ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το παρασκήνιο έστειλε σε αναβολή την αναπομπή για εκποιήσεις

Προηγήθηκαν πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο ΔΗΚΟ με τον Κεντρικό Τραπεζίτη να συμμετέχει στη συνεδρία του κόμματος

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η παρουσία του Κεντρικού Τραπεζίτη Κωνσταντίνου Ηροδότου στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ την περασμένη Παρασκευή φαίνεται πως ήταν καταλυτική για να αλλάξει το ισοζύγιο δυνάμεων στο κόμμα και να ζητήσουν τη Δευτέρα αναβολή της αναπομπής μέχρι την Παρασκευή ούτως ώστε να καταθέσουν «συμβιβαστική πρόταση». Και λέμε αλλαγή του ισοζυγίου δυνάμεων, καθώς την περασμένη βδομάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του ΔΗΚΟ διαφωνούσε με το να κάνει αποδεκτή την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας και να «ενδώσει στους εκβιασμούς των τραπεζών και της κυβέρνησης». Ενδεικτικό ότι σε πολύωρη συνεδρία την περασμένη Πέμπτη γραμματείας και κοινοβουλευτικής ομάδας, Νικόλας Παπαδόπουλος και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ήταν οι μόνοι από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ που υπογράμμισαν ζήτημα κινδύνου αποσταθεροποίησης της κυπριακής οικονομίας και ανάγκη ψήφισης της αναπομπής.

Την ίδια θέση εξέφρασαν και ο γενικός γραμματέας του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης και το μέλος της γραμματείας Χρύσης Παντελίδης. Την αντίθεσή τους εξέφρασαν τα υπόλοιπα μέλη, που όπως είπαν δεν πρέπει το ΔΗΚΟ να στέλνει το μήνυμα πως είναι ο προστάτης των τραπεζών. Ενδεικτική η τοποθέτηση του αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ Αλέκου Τρυφωνίδη, ο οποίος διάβασε την ανακοίνωση που εξέδωσε για το εν λόγω θέμα το κόμμα την 13η Ιουλίου και στην οποία έλεγε πως η πρόταση που ψήφισε τότε το ΔΗΚΟ επαναφέρει την ισορροπία μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών. Κάποιοι εξ αυτών έθιξαν και την κατάληξη του Συνεργατισμού, ως μία προσπάθεια, να ενισχύσουν το επιχείρημα ότι δε μπορούν να εμπιστευτούν το αφήγημα της κυβέρνησης. Έθεσαν οι βουλευτές και τις πολλές πιέσεις- περιπτώσεις δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι οποίοι δεν εμπίπτουν στις ομάδες των στρατηγικών κακοπληρωτών και αδικούνται από την εν λόγω πολιτική. Η πλειοψηφική τάση οδήγησε στην καταψήφιση της αναπομπής από πλευράς του ΔΗΚΟ.

Έφερε ενισχύσεις

Παρά την αρχική καταψήφιση της αναπομπής από το εκτελεστικό γραφείο του ΔΗΚΟ, ο Νικόλας Παπαδόπουλος έφερε τον Κεντρικό Τραπεζίτη Κωνσταντίνο Ηροδότου, την επόμενη μέρα, στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος ούτως ώστε να μιλήσει για τους κινδύνους της καταψήφισης της αναπομπής. Ο κ. Ηροδότου όπως επισημαίνεται έθιξε ζήτημα αξιοπιστίας της κυπριακής οικονομίας απέναντι στους ξένους επενδυτές με την αλλαγή της νομοθεσίας, των οίκων αξιολόγησης αλλά και ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης της κυπριακής οικονομίας. Κίνηση που οδήγησε την κοινοβουλευτική ομάδα σε δεύτερες σκέψεις.

Η κλειστή συνεδρία

Καθόλου τυχαία η κίνηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ να συγκαλέσει κλειστή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών ούτως ώστε να ενημερωθούν τα μέλη της επιτροπής από τους εμπλεκόμενους φορείς για τις συνέπειες. Μάλιστα ο Κεντρικός Τραπεζίτης όπως σημειώνεται κατέθεσε γραπτώς τις συστάσεις και τις εκτιμήσεις του. Κίνηση που ερμηνεύεται από πολλούς ως μήνυμα προς τους βουλευτές να μην μπορούν να πουν στη συνέχεια πως δεν γνώριζαν τις προεκτάσεις και τις συνέπειες.

Η συμβιβαστική πρόταση

Μεταξύ των εισηγήσεων του ΔΗΚΟ συμπεριλαμβάνεται η προσφυγή στον χρηματοοικονομικό επίτροπο

Ήδη το Δημοκρατικό Κόμμα διαμορφώνει την «συμβιβαστική» πρότασή του για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην οποία όπως ενημερώνεται η «Κ» απάντησαν θετικά η Κεντρική Τράπεζα και ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος. Στο ΔΗΚΟ επισημαίνουν πως υπάρχει τεράστια ανισορροπία μεταξύ των τραπεζών και των καλόπιστων δανειοληπτών όπως και ότι οι τράπεζες πιέζουν με αθέμιτους τρόπους τους δανειολήπτες. Την ίδια στιγμή επισημαίνουν πως η αυτόματη αναστολή εκποιήσεων, βοηθά μόνο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και επιβαρύνει τους συνεπείς δανειολήπτες. Βάσει και της φιλοσοφίας της πρότασης που θα κατατεθεί θα ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες του Κεντρική Τραπεζίτη για αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση που η διαφοροποίηση της νομοθεσίας παραμείνει ως έχει.

Οι εισηγήσεις

Μεταξύ των εισηγήσεων του ΔΗΚΟ συμπεριλαμβάνεται η προσφυγή στον χρηματοοικονομικό επίτροπο για την αξιολόγηση παραπόνων δανειοληπτών. Πιο συγκεκριμένα ο δανειολήπτης που θα λαμβάνει ειδοποίηση εκποίησης από τράπεζα ή επενδυτικό ταμείο, θα μπορεί να προσφεύγει στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο για να αποφασίσει κατά πόσο η τράπεζα παραβιάζει τον κώδικα δεοντολογίας στις αναδιαρθρώσεις δανείων και να αποφασίσει, κατά πόσο υπάρχουν υπερχρεώσεως στο σχετικό δάνειο (παράνομες χρεώσεις, παράτυποι ανατοκισμοί, κ.α.)

Σύμφωνα με την πρόταση, αν η τράπεζα αρνηθεί να προσέλθει στη διαμεσολάβηση ή εάν ο Επίτροπος αποφασίσει πως η τράπεζα έχει παραβιάσει τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΚΤ, τότε ο δανειολήπτης θα δικαιούται να αποταθεί στο Δικαστήριο για έκδοση διατάγματος αναστολής της εκποίησης. Παράλληλα, ο Διαμεσολαβητής θα δικαιούται να αναστέλλει τη διαδικασία εκποίησης ενόσω εξετάζεται η αίτηση του δανειολήπτη.

Πάντως ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Αλέκος Τρυφωνίδης ζήτησε ήδη από τα μέλη της γραμματείας να ενημερώσουν για τις νέες εξελίξεις αλλά και για τη νέα συμβιβαστική πρόταση. Ενημέρωση, που ενδεχομένως να γίνει το πρωί της Τρίτης, όταν η γραμματεία του ΔΗΚΟ θα συνεδριάσει για το πώς θα κινηθεί στον Δήμο Αμμοχώστου. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

#PoliticsBlog Το νέο Υπουργικό και τα σενάρια για 3η θητεία του Νίκαρου

«Επι εποχης Τασου ο Νικαρος δηλωνε οτι δεν επιθυμει να ειναι Προεδρος ενος κρατους με συνορα στο Ληδρα ...»
Γιωργος Χ  |  07:47

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X