ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα επόμενα βήματα μετά το αδιέξοδο για την ΑΤΑ

Τι ανέφεραν στην εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» ο Αναπληρωτής Γ.Γ. ΠΕΟ και ο Γ.Γ. ΟΕΒ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε ναυάγιο κατέληξε η συνάντηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκου Κούσιου, με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων για το θέμα της ΑΤΑ. Η συνδικαλιστική πλευρά μετά τη συνάντηση αποφάσισε να προχωρήσει στις 26 Ιανουαρίου σε πανεργατική κινητοποίηση. Οι Αναπληρωτής Γ.Γ. ΠΕΟ Μιχάλης Παπανικολάου και Γ.Γ. ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου μίλησαν στην εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» για τα επόμενα βήματα.

Αρχικά ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Μιχάλης Πανανικολάου ανέφερε «το πρώτο βήμα είναι 26 του Ιανουαρίου και αν σίγουρα στην πορεία δεν υπάρξει εξέλιξη θα κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις μας». 

Αναφορικά αν θα υπάρξει θετική εξέλιξη ποια θα είναι, ο κ. Παπανικολάου απάντησε «να υπάρξει μια συμφωνία επί της φιλοσοφίας της ΑΤΑ και να την επαναφέρουν 100%. Να κάνουμε μία συζήτηση για το πως επεκτείνουμε τις συλλογικές συμβάσεις για να καλύψουν το κομμάτι αυτό και τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Και να ξεκινήσουμε φέτος με ένα ποσοστό υψηλό». 

Τελειώνοντας τόνισε «αυτό το σύστημα της ΑΤΑ δεν είναι τώρα που οι εργοδότες θέλουν να το καταργήσουν. Από το 1987 και συνέχεια όποτε βρουν τις συνθήκες οι οποίες θεωρούν ότι είναι κατάλληλες για να χτυπήσουν κατακτήσεις των εργαζομένων έρχονται και θέλουν να μας καταργήσουν την ΑΤΑ». 

Από την άλλη ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου δήλωσε «μας θλίβουν οι κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι και τους καλούμε να κάνουν δεύτερες σκέψεις».

Τόνισε, «οι φίλοι του συνδικαλισμού ξέρουν ότι η περίοδος αυτή δεν προσφέρεται για μια σειρά από λογούς, αν δεν τελειώσουμε με τις εκλογές να κάτσουμε με νηφαλιότητα και σε ένα παραγωγικό διάλογο. Θα το κάνουμε αμέσως μετά. Συνεχίζοντας πρόσθεσε «και ξέρουν επίσης ότι δεν θα επανέλθει η ΑΤΑ με την αποτρόπαια μορφή που λειτούργησε μέχρι και το 2013 οπού είχαμε δύο φορές το χρόνο αύξηση των μισθών λόγω του πληθωρισμού, λόγω της ΑΤΑ στο 100% της κάλυψης. Ξέρουν ότι δεν μπορεί να επανέλθει εκείνη η μορφή ΑΤΑ. Να μπούμε σε μία συζήτηση στην οποία και εμείς να αναγνωρίζουμε ότι εκεί που λειτουργεί η ΑΤΑ είναι αδύνατο μέσα στο προβλεπτό μέλλον να καταργηθεί εντελώς. Πρέπει όμως να εξορθολογιστεί, να εκλογικευτεί και να αποκτήσει τέτοιες δικλείδες ασφαλείας οι οποίες δεν θα είναι να καίγεται το σπίτι μας και εμείς να τραγουδούμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση