ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θ. Τσιόλας για 1η δόση Σχεδίου Ανάκαμψης: Ευελπιστούμε σε σοφότερες σκέψεις

Η εκταμίευση της 1ης δόσης φαίνεται να έχει «κολλήσει» στην έγκριση νομοσχεδίων για πλαίσιο διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων

ΚΥΠΕ

Την ελπίδα όπως γίνουν «σοφότερες σκέψεις από όλους», εκφράζει ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης Θεοδόσης Τσιόλας, καθώς η εκταμίευση της 1ης δόσης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που είναι προγραμματισμένη για το τέλος Φεβρουαρίου, φαίνεται να έχει «κολλήσει» στην έγκριση των νομοσχεδίων για το πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Τσιόλας είπε πως από τα συνολικά 14 ορόσημα για την εκταμίευση της 1ης δόσης του Σχεδίου, ύψους €85 εκατομμυρίων, εκκρεμούν δύο δράσεις που αφορούν δύο σχέδια χορηγιών του Υπουργείου Εμπορίου, τα οποία θα προκηρυχθούν στο τέλος του μήνα και δύο νομοθετικές ρυθμίσεις, ήτοι η θέσπιση της Αρχής κατά της Διαφθοράς, που οδηγείται στην Ολομέλεια στις 17 Φεβρουαρίου, και τα δύο νομοσχέδια για το πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ).

Παρά τις συζητήσεις στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και την κατάθεση αναθεωρημένων κειμένων, παραμένουν οι διαφωνίες επί των νομοσχεδίων.

Τα δύο νομοσχέδια δίνουν σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και διαχειριστές ΜΕΔ το δικαίωμα να ερευνούν στοιχεία δανειοληπτών και εγγυητών από τη βάση δεδομένων ΑΡΤΕΜΙΣ και το Κτηματολόγιο, ενώ οι διαχειριστές θα εποπτεύονται από την Κεντρική Τράπεζα. Οι διαφωνίες φαίνεται να επικεντρώνονται στο θέμα του χειρισμού των εγγυητών, καθώς και στην αποτροπή «κακόπιστων πρακτικών» από τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και τους διαχειριστές.

«Ευελπιστώ ότι θα γίνουν σοφότερες σκέψεις από όλους. Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να βρεθεί χρυσή τομή, διαφωνίες πάντα υπάρχουν, αλλά πρέπει να δούμε το κοινό καλό», ανέφερε ο κ. Τσιόλας ερωτηθείς αν ευελπιστεί ότι θα εκπληρωθούν τα ορόσημα μέχρι το τέλος του μήνα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσιόλας ανέφερε πως δεν υπάρχει σχέδιο Β’, αφού ο στόχος είναι η υποβολή της αίτησης στο τέλος του μήνα, όπως είναι ο προγραμματισμός.

«Αν δεν εγκριθεί τώρα δεν θα υποβληθεί η αίτηση, η οποία θα υποβληθεί όταν και εφόσον εγκριθούν τα ορόσημα και εκ των πραγμάτων πάμε στον Αύγουστο του 2022».

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό υπάρχουν άλλα 18 ορόσημα και στόχοι, εκ των οποίων τα 5 αφορούν νομοθετικές ρυθμίσεις, τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2022 με την αίτηση εκταμίευσης της 2ης δόσης να υποβάλλεται στο τέλος Αυγούστου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΥΠΟΙΚ  |  Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση