ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι περιλαμβάνει ο 3ος συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Περιλαμβάνονται επιπρόσθετα κονδύλια για ενέργεια, φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων και άλλα

ΚΥΠΕ

Ο τρίτος συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ύψους €345,1 εκ. συζητήθηκε την Παρασκευή στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Σε αυτόν περιλαμβάνονται επιπρόσθετα κονδύλια για επιχορήγηση της αυξημένης τιμής ρεύματος, για τη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων και άλλα.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών, €30 εκ. προορίζονται για την επιχορήγηση της αυξημένης τιμής χρέωσης του ρεύματος. Στο ίδιο πλαίσιο, περιλαμβάνεται η κάλυψη των αυξημένων λειτουργικών δαπανών των Υπηρεσιών και των Τμημάτων, λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας, ύψους €5 εκ., καθώς και μέτρα στήριξης γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, ύψους €4,4 εκ.

Άλλα €26,3 εκ. αφορούν την αγορά νερού για τη λειτουργία αφαλατώσεων, ενώ άλλα €11,8 εκ. αφορούν χορηγία στον ΚΟΑΠ, στο πλαίσιο των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και των Μέτρων των Άμεσων Πληρωμών.

Για τη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων προβλέπεται κονδύλι €10 εκ. και επιπλέον κονδύλι €0,8 εκ. για τη φιλοξενία ανήλικων ασυνόδευτων παιδιών, αιτητών ασύλου.

Επίσης, περιλαμβάνεται αυξημένη κυβερνητική χορηγία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ύψους €4,7 εκ., αγορά φαρμάκων και εμβολίων ύψους €3,8 εκ.

Στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό περιλαμβάνεται επίσης και η αύξηση στη Γενική Κυβερνητική Εισφορά στο ΓεΣΥ ύψους €150 εκ. και στη Γενική Κυβερνητική Εισφορά στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων €93,5 εκ., που αφορούν συναλλαγές εντός της γενικής κυβέρνησης, χωρίς να επιβαρύνουν το δημοσιονομικό ισοζύγιο. «Ως εκ τούτου, η δημοσιονομική επίπτωση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού περιορίζεται στα €101,5 εκ. ή ποσοστό του ΑΕΠ σε 0,4%», αναφέρει η έκθεση.

Τέλος, στον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται και αριθμός θέσεων που καταργούνται ή μετονομάζονται.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι το κονδύλι €30 εκ. για την επιχορήγηση της ενέργειας στους καταναλωτές, είναι πολύ χαμηλό, δεδομένου ότι και η ΕΕ επιτρέπει στα κράτη μέλη να τροποποιούν ακόμα και το εθνικό σχέδιο που υπέβαλαν στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για αντιμετώπιση της τεράστιας αύξησης στο κόστος ενέργειας.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ζήτησε ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία επιλογής των ξενοδοχείων που χρησιμοποιούνται για τη φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων, τον ακριβή αριθμό των προσφύγων που φιλοξενείται στη Δημοκρατία και το συνολικό ποσό των δαπανών της Δημοκρατίας για τη διαχείριση των Ουκρανών προσφύγων, καθώς και τι ποσοστό από αυτά προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Υπενθυμίζεται ότι είχαν κατατεθεί δύο επιπρόσθετοι συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί, ο πρώτος ύψους €102 εκ. και ο δεύτερος €172 εκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση