ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξανά στο τραπέζι η ΑΤΑ

Η επιδίωξη του Υπουργού

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Διεξήχθη το πρωί της Παρασκευής η πρώτη κοινή συνάντηση του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, με τους κοινωνικούς εταίρους για την ΑΤΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός πραγματοποίησε ήδη ξεχωριστές συναντήσεις με τις τέσσερις συντεχνίες ΠΑΣΥΔΥ, ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι παραμένει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών καθώς εργοδότες και συντεχνίες συνεχίζουν να επιμένουν στις θέσεις τους.

Σύμφωνα με προηγούμενο δημοσίευμα της «Κ», οι συντεχνίες διαμηνύουν πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει δεκτή η κατάργηση ή αλλαγή του συστήματος αναπλήρωσης των μισθών, ζήτημα που θέτουν επιτακτικά οι εργοδοτικές οργανώσεις (ΟΕΒ και ΚΕΒΕ). Από την πλευρά τους, οι εργοδότες αναμένουν να δουν τον Υπουργό Εργασίας ώστε να διαπιστώσουν εάν η θέση της κυβέρνησης θα κινείται στο ίδιο πνεύμα με τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την προεκλογική περίοδο. Πάντως η εργοδοτική πλευρά δεν έχει μετακινηθεί από την πάγια θέση της για κατάργηση της ΑΤΑ με τη σημερινή μορφή και αντικατάστασή της με ένα άλλο μοντέλο που όπως λέγεται ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επιδίωξη του Υπουργείου Εργασίας είναι να μην υπάρξει διατάραξη της εργασιακής ειρήνης, μια εξέλιξη που θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα του κυβερνητικού σχήματος. Για τον υπουργό Εργασίας η ιδεατή εξέλιξη θα ήταν μια συμφωνία για την τρέχουσα χρονιά και ως εκ τούτου φαίνεται να προκρίνει τα δύο μέρη να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το 2023 που να προνοεί μερική αύξηση του ποσοστού καταβολής της ΑΤΑ. Ένα τέτοιο ποσοστό, που πιστεύεται ότι μπορεί να ηρεμήσει τα πνεύματα προσωρινά, είναι το 60% ή 65%. Ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη δεν φαίνεται να τυγχάνει αποδοχής από τους εργοδότες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση