ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το ΥΠΟΙΚ παρουσίασε το πλαίσιο διαχείρισης κόκκινων δανείων

Διεξήχθη την Τετάρτη στο Υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη υπό τον ΥΠΟΙΚ κ. Κωνστανίνο Πετρίδη, με αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Παρουσιάστηκε το ολοκληρωμένο και ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, το οποίο παρέχει τα εργαλεία, τόσο για την περεταίρω μείωση και επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όσο και το δίχτυ προστασίας της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών.

Η σύσκεψη της Τετάρτης 29 Ιουνίου 2022 ήταν σε συνέχεια της σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για συζήτηση του θέματος του οροσήμου που εκκρεμεί στη Βουλή, για εκταμίευση 85 εκ. Ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αφορά το Νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων και για Συναφή Θέματα Νόμος του 2021», διεξήχθη σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικων σύσκεψη υπό τον Υπουργό Οικονομικών κ. Κωνστανίνο Πετρίδη, με αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων.

Σε σχέση με το υπό αναφορά Νομοσχέδιο, σκοπός του είναι η παροχή πρόσβασης στις βάσεις δεδομένων του Κτηματολογίου και της «ΑΡΤΕΜΙΣ», με απώτερο στόχο τη διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης των δανείων αλλά και τη θέσπιση μηχανισμού εποπτείας από την Κεντρική Τράπεζα των εταιρειών διαχείρισης πιστώσεων, προς όφελος των δανειοληπτών και των εγγυητών.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επεξηγήθηκαν οι πρόνοιες του Νομοσχεδίου, όπως επίσης και οι συναινετικές ρυθμίσεις που αποδέχτηκε το Υπουργείο Οικονομικών από προτάσεις κομμάτων, μέσα από τη συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Επιπρόθετα, στη σύσκεψη παρουσιάστηκε λεπτομερώς ο συνολικός σχεδιασμός που προώθησε η κυβέρνηση από το 2015 για προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών, ο οποίος αφορά 4 πυλώνες:

-Σχέδιο ΕΣΤΙΑ (ολοκληρώθηκε στις 15 Ιουνίου 2020)

-Σχέδιο ΟΙΚΙΑ (αποδοχή αιτήσεων μέχρι 30 Ιουνίου 2022)

-Σχέδιο Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (η αποδοχή αιτήσεων ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2021)

- Σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης (Mortgage to Rent) το οποίο θα καλύπτει συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των μη βιώσιμων του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ, με συνολικό κόστος 400εκ. Ευρώ. (Υπό εκκόλαψη)

Το δημοσιονομικό κόστος των κυβερνητικών σχεδίων για διαχείριση/αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων για την προστασία της πρώτης κατοικίας, εκτιμάται γύρω στο 0,5 δις ευρώ.

Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών εξέφρασε τη βούλησή του για επαναφορά κυβερνητικού Νομοσχεδίου για σύσταση ειδικού Δικαστηρίου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στο οποίο όμως να μην εμπεριέχονται πρόνοιες οι οποίες θα διευκολύνουν τους κακοπληρωτές, παρεμποδίζοντας την ομαλή διεκπεραίωση αναδιάρθρωσης του δανείου.

Επί τάπητος τέθηκαν επίσης αρκετά θέματα τα οποία θα συζητηθούν περεταίρω σε τεχνοκρατικό επίπεδο, είτε με απευθείας επαφή των ενδιαφερομένων με το Υπουργείο, είτε στην επερχόμενη συνεδία στη Βουλή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση