ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χρειάζεται βούληση για επίλυση προβλημάτων που εμποδίζουν λειτουργία ανταγωνιστικής αγοράς

Τι αναφέρει ο Σύνδεσμος Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΣΑΗ)

ΚΥΠΕ

Η αποτυχία της δεύτερης δοκιμαστικής περιόδου λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς επιβεβαιώνει τις δικαιολογημένες ανησυχίες του, αλλά και μεταθέτει την έναρξη λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς «στις ελληνικές καλένδες», αναφέρει την Πέμπτη ο Σύνδεσμος Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΣΑΗ) σε δελτίο Τύπου αναφορικά με πρόσφατα δημοσιεύματα για το θέμα.

Συγκεκριμένα, ο ΣΑΗ αναφέρει ότι, αναφορικά με πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου για τη δεύτερη δοκιμαστική περίοδο λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς που σχετίζονται με την ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) ημερομηνίας 23/12/2022, ο Σύνδεσμος επιθυμεί να σημειώσει ότι, «η αποτυχία της δεύτερης δοκιμαστικής περιόδου λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς επιβεβαιώνει τις δικαιολογημένες ανησυχίες που είχε εκφράσει ο Σύνδεσμός μας στο παρελθόν και μεταθέτει την έναρξη λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς στις ελληνικές καλένδες».

Ο ΣΑΗ επαναλαμβάνει τη θέση του «ότι η εγκαθίδρυση και λειτουργία μιας γνήσιας ανταγωνιστικής αγοράς αποτελεί το αποτελεσματικότερο εργαλείο για την εξασφάλιση κοστοστρεφών τιμών προς όφελος των μακροπρόθεσμων συμφερόντων των καταναλωτών».

Ο Σύνδεσμος καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να λάβουν τέτοιες ενέργειες ώστε να επιλυθούν «κατά τρόπο αποτελεσματικό» όλα τα τεχνικά προβλήματα που έχουν εντοπιστεί κατά τη δοκιμαστική περίοδο. Τα εν λόγω προβλήματα, αναφέρει, συνδέονται αφενός, με το λογισμικό, την ποιότητα και αξιοπιστία των μετρητικών δεδομένων του Διαχειριστή Συστήματος Διανομής και αφετέρου, με την ανεπαρκή στελέχωση κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού βάρδιας του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς.

Ζητά όπως διασφαλιστεί η αναγκαία ανεξαρτησία και αμεροληψία μεταξύ του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς και του Λειτουργού Αγοράς. «Οι εν λόγω πρωτοβουλίες καθίστανται επιτακτικές ενόψει και της απουσίας κανονισμών που ρυθμίζουν σειρά θεμάτων που αφορούν τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένης και της αμεροληψίας του προσωπικού του, που στελεχώνεται από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου», σημειώνει.

Κλείνοντας, ο ΣΑΗ αναφέρει ότι, οι αρμόδιοι φορείς καλούνται «να επιδείξουν την αναγκαία βούληση» ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που εμποδίζουν την λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση