ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

TaxApp - Ο εύκολος τρόπος υποβολής φορολογικής δήλωσης

Tο TaxApp είναι μια έξυπνη εφαρμογή που καθοδηγεί τον χρήστη στην ετοιμασία και υποβολή της φορολογικής του δήλωσης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με το TaxApp ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει τη φορολογική του δήλωση εύκολα, γρήγορα, και διασφαλίζοντας σωστή υποβολή. Το λογισμικό της πλατφόρμας κάνει εύκολες ερωτήσεις ούτως ώστε να καταλάβει τη φορολογική κατάστασή του χρήστη, και μετά χρησιμοποιεί τα δεδομένα από τις απαντήσεις του για να συμπληρώσει τη φορολογική του δήλωση. Για το καινοτόμο διαδικτυακό φορολογικό εργαλείο και τις διαδικασίες που ακολουθούνται, μιλά ο Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του TaxApp, Μάριος Παπαγεωργίου.

Ποιοι έχουν υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης για το έτος 2022;

Υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης για το έτος 2022 έχουν άτομα (φυσικά πρόσωπα) τα οποία κατά το 2022 κέρδισαν μικτό (δηλαδή πριν τον φόρο) εισόδημα μεγαλύτερο από €19.500. Ως «άτομα» εννοούμε τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αυτοεργοδοτούμενους (οι οποίοι δεν έχουν υποχρέωση προετοιμασίας οικονομικών λογαριασμών). Επίσης, για τα άτομα που έχουν ήδη εγγραφεί στο φορολογικό τμήμα (έχουν δηλαδή Αριθμό Φορολογικού Μητρώου - ΑΦΜ), εισήγησή μας είναι όπως υποβάλουν φορολογική δήλωση, ανεξαρτήτως του ποσού εισοδήματός τους. Ενημερωτικά, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, από τον επόμενο χρόνο (δηλαδή για τη φορολογική δήλωση 2023), όλοι (εξαιρουμένων ειδικών απαλλαγών) θα υποχρεούνται να υποβάλλουν ετησίως φορολογική δήλωση, ανεξάρτητα από το ύψος των εισοδημάτων τους.

Τι ακριβώς μπορεί να κάνει κάποιος μέσω του TaxApp.cy;

Tο TaxApp είναι μια έξυπνη εφαρμογή που καθοδηγεί τον χρήστη στην ετοιμασία και υποβολή της φορολογικής του δήλωσης. Η εφαρμογή λειτουργεί ως «μεσάζων», ή ως «ενδιάμεσος» καλύτερα, μεταξύ του χρήστη και του TAXISnet (η κυβερνητική ιστοσελίδα μέσω της οποίας υποβάλλονται όλες οι φορολογικές δηλώσεις). Η διαδικασία είναι απλή. Ο χρήστης, αφού δημιουργήσει λογαριασμό, απαντά απλές και σύντομες ερωτήσεις. Για παράδειγμα, ρωτάμε τον χρήστη εάν έχει δουλειά ή εάν συνταξιοδοτήθηκε, εάν έχει δωρίσει χρήματα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, εάν υπάρχει ασφάλεια ζωής, εάν πληρώθηκαν φόροι στο εξωτερικό, κλπ. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από τις απαντήσεις του χρήστη, το TaxApp, μέσω του έξυπνου λογισμικού του συμπληρώνει τη φορολογική του δήλωση, και υπολογίζει τον πληρωτέο φόρο (εάν ισχύει). Τέλος, προτού η δήλωση υποβληθεί εκ μέρους του χρήστη στο TAXISnet, αυτή ελέγχεται από επαγγελματίες φορολογικούς συμβούλους διασφαλίζοντας έτσι την ορθότητά της.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας του;

Η σκέψη υπήρχε εδώ και καιρό στο μυαλό μας. Η υλοποίηση της προέκυψε κατά την διάρκεια του πρώτου lockdown, αφού υπήρχε περισσότερος χρόνος για αφοσίωση σε ένα τέτοιου είδους εγχείρημα. Διαπιστώσαμε ότι υπήρχε κενό στην αγορά, σχετικά με τη διαθεσιμότητα έξυπνων λογισμικών απλοποίησης της διαδικασίας ετοιμασίας. Σκοπός ήταν να συμπληρώσουμε αυτό το κενό, μετατρέποντας μια ομολογουμένως αγχωτική υποχρέωση σε μια εύκολη και παράλληλα εκπαιδευτική διαδικασία μερικών μόλις λεπτών. Θεωρώ ότι το πετύχαμε. Η ανταπόκριση του κοινού σε ουσιαστικά μόλις δύο χρόνια λειτουργίας είναι πολύ ενθαρρυντική.

Απευθύνεται και σε νομικά και σε φυσικά πρόσωπα;

To TaxApp απευθύνεται μόνο σε φυσικά πρόσωπα και καλύπτει όλα τα εισοδήματα. Ενδεικτικά, τα κύρια είδη εισοδημάτων είναι μισθός (δηλ. εισόδημα από εργοδότηση), εισόδημα σύνταξης, ενοίκια, τόκοι και μερίσματα. Επίσης αναλαμβάνουμε την προετοιμασία και υποβολή δήλωσης για αυτοεργοδοτούμενους, καθώς και σχετικές υπηρεσίες όπως δήλωση και πληρωμή ΦΠΑ, κοινωνικές ασφαλίσεις, πληρωμές ΓεΣΥ, κτλ.

Ποια στοιχεία ζητούνται από τον πολίτη;

Το TaxApp ζητά μόνο τα στοιχεία που απαιτούνται ούτως ώστε να συμπληρωθεί και να υποβληθεί η φορολογική δήλωση σωστά. Οι ερωτήσεις είναι στοχευμένες και διαφέρουν ανάλογα με την περίπτωση και τη φορολογική κατάσταση του κάθε χρήστη ξεχωριστά. Ζητούνται προσωπικά στοιχεία όπως όνομα, επίθετο, διεύθυνση, κτλ. Επίσης, ανάλογα με την κάθε περίπτωση ζητούνται στοιχεία όπως το εισόδημα που έχει εισπραχθεί, ποσά που πληρώθηκαν σε φόρο, κτλ.

Πόσο κοστίζει στον πολίτη αυτή η διαδικασία;

Το τελικό κόστος ανέρχεται στα €24,5 (+ΦΠΑ). Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και χρειάζεται να προϋπάρχουν: αριθμός φορολογικής ταυτότητας, εγγραφή στο TAXISnet, και εγγραφή στο TaxApp. Σε περίπτωση που ο χρήστης αποφασίσει να αναλάβουμε εξ ολοκλήρου την όλη διαδικασία, χωρίς ο ίδιος να έχει οποιαδήποτε εμπλοκή, το κόστος ξεκινά από τα €79,50 (+ΦΠΑ). Αρκεί μόνο να μας αποστείλει όλα τα φορολογικά έντυπα που τον αφορούν.

Τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη είναι ασφαλή;

Απολύτως ασφαλή! Λόγω της φύσης της εφαρμογής, η ασφάλεια των δεδομένων του χρήστη είναι από τις πιο σημαντικές μας προτεραιότητες.

Τόσο ο ιστότοπος όσο και η εφαρμογή χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένες συνδέσεις (SSL) και τείχος προστασίας (firewall), καθώς και ένα από τα πιο ασφαλή πλαίσια για την ανάπτυξη ιστού. Επίσης, όλα τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών μας είναι κρυπτογραφημένα στη βάση δεδομένων. Κλείνοντας, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η πλατφόρμα TaxApp συμμορφώνεται με όλους τους κανονισμούς προστασίας δεδομένων «GDPR».

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δυστυχώς το, κομματικό δεκαετούς ή άλλης μορφής, Κράτος δεν παρέχει συμβουλές και ευκολίες συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης ως όφειλε και συνηγορεί, ενδεχομένως, στην διασπορά και έκθεση προσωπικών δεδομένων, επί πληρωμή μάλιστα, στα πλαίσια του ελεύθερου εμπορίου.

Γ. Αργυρού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση