωτά τον μάρτυρα εάν υπήρχαν πολιτικές παρεμβάσεις για την τοποθέτηση προσώπων σε Επιτροπείες ή άλλα πόστα. Ο κ. Τρόκκος απαντά πως εκ της θέσεως του δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει πλην όμως δεν απορρίπτει να γινόταν κάτι τέτοιο. Όπως είπε ακουγόντουσαν πολλά.

Ο κ. Γιώργος Χαραλάμπους, μέλος της Ερευνητικής Επιτροπής

09.35 Υπήρχαν αδυναμίες στο θέμα του εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων επαναλαμβάνει ο μάρτυρας. Δεν υπήρχαν τα κατάλληλα άτομα που να γνωρίζουν το αντικείμενο. Είχαν γίνει μελέτες για κεντροποίηση αυτών των υπηρεσιών. «Το ΔΣ της ΣΚΤ γνώριζε για τα προβληματικά δάνεια», ερωτά ο κ. Χαραλάμπους. «Σίγουρα γνώριζε», απαντά ο μάρτυρας. Υπήρχε μια συνεχής ενημέρωσης. Εκ των πραγμάτων δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή για το συγκεκριμένο θέμα από πλευράς Δ.Σ παρατηρεί ο μάρτυρας μετά από την επιμονή του κ. Χαραλάμπους για το ρόλο του Δ.Σ

09.25 Ο Γιώργος Χαραλάμπους, μέλος της Επιτροπής, απευθύνεται στον μάρτυρα για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ). Ο κ. Χαραλάμπους ρωτά τον μάρτυρα να απαντήσει αν υπήρχε κίνδυνος μη εφαρμογής του Σχεδίου για τα μη εξυπηρετούμενα εντός της τράπεζας. «Εντός γινόταν αρκετή δουλειά για αναδιάρθρωση δανείων» απαντά ο μάρτυρας. «Χρειαζόταν χρόνος για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες δομές. Γινόταν αρκετή δουλειά».
Οι άλλες τράπεζες παρατηρεί ο κ. Χαραλάμπους μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα εν αντιθέσει με τον Συνεργατισμό που αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Ο μάρτυρας συμφωνεί με την παρατήρηση αποδίδοντας τις όποιες καθυστερήσεις στην απουσία δομής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. «Χρειαζόταν χρόνος για να στηθεί η δομή. Η απουσία του Μάριου Κληρίδη αύξησε την ανησυχία μου. Έκρινα ότι η αποχώρησή του ήταν αρνητικός παράγοντας για τον Συνεργατισμό. Υπήρχαν και άλλα προβλήματα με την εφαρμογή του Σχεδίου Αναδιάρθωσης».

09.18 Οι λόγοι της αποχώρησης μου κατά την πρώτη περίοδο ήταν η προβληματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και άλλοι λόγοι που είχαν να κάνουν με την προσπάθεια διάσωσης του Συνεργατισμού. Υπήρχε επιδείνωση της υπερκερδότητας του ΣΚΤ. Διαφαινόταν ότι οι κίνδυνοι δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν ή δεν υπήρχε η θέληση. Μετά ήταν και η αποχώρηση του Μάριου Κληρίδη αναφέρει ο μάρτυρας. Ο πρόεδρος της Επιτροπής των ρωτά εάν οι λόγοι παραίτησης του ήταν απογοήτευση. Ο μάρτυρας απαντά θετικά προσθέτοντας πως δεν ήταν ο μοναδικός λόγος.

09.15 Υπήρχαν προβλήματα στην διαχείριση κινδύνων. Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα η αναδιάρθωση. Έπρεπε να γίνει σταδιακά. Τα νέα δάνεια ήταν περιορισμένα. Τα περισσότερα ήταν πριν το 2013.

09.10 Ο κ. Τρόκκος ερωτηθείς σχετικά ανέφερε πως ο ίδιος είχε στενή συνεργασία με τον πρώην γενικό διευθυντή Μάριο Κληρίδη. Ο μάρτυρας αναφέρεται αναλυτικά στο έργο της Μονάδας Αναδιάρθρωσης. Ο κύριος στόχος της αναδιάρθρωσης ήταν για να καταστεί βιώσιμος ο Συνεργατικός Πιστωτικός Τομέας. Πριν υπήρχαν προβλήματα εσωτερικού ελέγχου. Υπήρχαν αδυναμίες όσον αφορά την ικανότητα των ΣΠΙ.

09.05 Ο κ. Τρόκκος περιγράφει την επαγγελματική του πορεία από το Δημόσιο τομέα στον Συνεργατισμό.

Η συνεδρία της Δευτέρας θα ολοκληρωθεί με τις εμφανίσεις των Τάκη Ταουσιάνη πρώην προέδρου Επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και Δημήτρη Θεοδότου πρώην Μέλους Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Ο κ. Ταουσιάνης βρέθηκε εκτός Συνεργατισμός υποβάλλοντος την παραίτησή του στις 14 Οκτωβρίου 2017. Ο κ. Θεοδότου διορίσθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2013 και παύθηκε από τον ΥΠΟΙΚ τον Οκτώβριο του 2015.

Προηγούμενη ενημέρωση

Οι τρείς μαρτυρίες έρχονται στον απόηχο των όσων υποστήριξαν οι Κληρίδης και Στροβολίδης για τα επίπεδα εταιρικής διακυβέρνησης του Συνεργατισμού κυρίως μετά την κρίση του 2013. Ισχυρισμοί που έχουν προκαλέσει αλγεινές εντυπώσεις για πρόσωπα αλλά και καταστάσεις που επικρατούσαν στα ψηλά ηγετικά δώματα του Συνεργατικού Πιστωτικού Ιδρύματος. Και οι δυο πρώτοι μάρτυρες περιέγραψαν με μελανά χρώματα τα όσα επικρατούσαν εντός, σε μια περίοδο μάλιστα που ο Συνεργατισμός βρισκόταν σε δύσκολη θέση. Ισχυρισμούς στους οποίους είναι σίγουρο ότι θα κληθούν να τοποθετηθούν οι τρείς μάρτυρες. Ένα άλλο σημείο στο οποίο θα ζητηθεί να εκφράσουν απόψεις είναι για τις πολιτικές και κομματικές παρεμβάσεις που φαίνεται να υπήρχαν σε κρίσιμες φάσεις των προσπαθειών διάσωσης του Συνεργατισμού.

Με βάση το πρόγραμμα της Δευτέρας πρώτος θα καταθέσει ο Ανδρέας Τρόκκος θα ακολουθήσει ο Τάκης Ταουσιάνης (10:30 π.μ.), και Δημήτρης Θεοδότου (12μ.). Τη Τρίτη, 7 Αυγούστου, έχουν κληθεί να παρουσιαστούν ενώπιον της Επιτροπής οι: Σουζάνα Πογιατζή πρώην Μέλος Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας που παραιτήθηκε στις 12 Απριλίου 2017 (9 π.μ.), ο Άδωνις Πηγασίου πρώην Μέλος Επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (10:00 π.μ.) και Θανάσης Σταύρου πρώην Μέλος Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, (12μ.). Την Τετάρτη 8 Αυγούστου θα καταθέσουν οι: Ευθύμιος Πανταζής πρώην Μέλος Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (9 π.μ.), και Παύλου Θεοδότου πρώην Μέλος Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (10:30 π.μ.).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X