ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:26
 

Το Υπουργικό ενέκρινε τον Προϋπολογισμό του 2019

Πλεονασματικός θα είναι και αυτός, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον Προυπολογισμό του 2019, ο οποίος κατατέθηκε την Πέμπτη τη πρωί από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Σε δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως η βιώσιμη ανάπτυξη επιτυγχάνεται με την διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας, της συνετής διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών. Προυπόθεση δε, κατά τον ίδιο, είναι η εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου και η δημιουργία ενός ευνοικού περιβάλλοντος για επενδύσεις και επιχειρηματικότητα μέσα από συνεχείς μεταρρυθμίσεις.

Το 2018 όπως εξήγησε ο Υπουργός, θα είναι η τέταρτη κατά σειρά χρονιά ανάπτυξης, με ρυθμό κοντά στο 4%, ενώ για το 2019 αναμένεται ρυθμός 3.8% και με την ανεργία να συνεχίζει την καθοδική της πορεία. "Ήδη βρίσκεται κάτω από το 7.3% που είναι κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης", σχολίασε.

Κατά την ομιλία του μετά τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Γεωργιάδης συμπλήρωσε πως η σωστή διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών και η ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας επιτρέπει στην Κυβέρνηση να μετατρέψει τα διαχρονικά ελλείμματα σε πλεονάσματα.

"Πλεονασματικός είναι ο Προυπολογισμός του 2018, πλεονασματικός είναι και ο Προυπολογισμός του 2019 που έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τα επί μέρους δεδομένα, είπε πως προβλέπονται έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης περίπου 8.5 δισ. ευρώ και δαπάνες στα 7.9 δισ. ευρώ. Το πλεόνασμα δηλαδή για το 2019 θα ανέρχεται στο 3% του ΑΕΠ. Συμπλήρωσε δε, πως, κάτω από αυτές τις συνθήκες το δημόσιο χρέος κινείται σε πτωτική πορεία, ότι θα υπάρξει μια κλιμάκωση για φέτος στο 104% του ΑΕΠ και το 2019 θα πέσει στο 99%.

"Το δημόσιο χρέος κρίνεται βιώσιμο κάτω από όλα τα σενάρια της άσκησης ευαισθησίας του χρέους που έχουν διεξαχθεί και οι πρόσφατες κινήσεις στο τραπεζικό σύστημα θεωρούνται καθοριστικά θετικές και ως τέτοιες έχουν αξιολογηθεί από τους διεθνείς Οίκους αξιολόγησης. Δεν προκύπτει με κανένα τρόπο δημοσιονομική χαλάρωση, το 2016 είχαμε πλεόνασμα 60 εκατ. ευρώ, το 2017 στα 350 εκατ. ευρώ και αναμένεται φέτος αλλά και το 2019, πλεόνασμα της τάξης του 0.5 δισ. ευρώ", υπογράμμισε.

Καταληκτικά, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως Προυπολογισμός λιτότητας, αφού προβλέπεται αύξηση και όχι μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 3%, με τρόπο που θα επιτρέψει στην Κυβέρνηση να υλοποιήσει μια σειρά νέων έργων και πολιτικών, με ένα μακρύ κατάλογο έργων υποδομής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Απογοήτευση λόγω χαμηλών μέσων όρων στις Παγκύπριες

«Η ανομοιογένεια και οι πολλοι ξενογλωσσοι που εισερχονται στην παιδεια χωρις κατατακτηριες εξετασεις ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  18:05

Υπ. Μεταφορών: Ένα κράτος δεν μπορεί να παρέμβει για να καθορίσει τις τιμές των ναύλων

«…και τις μπούρδες περί ανταγωνισμού, που θα φέρει μείωση των τιμών, πού να τις βάλουμε;»
Ai Em  |  10:41

Ο μυστικός δείπνος

«Ο νυν πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, θα γίνει γνωστός στην ιστορία ως ο ενταφιαστής της λύσης του Κυπριακού ...»
Yiannos  |  10:21

ΟΕΒ: Η Δημόσια Αργία της 25ης Ιουνίου δεν αφορά τον ιδιωτικό τομέα

«Αλλού σε τρώει τζιε αλλού κνίθεσαι ρε ...ΑΚΑ»
Χριστοσ Α.  |  11:07

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X