ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι σημαίνει για τη δόση σας η αύξηση επιτοκίων

Οι αναλυτές προβλέπουν πως οι αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι της τάξης των 75 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η νέα αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ανεβάσει περαιτέρω τη δόση των δανείων που συνδέονται με το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας και δανείων που συνδέονται με το επιτόκιο Euribor.

Οι αναλυτές προβλέπουν πως η αύξηση των επιτοκίων την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου από την ΕΚΤ θα είναι της τάξης τουλάχιστον των 50 μονάδων βάσης, πιθανώς να είναι 75 μονάδων βάσης. Δεδομένου πως τον Ιούλιο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά τα τελευταία 11 χρόνια, έχει ανεβεί ήδη το βασικό επιτόκιο των δανείων.

Τα δάνεια που επηρεάζονται είναι τα υφιστάμενα που έχουν δοθεί, αλλά και ο νέος δανεισμός που θα παραχωρηθεί. Τι σημαίνει πρακτικά όμως για ένα δάνειο και για ένα δανειολήπτη η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ;

Για ένα μέσο δάνειο 100.000 ευρώ σε ένα νοικοκυριό, από την προηγούμενη αύξηση του 0,5% από τον Ιούλιο είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η δόση δανείου που συνδέεται με αυτά τα επιτόκια κατά 41 ευρώ το μήνα. Τώρα, αν υπολογίσουμε και την επόμενη αύξηση που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ για 0,5% ή 0,75%, θα αυξηθεί 83,5 ευρώ το μήνα, ή 100 ευρώ το μήνα αντίστοιχα.

Γίνεται αντιληπτό πως θα ανέβει το κόστος του χρήματος και για νέα και για υφιστάμενα δάνεια. Η ΕΚΤ έχει χαράξει την πολιτική αύξησης των επιτοκίων ώστε οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό να παραμείνουν υπό έλεγχο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση