ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:46
 

Τέλη 2021 Φυσικό Αέριο στην Κύπρο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ένα από τα πολλαπλά οφέλη

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Μέχρι το τέλος του 2021 υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εισαγωγής Φυσικού Αερίου στην Κύπρο για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΔΕΦΑ Συμεών Κασσιανίδης, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο. Από την πλευρά του ο κ. Σιζόπουλος διαβεβαίωσε πως η ΕΔΕΚ θα βρίσκεται δίπλα στη ΔΕΦΑ με θετική προσέγγιση ώστε να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για έλευση του ΦΑ που θα είναι προς όφελος της οικονομίας και των πολιτών.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κασσιανίδης αφού ευχαρίστησε τον κ. Σιζόπουλο για την επίσκεψη και το ενδιαφέρον του, είπε πως η έλευση του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή είναι μια αρχή για τη μετάλλαξη της κυπριακής οικονομίας. «Χαιρόμαστε που βλέπουμε θετική ανταπόκριση στη δουλειά που γίνεται εδώ», είπε.

Αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανικής παραγωγής, ενώ προσαρμόζονται τα μέτρα της ΕΕ για τους ρύπους του θερμοκηπίου

Ερωτηθείς πού βρίσκεται σήμερα η διαδικασία, ο κ. Κασσιανίδης είπε πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη χρονική περίοδο ολοκλήρωσης των συμβολαίων. «Μέσα στο Νοέμβριο θα υπογράψουμε, μετά και μέχρι πριν το τέλος του χρόνου θα ξεκινήσουν οι εργασίες έτσι ώστε σε δύο χρόνια, ουσιαστικά πριν το τέλος του 2021, να έχουμε ΦΑ για την ηλεκτροπαραγωγή», είπε.

Ο κ. Σιζόπουλος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΔΕΦΑ και τους συνεργάτες του για την ενδιαφέρουσα ενημέρωση, γιατί το θέμα της έλευσης του ΦΑ και η χρήση του σε πρώτη φάση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένας κομβικός σταθμός για την παραπέρα ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Όπως τόνισε η έλευση του ΦΑ θα έχει πολλαπλά οφέλη για την Κύπρο όπως για παράδειγμα, της μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανικής παραγωγής και την προσαρμογή των μέτρων της ΕΕ για τους ρύπους του θερμοκηπίου. Επεσήμανε πως για το 2019 η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να καταβάλει 39 εκατομμύρια ευρώ για να μπορέσει να αγοράσει θερμοκηπιακούς ρύπους.

Ο κ. Σιζόπουλος χαρακτήρισε σημαντικά δύο άλλα στοιχεία, πρώτον, τον ρυθμό υλοποίησης του συγκεκριμένου σχεδίου, και δεύτερον, τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για τη διασφάλιση της αποφυγής ατυχημάτων και την ασφάλεια στην περιοχή του Βασιλικού.

Τόνισε πως το 2005 είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες ανάπτυξης υποδομών στην περιοχή του Βασιλικού για το τερματικό αποϋγροποίησης ΦΑ και αν αυτό γινόταν πραγματικότητα, το ατύχημα στο Μαρί το 2011 θα είχε προκαλέσει ακόμα χειρότερες ζημιές και καταστροφές στην περιοχή. «Για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, τουλάχιστον από αυτό που σήμερα φραστικά έχουμε ακούσει, για τα μέτρα που λαμβάνονται όσον αφορά την αποφυγή ατυχημάτων και τη διασφάλιση στο μέγιστο δυνατό βαθμό της ασφάλειας της περιοχής», είπε.

Κατέληξε λέγοντας πως η ΕΔΕΚ θα βρίσκεται δίπλα από τη ΔΕΦΑ, θετικά και εποικοδομητικά γιατί αυτό είναι προς όφελος της κυπριακής οικονομίας και των Κυπρίων πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Το ταγκό, ναι χρειάζεται δυο. Για να είναι όμορφο όμως και να γεμίζει όλους, χορευτές και θεατές χρειάζεται ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:50

Μνημόνευση του Ουκρανίας Επιφάνιου από Βαρθολομαίο - Ιερώνυμο

«Aν αποφασίσουν καμιά φορά οι `ιερωμένοι` να βγάλουν αυτά τα γελεία σκαφανδρα από τα κεφάλια τους, πιθανώς ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Προσφυγή εναντίον του Ερντογάν στο Διεθνές Δικαστήριο ζητά στέλεχος του SPD

«Για φαντάσου `μεγάλε` να φας την πίττα με τη φόλα!!!! »
ΑΚΑ  |  10:20

Απειλεί με συνέχιση των επιχειρήσεων ο Ερντογάν αν δεν αποχωρήσουν οι Κούρδοι

«Εσύ προχώρα και .... βλέπουμε! Θα έρθει εκείνη η ώρα που και οι φίλοι σου θα σε...............»
ΑΚΑ  |  10:19

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X