ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα MREL δεν θα μπορούν να συμψηφίζονται με δάνεια επενδυτών

Η τροποποίηση νόμου που συζήτησε η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

ΚΥΠΕ

Τα ομόλογα που εκδίδονται από συστημικές τράπεζες για ενίσχυση της ελάχιστης απαίτησης ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων απαιτήσεων (MREL) δεν θα μπορούν να συμψηφίζονται με τυχόν δάνεια επενδυτών που τα αγοράζουν, σε περίπτωση εκκαθάρισης της τράπεζας, σύμφωνα με τροποποίηση του νόμου περί πιστωτικών ιδρυμάτων που συζήτησε τη Δευτέρα κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών.

Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, ενισχύεται η προστασία των καταθετών, που έχουν προτεραιότητα σε περίπτωση εκκαθάρισης, και ενισχύεται και η κεφαλαιακή επάρκεια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

"Στόχος είναι η προστασία των καταθετών και η ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης", ανέφερε στη Βουλή η Οικονομική Διευθύντρια του Yπουργείου Οικονομικών Αυγή Χρυσοστόμου Λαπαθιώτη, καθώς θα αναγνωρίζονται με αυτό το νομοσχέδιο τα ομόλογα που εκδίδονται από συστημικές Τράπεζες της Κύπρου ως κεφαλαιακό απόθεμα MREL, το οποίο χρησιμοποιείται για απορρόφηση των ζημιών του πιστωτικού ιδρύματος.

Όπως εξήγησε η κ. Λαπαθιώτη, προκειμένου να θεωρούνται ότι είναι ανθεκτικά και μπορούν να απορροφούν τις ζημιές τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου, πρέπει να περάσει η εν λόγω τροποποίηση, για να υπολογίζονται ως επιλέξιμα για MREL τα ομόλογα που εκδίδουν.

Ο Μιχάλης Στυλιανού, εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας, είπε ότι με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η προστασία των καταθέσεων σε περίπτωση εξυγίανσης οποιασδήποτε τράπεζας. Συμψηφίζονται στην εκκαθάριση χρεωστικά και πιστωτικά υπόλοιπα, για να βρεθεί η καθαρή θέση του πελάτη. Με την τροποποίηση δεν θα εφαρμόζεται ο συμψηφισμός, όταν η τράπεζα εκδίδει ομόλογα, για σκοπούς συμμόρφωσης με MREL. Τα ομόλογα ανήκουν σε επενδυτές και έχουν κατώτερη κατάταξη σε περίπτωση εκκαθάρισης, σε σχέση με τις καταθέσεις. Έτσι, δεν θα συμψηφίζεται το δάνειο επενδυτή με το ομόλογό του. "Με τον νόμο ενισχύεται η προστασία των καταθέσεων", ανέφερε, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο είναι εναρμονιστικό και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο εκπρόσωπος της ΚΤΚ ανέφερε ότι και σήμερα τα κεφάλαια αυτά υπολογίζονται στο MREL, ωστόσο αν δεν περάσει η σχετική τροποποίηση υπάρχει ο κίνδυνος στο μέλλον να μην προσμετρούνται.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η τροποποίηση δεν αφορά υφιστάμενες τράπεζες που βρίσκονται σε εκκαθάριση, καθώς, όπως είπε, το προϊόν εκκαθάρισης της λαϊκής θα είναι αρκετό για ικανοποίηση μόλις μέρους των καταθέσεων.

Επιπλέον, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συζήτησε και την τροποποίηση του νόμου για τις επενδυτικές υπηρεσίες και δραστηριότητες και τις ρυθμιζόμενες αγορές, προκειμένου να συμπεριλάβει στον ορισμό των χρηματοπιστωτικών μέσων και το πιλοτικό καθεστώς για υποδομές της αγοράς που βασίζονται σε τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού.

Εκ μέρους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Ιλιάδα Μιχαηλίδου ανέφερε ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να παρακολουθούνται και να εποπτεύονται αυτές οι δραστηριότητες για ένα διάστημα 5-6 χρόνων, στο οποίο θα λειτουργούν σε πιλοτικό καθεστώς, προκειμένου στη συνέχεια να μπει ένα ενωσιακό θεσμικό πλαίσιο για να τα ρυθμίσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση