ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ξανά στην Επ. Οικονομικών το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ στην ανέγερση κατοικίας

Το αρχικό νομοσχέδιο είχε κατατεθεί τον Ιανουάριο του 2022

ΚΥΠΕ

Το θέμα της στοχευμένης επιβολής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% σε κατοικίες με εμβαδόν μέχρι 140 τετραγωνικά μέτρα, θα συζητηθεί εκ νέου στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών τη Δευτέρα.

Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει κινητοποιήσει τη διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου, αποστέλλοντας στη Λευκωσία προειδοποιητική επιστολή τον Ιούλιο του 2021, τα μέλη της επιτροπής θα συζητήσουν επί αναθεωρημένου κειμένου που έχει κατατεθεί από την εκτελεστική εξουσία, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με την Κομισιόν.

Το αρχικό νομοσχέδιο είχε κατατεθεί τον Ιανουάριο του 2022.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου ότι το νομοσχέδιο έχει τροποποιηθεί εκ νέου και εκκρεμεί ενώπιον της Επιτροπής και αναφέρθηκε στην ανάγκη αποφυγής «οποιωνδήποτε δυσάρεστων εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Το νομοσχέδιο διαλαμβάνει την στοχευμένη επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (5%) στην παράδοση ή ανέγερση κατοικίας η οποία να καλύπτει τα πρώτα 140 τ.μ. της κατοικίας με μέγιστο εμβαδό τα 200 τ.μ., στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής.

Στην συνεδρία θα συνεχιστεί η συζήτηση επί της αρχής και της πρότασης νόμου των Στέφανου Στεφάνου, Άριστου Δαμιανού και Αντρέα Καυκαλιά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις που προνοεί τη διόρθωση στρεβλώσεων και αδυναμιών σε σχέση με την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (5%) στην παράδοση ή ανέγερση κατοικίας.

Στην ημερήσια διάταξη της επιτροπής βρίσκεται, μεταξύ άλλων, και ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας τροποποιητικός Νόμος, ο οποίος προνοεί την αναστολή επιβολής πρόσθετου φόρου και τόκου για συγκεκριμένη φορολογική περίοδο με την πληρωμή του φόρου προστιθέμενης αξίας για την εν λόγω φορολογική περίοδο σε τρεις ισόποσες δόσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση