ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τονωτική ένεση για αερομεταφορές-τουρισμό η συμφωνία με Wizz Air

Θα αυξηθεί το capacity των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων ενισχύοντας τον ανταγωνισμό

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η συμφωνία κυβέρνησης και Hermes Airports με την ουγγρική Wizz Air, πολύ πριν αρθούν οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στις αεροπορικές πτήσεις ένεκα κορνοϊού, αποτελεί την καλύτερη τονωτική ένεση, πρώτα για τις εγχώριες αερομεταφορές και στη συνέχεια για το τουριστικό προϊόν της Κύπρου. Η απόφαση της ουγγρικής εταιρείας να χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιο της Λάρνακας ως βάση, αποκτά μεγαλύτερη αξία αν ληφθεί υπόψη το αβέβαιο περιβάλλον που έχει προκαλέσει στις παγκόσμιες αερομεταφορές η υγειονομική κρίση. Αβεβαιότητα θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα μεγάλων αεροπορικών εταιρειών ή στην καλύτερη συρρικνώνει την πτητική δραστηριότητα.

Οι επίσημες ανακοινώσεις, κάτι περισσότερο από δέκα μέρες πριν το άνοιγμα των αεροδρομίων, ουσιαστικά δίνει ώθηση στις προσπάθειες που καταβάλλονται για ομαλοποίηση των αερομεταφορών και επαναφορά τους, σε προ κορωνοϊού περίοδο. Η έναρξη δραστηριοτήτων της Wizz Air από την 1η Ιουλίου, θα συμβάλει τα μέγιστα και στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, για μείωση της ζημιάς που θα υποστεί το τουριστικό προϊόν. Νοουμένου ότι η παρουσία της αεροπορικής εταιρείας στη Λάρνακα θα είναι σε 12μηνη βάση, η δραστηριότητα της Wizz Air σε αγαπημένους για τους κύπριους επιβάτες προορισμούς, αναμένεται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό τόσο στο οικονομικό πεδίο όσο και στην ποιότητα υπηρεσιών.

Με 2 αεροπλάνα

Η αρχή της Wizz Air από την Κύπρο θα γίνει με 2 αεροσκάφη που θα έχουν ως βάση το αεροδρόμιο της Λάρνακας και θα πετούν προς αεροδρόμια της Ευρώπης. Η στρατηγική της εταιρείας συμβαδίζει με τη στρατηγική της κυβέρνησης, για άνοιγμα της Κύπρου σε τουριστικές αγορές όπου δεν υπήρχε προσβασιμότητα αλλά και παρουσία του εγχώριου τουριστικού προϊόντος. Ανάμεσα στις χώρες από τις οποίες θα ξεκινήσουν σταδιακά πτήσεις, από 1η Ιουνίου, συμπεριλαμβάνονται η Γερμανία, η Πολωνία, η Δανία και η Φιλανδία. Χώρες στις οποίες η Κύπρος έχει στρέψει την προσοχή της, για το υπόλοιπο του 2020 και με την προσδοκία να πάρει ένα μερίδιο της τουριστικής πίττας τους τις επόμενες χρονιές. Στο πρόγραμμα της ουγγρικής εταιρείες έχουν συμπεριληφθεί τρία αεροδρόμια της Γερμανίας (Ντόρτμουντ, Μέμινγκεν, Καρλσρούη), το Βρότσλαβ της Πολωνίας, τα αεροδρόμια Κοπεγχάγης και Μπιλούντ της Δανίας και το Τούρκου της Φινλανδίας. Η Wizz Air θα πραγματοποιεί απευθείας πτήσεις από τα αεροδρόμια αυτά, που προηγουμένως δεν υπήρχε επαρκή συνδεσιμότητα με Κύπρο.

Σφήνα για Ελλάδα

Η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στους πλάνα της Wizz Air σε μια προσπάθεια να μπει σφήνα στις εταιρείες που πετούν προς τον ελλαδικό χώρο. Αρχικά η αεροπορική εταιρεία θα εγκαινιάσει πτήσεις προς τα δυο μεγαλύτερα αεροδρόμια, Ελευθέριος Βενιζέλος και Μακεδονία. Χωρίς να έχει ανακοινωθεί ο αριθμός πτήσεων προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η επιδίωξη της εταιρείας είναι πασιφανής. Να πάρει ένα μερίδιο της αεροπορικής πίτας του δημοφιλέστερου, για τους κύπριους επιβάτες, προορισμού. Η προσθήκη της Wizz Air θα αυξήσει τις αεροπορικές θέσεις προς Ελλάδα και σίγουρα θα εντείνει τον ανταγωνισμό σε προσφερόμενες υπηρεσίες αλλά και τιμή εισιτηρίων. Η εταιρεία στο πρόγραμμά της έχει εντάξει και τη Ρουμανία (Σουτσεάβα), προορισμό με προοπτικές σε τουριστικό αλλά και πεδίο επαγγελματικών δραστηριοτήτων ανάμεσα στις δυο χώρες.

Ευφορία

Οι επίσημες ανακοινώσεις την παρούσα χρονική περίοδο έχουν προκαλέσει κλίμα ευφορίας. «Η αποκατάσταση της συνδεσιμότητας της Κύπρου γίνεται κατά τον καλύτερο τρόπο, αφού συνδυάζεται με τη δημιουργία βάσης από μια σημαντική αεροπορική εταιρεία, την Wizz, με εξαιρετικά οφέλη για την οικονομία της χώρας μας μάλιστα σε προορισμούς με τους οποίους δεν είχαμε επαρκή συνδεσιμότητα μέχρι σήμερα» ήταν η πρώτη αντίδραση του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κ. Γιάννης Καρούσος. Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Σάββας Περδίος, εξέφρασε την ικανοποίησή του που μία τόσο μεγάλη εταιρεία ευθυγράμμισε τα πλάνα της με την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού της χώρας μας. Από πλευράς της διαχειρίστριας εταιρείας των αεροδρομίων, η Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια της Hermes Airports, κ. Ελένη Καλογήρου, ανέφερε πως πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη που προέκυψε μέσα από τη συνεργασία Κράτους και της Hermes σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο για την επανεκκίνηση του κυπριακού τουρισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X