ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπ. Γεωργίας: Αποφασισμένοι να δώσουμε νέα πνοή στον αγροτικό τομέα

«Στόχος μας είναι η στήριξη των αγροτικών κοινοτήτων, ώστε να παραμείνουν ζωντανές εστίες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης»

ΚΥΠΕ

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει νέα πνοή στον αγροτικό τομέα, να χαράξει νέα πορεία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και να αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος, σε χαιρετισμό του, τον οποίο ανέγνωσε, εκ μέρους του Υπουργού Μάκης Αντωνιάδης, Πρώτος Λειτουργός Γεωργίας, στο 6ο Φεστιβάλ Ανθού της Κιτρομηλιάς, τον οποίο διοργάνωσε ο ανεξάρτητος όμιλος «ΕπίΔραση», στην Επισκοπή Λεμεσού.

«Στόχος μας είναι η στήριξη των αγροτικών κοινοτήτων, ώστε να παραμείνουν ζωντανές εστίες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, συνδυάζοντας τη γεωργία, τον τουρισμό και την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος», πρόσθεσε ο κ. Ξενοφώντος.

Όπως ανέφερε, αν και ο γεωργικός τομέας αντιπροσωπεύει, σε αριθμούς, ένα μικρό μέρος του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος του τόπου, εντούτοις ασκεί σημαντική επίδραση στους άλλους τομείς της οικονομίας, πολλαπλασιάζοντας έτσι την αξία του.

«Συνδράμει στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στις αγροτικές περιοχές και στον περιορισμό της αστυφιλίας και της απερήμωσης. Εξάλλου, η άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας προφυλάσσει και διατηρεί το φυσικό περιβάλλον και το τοπίο και συμβάλλει στον περιορισμό του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής», σημείωσε.

Είπε, παράλληλα, ότι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες τα τελευταία χρόνια, η κυπριακή γεωργία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις.

«Η κυβέρνηση, και συγκεκριμένα το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά, έχει σκοπό να συνεχίσει την πολύπλευρη δράση του και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ότι για τη στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου, καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, το οποίο προβλέπει συνολική χρηματοδότηση ύψους 454 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως είπε, στο Στρατηγικό Σχέδιο περιλαμβάνονται μέτρα και καθεστώτα που προωθούν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των γεωργών ενώ, παράλληλα, στοχεύουν στον μετριασμό των περιβαλλοντικών προβλημάτων και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Παράλληλα, εναρμονιζόμενο με τις ενωσιακές πολιτικές, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επέκταση των δράσεων αναδιοργάνωσης και βελτίωσης της λειτουργίας του αγροτικού τομέα. Παραδείγματα αποτελούν η μεταρρύθμιση του τομέα της διαχείρισης κινδύνων στη γεωργική παραγωγή, καθώς και οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων και τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών προς όφελος των αγροτών μας», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση