ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χαιρετίζει τη συμφωνία στον ΟΟΣΑ για φορολογικές βάσεις η Κύπρος

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

ΚΥΠΕ

H Κύπρος χαιρετίζει τη συμφωνία που επετεύχθη σε επίπεδο ΟΟΣΑ στις 8 Οκτωβρίου, 2021 σηματοδοτώντας τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες για τη δημιουργία θεμιτού και υγιούς ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο και για τη διασφάλιση των φορολογικών βάσεων και των δημόσιων εσόδων των οικονομιών.

Σε ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ αναφέρεται ότι η Κύπρος δεν είναι σε θέση να λαμβάνει μέρος στις παγκόσμιες διαβουλεύσεις που γίνονται σε αυτό το επίπεδο αφού δεν είναι μέλος ούτε του ΟΟΣΑ ούτε και του Inclusive Framework λόγω ενστάσεων χώρας μέλους του οργανισμού. Ως εκ τούτου, σημειώνεται, η Κύπρος δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των χωρών μελών του οργανισμού (Inclusive Framework).

«Εντούτοις το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με τις αρχές που διέπουν το σχέδιο των δύο πυλώνων, όπως αυτές καταγράφονται στη χθεσινή δήλωση που εξέδωσε ο ΟΟΣΑ, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν και επισφραγιστούν στη συνάντηση των G20 στις 13 Οκτωβρίου, 2021», αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.

Το Υπουργείο σημειώνει επιπρόσθετα ότι οι Κυπριακές Αρχές αναμένουν το τελικό αποτέλεσμα των συζητήσεων που θα λάβουν χώρα στη συνάντηση των G20, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη των αντίστοιχων ευρωπαϊκών νομοθετικών πρωτοβουλιών εντός του 2022.

«Ειδικότερα, το Υπουργείο Οικονομικών στηρίζει την επίτευξη της συμφωνίας και θα εργαστεί εποικοδομητικά συμμετέχοντας ενεργά στις αρμόδιες επιτροπές της Ε.Ε. για τη θέσπιση του νομοθετικού πλαισίου που θα προβλέπει την εισαγωγή του παγκόσμιου συντελεστή φορολογίας εταιρειών 15% διασφαλίζοντας έτσι ένα υγιές πλαίσιο ανταγωνισμού και δίκαιης φορολόγησης», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση