ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τριγμοί στις γαλλικές αγορές ενόψει εκλογών - Υψηλό επτά ετών στα spreads

Οι επενδυτές ανησυχούν για το οικονομικό πλάνο του ακροδεξιού κόμματος της Λεπέν, το οποίο έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις

Αναταράξεις έχουν προκληθεί στις γαλλικές αγορές τις τελευταίες ημέρες από το ενδεχόμενο η Ακροδεξιά να αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις επερχόμενες εκλογές. Η αναταραχή αυτή είναι αρκετά αισθητή και στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές.

Με την ανησυχία να είναι διάχυτη στους επενδυτές, οι γαλλικές μετοχές οδεύουν προς τη χειρότερη εβδομάδα τους από τον Σεπτέμβριο του 2022 ενώ ο χρηματιστηριακός δείκτης Cac 40 στο Παρίσι σημείωσε πτώση άνω του 5% στις πέντε συνεδριάσεις μετά την απόφαση του προέδρου Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Τα γαλλικά κρατικά ομόλογα έχουν επίσης πληγεί. Τα spreads έχουν αυξηθεί σήμερα στις 0,77 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 2017.

Οι επενδυτές ανησυχούν για το οικονομικό πλάνο του κόμματος της Λεπέν όσον αφορά τις δαπάνες, με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ να προειδοποιεί ότι μια νίκη της Ακροδεξιάς θα μπορούσε να οδηγήσει σε «κρίση χρέους» παρόμοια με την αναταραχή στο Ηνωμένο Βασίλειο υπό την πρωθυπουργία της Λιζ Τρας.

Αν και το κόμμα της Μαρίν Λεπέν δεν έχει ακόμη υποβάλει λεπτομερείς κυβερνητικές προτάσεις, το οικονομικό σχέδιο της προεκλογικής περιόδου του 2022 υπολογίζεται ότι είχε κόστος 120 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με ανάλυση του Institut Montaigne, μιας δεξαμενής σκέψης που πρόσκειται στον Μακρόν, υπολογίζεται ότι τα μέτρα αυτά θα οδηγούσαν στην αύξηση του ελλείμματος της χώρας κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Στο μεταξύ, ο αντίκτυπος της κατάστασης στη Γαλλία επηρεάζει και την ευρωπαϊκή οικονομία. Το ευρώ έχει υποχωρήσει έναντι του δολαρίου, ενώ ο δείκτης Stoxx 600 βρίσκεται σε τροχιά για τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Οι γερμανικοί, ιταλικοί και ισπανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν επίσης υποχωρήσει. Ενδεικτικά, ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 της Wall Street κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση καθώς έχει αναπτυχθεί 1,6% αυτή την εβδομάδα.

Με πληροφορίες από FT, Bloomberg

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση