ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουρκία: Βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε μισθωτές και ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω ενοικίων

Τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 121% μέσα σε έναν χρόνο στην Τουρκία, άνοδος που έχει φθάσει το 188% σε ορισμένες μεγάλες πόλεις

ΑΜΠΕ

Επειτα από 20 χρόνια αδιάλειπτων πληρωμών ενοικίου, ένας χειροτέχνης στην Τουρκία απειλείται με έξωση από τον ιδιοκτήτη, που ξαφνικά απαίτησε αύξηση του μισθώματος κατά σχεδόν 700%: από τις 3.200 τουρκικές λίρες (110 ευρώ) στις 25.000 (867 ευρώ) τον μήνα.

«Θέλω να ακουστώ. Με τέτοιες απαιτήσεις, κινδυνεύουμε να δούμε κόσμο να πλακώνεται στο ξύλο, ακόμα και να μαχαιρώνεται», τονίζει με ανησυχία ο χειροτέχνης ο οποίος, στα 58 του χρόνια, φοβάται πως θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το εργαστήριο και ταυτόχρονα το επάγγελμά του.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τουλάχιστον 46 τραυματίστηκαν μέσα σε έναν χρόνο εξαιτίας βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα σε μισθωτές και ιδιοκτήτες.

Τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 121% μέσα σε έναν χρόνο στην Τουρκία, άνοδος που έχει φθάσει το 188% σε ορισμένες μεγάλες πόλεις, όπως η πρωτεύουσα Άγκυρα, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Αύγουστο από το πανεπιστήμιο Μπαχτσεσεχίρ.

Αλλά ακόμα απέχει από τον πραγματικό πληθωρισμό στην Τουρκία, που μεγεθύνεται ασταμάτητα από τα τέλη του 2019 και βρίσκεται περί το 60% σύμφωνα με την κυβέρνηση, αλλά πιο κοντά στο 130% κατά υπολογισμούς ομάδας ανεξάρτητων οικονομολόγων.

Μπροστά στη δυσαρέσκεια των μισθωτών, που απειλούνται από την απογείωση των τιμών, η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όρισε πλαφόν της αύξησης των ενοικίων, που δεν μπορεί να ξεπερνά το 25%, δηλαδή το επίσημο ποσοστό του πληθωρισμού για τις εμπορικές επιχειρήσεις.

Όμως, σύμφωνα με ειδικούς, το μέτρο αυτό δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να επιδεινώσει τις εντάσεις, ωθώντας πολλούς ιδιοκτήτες να επιδιώκουν με κάθε τρόπο, ενίοτε με εξαπάτηση, να ξεφορτωθούν τους μισθωτές για να νοικιάσουν τα ακίνητά τους σε υψηλότερες τιμές.

Πολύ πάνω από τον πληθωρισμό

Ενθαρρυμένοι εξαιτίας της μαζικής έλευσης ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, «οι ιδιοκτήτες ζητούν αυξήσεις ενοικίων πολύ πάνω από τον πληθωρισμό», τονίζει.

Η Αγκυρα, μακριά από τα μεγάλα ρήγματα που απειλούν την Τουρκία, θεωρείται από τις πιο ασφαλείς περιοχές της χώρας.

«Οι ιδιοκτήτες θεωρούν ότι πλήττονται από το πλαφόν των ενοικίων. Όμως ένας δημόσιος υπάλληλος, ένας συνταξιούχος ή ένας εργαζόμενος που παίρνει τον ελάχιστο εγγυημένο μισθό δεν έχουν δει τέτοιες αυξήσεις και δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τα σημερινά ενοίκια».

Ο κατώτερος καθαρός μισθός δεν ξεπερνά τις 11.400 τουρκικές λίρες (395 ευρώ).

Η Μεριέμ Αλτουνλού, που έφθασε από το Χατάι (νοτιοανατολικά), την επαρχία που υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή από τον σεισμό, φοβάται πως μέσα στον χειμώνα το ενοίκιο θα αυξηθεί.

«Ηδη δυσκολευόμουν να πληρώνω 13.000 λίρες (450 ευρώ). Αν ο ιδιοκτήτης θελήσει να ξεπεράσει το 25%, θα πρέπει να φύγω. Δεν ξέρω πού θα πάω», απελπίζεται.

Η δικηγόρος, η κυρία Σελβί, φοβάται πως οι διενέξεις αυτής της φύσης θα γίνονται προοδευτικά ολοένα χειρότερες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση