ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χρ. Ερωτοκρίτου για εκποιήσεις: Κλείνει μια ανοιχτή πληγή 10 ετών

«Μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την στοχευμένη προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών και της πρώτης κατοικίας».

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

H υπερψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής ενός ολοκληρωμένου πλαισίου διαχείρισης των Μη Εξυπηρετουμένων Δανείων και των εκποιήσεων σηματοδοτεί μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την στοχευμένη προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών και της πρώτης κατοικίας και μια εξέλιξη που κλείνει μια ανοιχτή πληγή 10 ετών, δήλωσε η Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών και Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, σε συνέντευξη Τύπου για τις χθεσινές αποφάσεις της Βουλής, η κ. Ερωτοκρίτου σημείωσε πως «μη εξυπηρετούμενα δάνεια που αφορούν πρώτη κατοικία αξίας μέχρι €350.000 και επαγγελματική στέγη αξίας μέχρι €750.000 ευρώ, αποκτούν ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας από αθέμιτες πρακτικές των τραπεζών και εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων».

Όπως είπε, υπερψηφίστηκαν τα νομοσχέδια για την γρήγορη και κατά προτεραιότητα εκδίκαση υποθέσεων δανείων για κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350.000 και τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου ο οποίος θα λειτουργεί ως εξωδικαστικός φορέας επίλυσης διαφορών.

Ανέδειξε επίσης ότι ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος θα επιλαμβάνεται παραπόνων από δανειολήπτες που αφορούν και τα τερματισμένα δάνεια και τα δάνεια που περιέχουν καταχρηστικές ρήτρες και υπερχρεώσεις.

Υπενθύμισε ακόμη ότι πέραν των νομοσχεδίων, υπερψηφίστηκαν και οι δύο προτάσεις νόμου του ΔΗΚΟ, της ΔΗΠΑ και της ΕΔΕΚ οι οποίες προβλέπουν την αναστολή της εκποίησης όσων δικαιώνονται από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, μέχρι τη δικαίωση τους από το Δικαστήριο, καθώς και τη ρύθμιση του δικαιώματος υποβολής παραπόνου.

Κατά την κ. Ερωτοκρίτου, τα δυο κυβερνητικά νομοσχέδια και οι δύο προτάσεις νόμου που ψηφίσαμε είναι ισοζυγισμένα και συνθέτουν μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων που διευρύνει την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών, αποτρέπει την κατάχρηση του συστήματος από τους κακόπιστους δανειολήπτες και διασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της Δημοκρατίας υπάρχει συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει στοχευμένα την πρώτη κατοικία αξίας μέχρι €350.000 και την επαγγελματική στέγη αξίας μέχρι €750000 ευρώ, για αυτούς που δικαιώνονται από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης στην ψήφιση του νόμου για τον ορισμό από το Ανώτατο Δικαστήριο αριθμού δικαστών για σκοπούς εκδίκασης υποθέσεων δανείων για κύρια κατοικία ύψους μέχρι €350.000, λέγοντας ότι στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό υπάρχει πρόνοια για 38 νέες θέσεις στη δικαστική υπηρεσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση