ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:20
 

Το 25% άγγιξε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο

Κατά 40% υποχώρησε φέτος η τουρκική λίρα στον απόηχο της ανησυχίας για τον έλεγχο που ασκεί ο Ταγίπ Ερντογάν

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία άγγιξε το 25% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας και αναδεικνύοντας την βαθιά επίπτωση της συναλλαγματικής κρίσης στην ευρύτερη οικονομία και τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με νέα δεδομένα που ανακοίνωσε το Ίδρυμα Στατιστικής Τουρκίας, μέσα σε έναν μήνα ο πληθωρισμός κατέγραψε άνοδο της τάξης του 6,3%. Η κυβέρνηση ανέμενε άνοδο της τάξης του 3,4%.

Άνοδος της τάξης του 13,75% μέσα σε ένα έτος

Με την νέα άνοδο που σημείωσε, ο πληθωρισμός στην Τουρκία έχει αυξηθεί 13,75 μονάδες κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Τον τελευταία ένα μήνα ο πληθωρισμός επηρέασε κυρίως την τιμή των βασικών καταναλωτικών αγαθών, τις υπηρεσίες, τους τομείς της διασκέδασης και πολιτισμού, τα τρόφιμα και τα ποτά.

Οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι ο πληθωρισμός πλήττει κυρίως τις κουρδικές επαρχίες και τα παράλια του Πόντου. Μετά την ανακοίνωση των νέων δεδομένων τα ξένα νομίσματα ξεκίνησαν να καταγράφουν νέα ανοδική πορεία στην τουρκική αγορά, με το Αμερικανικό Δολάριο να ξεπερνά τις 6 μονάδες και το Ευρώ τις 7.

Τι προειδοποιούν Τούρκοι και ξένοι αναλυτές

Τούρκοι οικονομολόγοι δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους απέναντι στην νέα τροπή των εξελίξεων στην τουρκική οικονομία.

Ο οικονομολόγος Αλί Ριζά Γκιουνγκέν κάνει χαρακτηριστικά για «τρομοκρατικούς αριθμούς» και μας υπενθυμίζει ότι πρόκειται για επίπεδα πληθωρισμού παρόμοια με την περίοδο της οικονομικής κρίσης 2000-2001. Κατά την άποψη του, η όλη κατάσταση επιδεινώνεται εξαιτίας του γεγονός ότι στην Άγκυρα η πολιτική ηγεσία της χώρας παρουσιάζει αναποφασιστικότητα και αναποτελεσματικότητα.

Παρόμοια είναι η άποψη και της οικονομολόγου Μουχντάν Σαγλάμ, η οποία εκφράζει προβληματισμό για την επιδείνωση της συνολικής εικόνας του τομέα της ενέργειας σε σχέση και με την άνοδο της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Αν συνεχιστεί αυτή η άνοδος, η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέες, πιο επώδυνες περιπέτειες στο πεδίο της οικονομίας.

Από την πλευρά της, και η Financial Times προειδοποιεί την Άγκυρα ότι καλείται να λάβει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κρίσιμες αποφάσεις. Σύμφωνα με άρθρο γνώμης της εφημερίδας, η οικονομική κρίση πλήττει το αυταρχικό καθεστώς του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Πέθανε ο φωτογράφος του Κινέζου «Tank Man»

«Χαιρετισμούς στον σουλτάνο της Τουρκίας!!!»
ΑΚΑ  |  10:06

Σιωπηλή διαμαρτυρία για τον θάνατο του 14χρονου Στυλιανού (φώτο, βίντεο)

«Aυτό που συμβαίνει για χρόνια στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας είναι μικρογραφία της σαθρής κατάστασης ...»
ΑΚΑ  |  10:00

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X