ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Την ερχόμενη Τρίτη οι αποφάσεις του Υπ. Εργασίας για ΑΤΑ

Παρά τις μετακινήσεις που ο κ. Κούσιος διαπίστωσε στις θέσεις των δύο πλευρών, αντιλήφθηκε, όπως είπε, ότι απέχουν ακόμα αρκετά ώστε να υποβάλει μεσολαβητική πρόταση

ΚΥΠΕ

Μέχρι την ερχόμενη Τρίτη ο Υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος θα λάβει τις αποφάσεις του αναφορικά με το θέμα της ανανέωσης της συμφωνίας για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ), όπως δήλωσε ο ίδιος, ύστερα από συνάντηση που είχε το πρωί με τους κοινωνικούς εταίρους.

Παρά τις μετακινήσεις που ο Υπουργός διαπίστωσε στις θέσεις των δύο πλευρών, αντιλήφθηκε, όπως είπε, ότι απέχουν ακόμα αρκετά ώστε να υποβάλει μεσολαβητική πρόταση.

Ο κ. Κούσιος ξεκαθάρισε ότι η Κυβέρνηση δεν τάσσεται υπέρ της κατάργησης της ΑΤΑ και υπενθύμισε ότι είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης που έχει επαναφέρει την ΑΤΑ. Το θέμα που συζητείται διευκρίνισε είναι αποκλειστικά η ανανέωση ή τροποποίηση της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων του Ιουλίου του 2017.

«Υπήρξαν κάποιες μετακινήσεις από τις γνωστές θέσεις που έχουν κατά καιρούς δημοσιοποιηθεί. Το συνδικαλιστικό κίνημα με άφησε να αντιληφθώ ότι είναι έτοιμο να δεχτεί σταδιακή επαναφορά της ΑΤΑ. Από την άλλη η εργοδοτική πλευρά δέχεται τη συμφωνία του Ιουλίου του 2017 και αναλαμβάνει να την εφαρμόσει, δηλαδή την καταβολή του 50% της ΑΤΑ», είπε.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι μετακινήσεις αυτές δεν είναι κατά την άποψή του ικανοποιητικές ακόμη, για να μπορέσει να κάνει μεσολαβητική πρόταση.

«Απέχουν πολύ και έχω ζητήσει μια τελευταία πίστωση χρόνου. Μέχρι την ερχόμενη Τρίτη το απόγευμα, θα έχω νέες επαφές, αλλά την ερχόμενη Τρίτη αφού συνεργαστώ με τους υπηρεσιακούς του Υπουργείου και αφού ενημερώσω τόσο τον Υπουργό Οικονομικών και σίγουρα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πάρω τις αποφάσεις μου, εάν και κατά πόσο θα κηρύξω αδιέξοδο ή αν θα υποβάλω διαμεσολαβητική πρόταση», είπε.

Σημειώνοντας ότι την ερχόμενη Τρίτη θα υπάρχει το τελικό αποτέλεσμα, είπε πώς το κατά πόσο θα έχει νέα συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους την ερχόμενη Τρίτη θα εξαρτηθεί από τις επαφές που θα έχει.

Ερωτηθείς για την διαφαινόμενη απόφαση του συνδικαλιστικού κινήματος για απεργία, ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι το τελευταίο πράγμα που επιθυμεί κανείς στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον είναι η εργασιακή αναταραχή.

«Θα με λυπούσε ιδιαίτερα να έχουν απεργιακές κινητοποιήσεις. Έχω πει επανειλημμένα ότι η μικρή οικονομία της πατρίδας μας επηρεάζεται άμεσα και δραστικά από τις εξελίξεις, είναι μια μικρή οικονομία και με το παραμικρό μπορεί να έχει δυσμενείς εξελίξεις και δεν είναι τίποτε δεδομένο στην οικονομία, καθόλου δεδομένου. Είναι κάτι που απεύχομαι», είπε.

Ο κ. Κούσιος ότι δεν θα σταματήσει να προσπαθεί για να καταλήξουν σε μια λύση, ωστόσο πρόσθεσε αυτό εξαρτάται από τους κοινωνικούς εταίρους. Πρόσθεσε ότι δεν έχει αρμοδιότητα ο Υπουργός Εργασίας να επιβάλει αποφάσεις, ούτε και μπορεί η Κυβέρνηση να αποφασίσει.

«Είναι καθαρά θέμα κατάληξης του διαλόγου μεταξύ των κοινωνιών εταίρων. Θα επικαλεστώ για πολλοστή φορά την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα των κοινωνικών εταίρων», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι το 2017 στις 28 Ιουλίου κατέληξαν σε μια μεταβατική συμφωνία που ίσχυε μέχρι το τέλος του 2020. Τον Δεκέμβριο του 2020 υπέγραψαν μια νέα συμφωνία που παράτεινε την ισχύ της προηγούμενης συμφωνίας μέχρι 31/12/2021. Διερωτήθηκε «γιατί δεν μπορούμε να βρούμε μια νέα συμφωνία».

Έκανε έκκληση στους κοινωνικούς εταίρους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, αναφέροντας ότι δεν μπορεί ο τόπος να έχει εργατική αναταραχή.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κούσιος είπε ότι η συμφωνία δεν έχει εκπνεύσει και ότι η τελευταία παράγραφος της ίδιας της συμφωνίας προνοεί ότι θα συνεχίσει να καταβάλλεται το 50% της ΑΤΑ μέχρι να καταλήξουν σε νέα συμφωνία. Είναι αυτό, όπως είπε, ακόμα μια μετακίνηση της εργοδοτικής πλευράς η οποία θα τιμήσει τη συμφωνία και θα καταβάλει το 50% της ΑΤΑ. Αυτό, πρόσθεσε, σημαίνει ότι δεν έχει λήξει.

Παράλληλα ο κ. Κούσιος είπε ότι σε συνάντηση που είχε μετά το Υπουργικό Συμβούλιο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις και του είπε ποιες είναι οι εκτιμήσεις του. Ο Πρόεδρος τον εξουσιοδότησε να συνεχίσει την διαβούλευση και να τον ενημερώσει.

Ερωτηθείς κατά πόσο ο Πρόεδρος είναι υπέρ της υποβολής πρότασης, είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την εισήγηση που θα κάνει στον Πρόεδρο τις επόμενες μέρες.

Παράνομη η καταβολή ανεργιακού σε υπαλλήλους που αποχώρησαν εθελούσια

Σε ερώτηση για απόφαση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων να μην παρέχει ανεργιακό επίδομα σε τραπεζικούς υπαλλήλους που αποχώρησαν εθελούσια από την εργασία τους και πήραν αποζημίωση, ο κ. Κούσιος είπε ότι υπήρξε μια δικαστική απόφαση που δεν δικαίωνε τον αιτητή.

«Όταν πληροφορηθήκαμε για την απόφαση ζητήσαμε νομική γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι σύμφωνα με τις πρόνοιες του νόμου δεν μπορεί να καταβληθεί το ανεργιακό επίδομα στους συγκεκριμένους αφυπηρετήσαντες υπαλλήλους των τραπεζών», είπε.

Πρόσθεσε ότι αυτό δεν ισχύει μόνο για τους τραπεζικούς υπαλλήλους αλλά για οποιονδήποτε αποχωρεί εθελούσια βάσει σχεδίου.

Σημείωσε επίσης ότι σήμερα πληροφορήθηκε ότι έλαβαν από την Ελεγκτική Υπηρεσία επιστολή με την οποία τους ζητείται να ανακτήσουν τα ποσά που έχουν δοθεί προηγουμένως σε υπαλλήλους που αφυπηρέτησαν εθελούσια.

Πρόσθεσε ότι ακούει δηλώσεις από υποψηφίους ότι θα πρέπει να καταβληθεί το ανεργιακό και διερωτάται πώς θα καταβληθεί αν ο νόμος, η δικαστική απόφαση, η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα είναι εκεί.

«Με ποιο τρόπο; Θα παρανομήσουμε; Αν υπάρχει εξουσιοδότηση νόμου σίγουρα το κάνουμε, όπως το κάναμε», είπε.

Ανέφερε ότι δεν είναι δίκαιο να έχει αποδοθεί σε προηγούμενους αφυπηρετήσαντες ανεργιακό και σήμερα να μην το πράττουν, ωστόσο διερωτήθηκε κατά πόσο πρέπει να συνεχίσουν να πράττουν το λάθος που έκαναν στο παρελθόν.

«Είναι θερμή παράκληση να περιοριζόμαστε στα θέματα που μας εξουσιοδοτεί ο νόμος. Και είναι πολύ απλό ας τροποποιήσουν τη νομοθεσία», είπε.

Εφόσον έχουν εντοπίσει το θέμα πρέπει να είμαστε νομοταγείς και να εφαρμόζουμε τις πρόνοιες του νόμου κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση