ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το μεγάλο στοίχημα για την Αμερική

Kathimerini.gr

Ανάλυση 

Mετά τις προεδρικές μας εκλογές είχα γράψει ότι είχα αισθανθεί σαν το Αγαλμα της Ελευθερίας να διέσχιζε την 5η Λεωφόρο στη Νέα Υόρκη, όταν ξαφνικά από το πουθενά εμφανίζεται τρελός οδηγός με λεωφορείο, παραβιάζοντας το κόκκινο. Ευτυχώς, «το Αγαλμα της Ελευθερίας κατόρθωσε εγκαίρως να βγει από τον δρόμο και τώρα στέκεται στη γωνία, η καρδιά της χτυπάει δυνατά, αλλά είναι χαρούμενη, που γλίτωσε». Αλλά γνωρίζει ότι ξέφυγε παρά τρίχα.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα υπό τον Ντόναλντ Τραμπ δεν πρέπει ποτέ να του επιτραπεί να καταλάβει ξανά τον Λευκό Οίκο. Γι’ αυτό, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε τη δημοκρατία μας, έχουμε ακόμη να δώσουμε τον αγώνα της ζωής μας. Και το κλειδί για να τον κερδίσουμε είναι το να αποδειχθεί επιτυχής και με διάρκεια η προεδρία του Τζο Μπάιντεν και να αντικατασταθεί η αντιδημοκρατική εκδοχή των Ρεπουμπλικανών επί Τραμπ από ένα νέο, κεντροδεξιό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα με αρχές, έτοιμο να δοκιμάσει τις δυνάμεις του για την Αμερική του 21ου αιώνα. (Χρειαζόμαστε ένα υγιές συντηρητικό κόμμα για να ελέγξουμε μερικές από τις υπερβολές των φιλελεύθερων Δημοκρατών, όπως ο πολιτισμός της επαναδιαπραγμάτευσης και ακύρωσης.) Τη δυνατότητα μπορεί να την προσφέρει ο κ. Μπάιντεν, επιτρέποντας σε όλους τους Αμερικανούς να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Αυτό θα γίνει μέσω της υλοποίησης του προγράμματος αναθέρμανσης της οικονομίας και μείωσης των ανισοτήτων ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίου δολαρίων και των έργων υποδομών και πράσινης οικονομίας ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η πρωτοβουλία Μπάιντεν, για την οποία πανηγυρίζουν οι Δημοκρατικοί, διότι περιλαμβάνει υψηλότερα κονδύλια από την αντίστοιχη επί Μπαράκ Ομπάμα, θα κάνει τη διαφορά και θα έχει βιωσιμότητα, εάν στηρίξει τους φτωχούς, παροτρύνοντας, παράλληλα, και τον ιδιωτικό τομέα να δημιουργήσει νέες εταιρείες και περισσότερες καλές θέσεις εργασίας.

Οντως, εάν συμβεί, θα πρέπει να ονομαστεί «άνθηση Μπάιντεν» (Biden Boom)

Ας εξετάσουμε το πρόσφατο δημοσίευμα της Τhe Wall Street Journal: «Μετά ένα χρόνο περιοριστικών μέτρων και διακοπής της οικονομίας, καθώς και άλλων μεταβολών, που έφερε ο ιός, τα ενοίκια για καταστήματα, διαμερίσματα και χώρους εργασίας στο Μανχάταν (Ν. Υόρκη/πόλη) έφθασαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους των τελευταίων ετών. Αυτό φέρνει ήδη νέες επιχειρήσεις στην πόλη και κατοίκους. Το 2020 η πολιτεία της Νέας Υόρκης συνολικά είχε τον υψηλότερο αριθμό νέων επιχειρήσεων από το 2007». Εάν όλα τα κάνουμε ορθώς, τότε το πρόγραμμα αναθέρμανσης της οικονομίας του Τζο Μπάιντεν θα τροφοδοτήσει μια ήδη αναδιαρθρωμένη οικονομία και θα την υπερφορτίσει. Με τόσο πολύ φθηνό χρήμα διαθέσιμο, τόσο φθηνή πρόσβαση σε υπολογιστές υψηλής ισχύος, τόσο πολλές νέες υπηρεσίες να ψηφιοποιούνται και τόσο πολλά νέα προβλήματα προς επίλυση, έχουμε όλα τα συστατικά για μια έκρηξη καινοτομίας.

Οντως, εάν συμβεί, θα πρέπει να ονομαστεί «άνθηση Μπάιντεν» (Biden Boom). Συν τοις άλλοις, ο Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να μεγιστοποιήσει τις φιλοδοξίες του για την πράσινη οικονομία και το εργαλείο είναι το κλίμα. Χρειαζόμαστε από όλα και πολλά: αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, υδροηλεκτρικούς σταθμούς και πυρηνικούς, μπαταρίες και αποδοτικά υλικά. Απαιτείται η δημιουργία όλων των ειδών των συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για μείωση ανθρακικού αποτυπώματος και αύξηση κερδών. «Η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει την αγοραστική της δύναμη να ελαττώσει το κόστος στις πράσινες τεχνολογίες, στη συνέχεια, όταν αυτό γίνει, να δοθούν κίνητρα στους ιδιώτες να τις καταστήσουν ακόμα φθηνότερες, ενώ εκείνη θα ορίζει βελτιωμένα πρότυπα απόδοσης κάθε χρόνο», όπως επισημαίνει, τέλος ο Χαλ Χάρβεϊ, επικεφαλής της ανεξάρτητης εταιρείας ερευνών και πολιτικής στην ενέργεια, Εnergy Innovation.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση