ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τον δρόμο του Ντράγκι θα ακολουθήσει η Λαγκάρντ

Η Λαγκάρντ παρότρυνε, επίσης, τους κυβερνώντες στην Ευρωζώνη να εφαρμόσουν δημοσιονομικά μέτρα στήριξης

Newsroom Κ, Αθήνα

Η Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε τη νομισματική πολιτική που εφήρμοσε ο Μάριο Ντράγκι ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη χθεσινή ακρόαση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η υποψήφια διάδοχος του Ντράγκι, του ανθρώπου που κατά κοινή ομολογία έσωσε το ευρώ, μίλησε υπέρ της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων και των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης που εφήρμοσε η ΕΚΤ για να απεμπολήσει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού εν μέσω της κρίσης δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης.

Εκτός από την ανάγκη να παραμείνει επεκτατική η νομισματική πολιτική για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο, η Λαγκάρντ παρότρυνε, επίσης, τους κυβερνώντες στην Ευρωζώνη να εφαρμόσουν δημοσιονομικά μέτρα στήριξης. Αναγνώρισε, επίσης, την ανάγκη αναθεώρησης του πλαισίου πολιτικής της ΕΚΤ που τελευταία φορά πραγματοποιήθηκε το 2003. «Εχει περάσει πολύς χρόνος από το 2003 και έχουν αλλάξει πολλά πράγματα σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ», είπε η Λαγκάρντ. Τόνισε πως ανάλογα έχουν πράξει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα του Καναδά.

Η Λαγκάρντ είναι υποψήφια για να αναλάβει τα ηνία της ΕΚΤ από τις αρχές Νοεμβρίου, αφού θα έχει λήξει η οκταετής θητεία του Ντράγκι. Τυπικά, η παραίτησή της ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θα τεθεί σε ισχύ από τις 12 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται δε να αναλάβει τα ηνία της κεντρικής τράπεζας στην Ευρωζώνη σε μια κρίσιμη συγκυρία. Ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει η Ουάσιγκτον κατά του Πεκίνου έχει αφήσει το αποτύπωμά του στη γερμανική οικονομία, την ισχυρότερη στην Ευρωζώνη. Ηδη το Βερολίνο δέχεται κριτική για την αδιαλλαξία του σε ό,τι αφορά τη λήψη μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας, ενώ αυξάνονται οι κίνδυνοι ύφεσης. Ακόμη και η Bundesbank έχει προειδοποιήσει για μια περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας ύστερα από τη συρρίκνωση που σημειώθηκε το β΄ τρίμηνο.

Ο Ντράγκι έχει κάνει λόγο για την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων στήριξης εάν καταστεί αναγκαίο, παρά τη δυσαρέσκεια των Γερμανών για τα χαμηλά επιτόκια που επικρατούν επί σειράν ετών στην Ευρωζώνη. Ο πληθωρισμός, μάλιστα, δεν έχει σταθεροποιηθεί τόσον καιρό «κάτω αλλά κοντά στο 2%» που είναι στόχος της ΕΚΤ, παρά την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική που ασκείται στην Ευρωζώνη.

Η Λαγκάρντ επιδοκίμασε χθες τις κινήσεις του Ντράγκι ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τόνισε πως το φθηνό κόστος δανεισμού και «εργαλεία» ποσοτικής χαλάρωσης όπως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων βοήθησαν στη δημιουργία 11 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας από το 2013. Χωρίς αυτά τα μέτρα, η κρίση δημοσίου χρέους στην Ευρωζώνη θα ήταν πολύ χειρότερη», δήλωσε στην ακρόαση που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες. Μίλησε επαινετικά για την «ευελιξία» με την οποία η ΕΚΤ αντιμετώπισε την κρίση δημοσίου χρέους στην Ευρωζώνη όταν υπερχρεωμένες κυβερνήσεις δεν είχαν περιθώρια για να αντιμετωπίσουν τον χαμηλό πληθωρισμό και την υποτονική ανάπτυξη. Μόνο και μόνο η εφαρμογή του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων τον Μάρτιο του 2015 συνέβαλε δραστικά στην υποχώρηση του κόστους δανεισμού των κρατών-μελών. Αργότερα συμπεριελήφθησαν και εταιρικά ομόλογα.

Αφού τόνισε πως πρωταρχικός ρόλος της ΕΚΤ είναι η σταθερότητα των τιμών, η Λαγκάρντ μίλησε για την ανάγκη να ληφθεί επίσης υπόψη ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής στη χάραξη πολιτικής. «Προσωπικά πιστεύω πως κάθε οργανισμός θα πρέπει να ενσωματώσει στη βασική αποστολή του τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος», είπε.

Αναγκαίο εργαλείο

O επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό μίλησε χθες υπέρ των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης (QE), αλλά αμφισβήτησε εάν είναι αναγκαίο να τεθούν ξανά σε ισχύ σε αυτή τη φάση. Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα l’ Agefi, ο Βιλερουά δήλωσε πως η ΕΚΤ «έχει την επιλογή να ξαναρχίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων ανά πάσα ώρα και στιγμή. Είναι αναγκαίο να γίνει τώρα; Είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να συζητηθεί».

Προηγουμένως είχε μιλήσει για την πολιτική προστατευτισμού που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ, εξηγώντας πως από εκεί πηγάζει μεγάλο κομμάτι της αβεβαιότητας που επικρατεί σήμερα στην Ευρωζώνη. «Τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης είναι αναγκαίο εργαλείο στην άσκηση νομισματικής πολιτικής. Εχουν ισχυρή επίδραση: η ΕΚΤ έχει συγκεντρώσει σήμερα τίτλους σχεδόν 2,6 τρισ. ευρώ και σκοπεύει να διατηρήσει τις τοποθετήσεις της σε αυτά τα επίπεδα για αρκετά χρόνια», δήλωσε ο Βιλερουά στη γαλλική εφημερίδα.

Οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν πως οι εμπορικοί πόλεμοι που έχει κηρύξει η κυβέρνηση του Ντόνανλτ Τραμπ κατά τη Κίνας αλλά και της Ε.Ε. αναμένεται να συνεχιστούν για αρκετό καιρό ακόμα. Χθες, η επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Σεσίλια Μάλμστομ επανέλαβε πως τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Ε.Ε. δεν αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και δεν πρέπει να αποτελούν στόχους για την επιβολή δασμών από την Ουάσιγκτον. Η Μάλμστρομ εξέφρασε την ελπίδα της να αναβάλει αυτά τα σχέδια η Ουάσιγκτον, καθώς «δεν στηρίζονται σε γεγονότα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση