ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπερψηφίστηκαν οι προϋπολογισμοί 18 ημικρατικών οργανισμών

Για μεγάλη επιτυχία της Βουλής των Αντιπροσώπων έκανε λόγο ο Δημήτρης Συλλούρης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τους προϋπολογισμούς 18 ημικρατικών οργανισμών υπερψήφισε σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων. Πρόκειται για τους προϋπολογισμούς του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, του Ταμείου Δημόσιων Δανείων , της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου, του ΧΑΚ, του Συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων , του Γραφείου Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας, του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών, της ΑΗΚ, του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου, του Ταμείου Θήρας και Διαχείρισης Άγριας Πανίδας, του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης, του Ανεξάρτητου Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, ανέφερε ότι πρόκειται για μεγάλη επιτυχία της Βουλής και διαβεβαίωσε ότι ο νόμος θα τηρηθεί.

Σε δηλώσεις του, αργότερα στο περιθώριο επίσκεψής του στο Σπίτι του Πολίτη, ο κ. Συλλούρης και ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι «εδώ και δύο χρόνια προσπαθούσαμε να έρθουν οι προϋπολογισμοί όπως οφείλουν με βάση την νομοθεσία να έρχονται μαζί με τους υπόλοιπους προϋπολογισμούς», προσθέτοντας ότι . «φέτος το καταφέραμε, με εξαίρεση 5-6 που κι αυτοί με την πίεση πιστεύω θα έρθουν σχεδόν όλοι πριν τα Χριστούγεννα».

«Είναι ένα επίτευγμα της Βουλής», σημείωσε και ευχαρίστησε όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς που ανταποκρίθηκαν.

Αυτοί που δεν ανταποκρίθηκαν, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, «θέλω να ελπίζω ότι του χρόνου θα είναι οι πρώτοι που θα καταθέσουν». Πρόσθεσε ότι όποιος οργανισμός δεν καταθέσει, «θα τηρηθεί ο νόμος και δεν θα δουλέψει η Βουλή κάτω από τον εκβιασμό ότι δεν θα πληρωθούν οι υπάλληλοι». Δεν θα πληρωθούν οι υπάλληλοι και να αναλάβει ο κάθε ένας τις ευθύνες του, με βάση το νόμο, το Σύνταγμα και τα εργασιακά δικαιώματα, ανέφερε καταληκτικά.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης ενημέρωσε ότι από τους 30 ημικρατικούς οργανισμούς, έχουν ήδη κατατεθεί και συζητηθεί 23 και έχουν μείνει 7. Ανέφερε ότι για τους 3 (Αρχή Λιμένων Κύπρου, ΚΟΑΠ, Φορέας Εξώδικης Επίλυσης Αναφορών), εξ αυτών έχουν δοθεί εξηγήσεις ενώ για 4 (Επιτροπή Σιτηρών, ΘΟΚ, ΡΙΚ, Αρχή Παιγνίων) όχι.

Είπε επίσης ότι από τα 41 θέματα που βρίσκονται ενώπιον της Ολομέλειας τα 32 είναι της Επιτροπής Οικονομικών και εξήρε το έργο των λειτουργών που στελεχώνουν τη Γραμματείας της Επιτροπής.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει την πλειοψηφία των προϋπολογισμών αλλά θα τηρήσει αποχή για το προϋπολογισμό του Συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων και θα υπερψηφίσει επίσης την τροπολογία του ΑΚΕΛ η οποία «σταυρώνει» κονδύλι της Προϋπολογισμού της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων.

Ο κ. Βότσης ενημέρωσε ότι η Επιτροπή έχει συμφωνήσει κάποιες τροπολογίες να ενταχθούν στα κείμενα. Είπε ότι στον προϋπολογισμό του συμβουλίου εγγραφής και ελέγχου εργοληπτών οικοδομικών και τεχνικών έργων έχουμε σταυρώσει το κονδύλι που αφορά την αντιμισθία. Στον προϋπολογισμό της ΑΗΚ, πρόσθεσε, έχουμε σταυρώσει δύο κονδύλια που αφορούν €43 εκατ΄. επενδύσεις στις θυγατρικές εταιρείες και επενδύσεις του τμήματος παραγωγής €13 εκατ. Πρόσθεσε ότι υποστηρίζει επίσης την τροπολογία του ΑΚΕΛ. Εξέφρασε την στήριξη του κόμματος του σε όλους τους προϋπολογισμούς.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, ενημέρωσε ότι το κόμμα του δεν θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του ΧΑΚ, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει πολιτική απόφαση για αποκρατικοποίησή του.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο βουλευτής Ανδρέας Καυκαλιάς είπε ότι θα υπερψηφιστούν οι προϋπολογισμοί αλλά όχι αυτός του Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

Σε σχέση με την τροπολογία εξήγησε ότι πρόκειται για κονδύλι που αφορά στην Εθνική Αρχή Στοιχήματος. Κακώς, είπε κατά τη δική μας άποψη τα προγράμματα πρόληψης της Αρχής δεν εγκρίνονται από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου. Δεσμεύουμε το κονδύλι κοινωνική ευθύνη €800.000 ούτως να εξασφαλίσουμε ότι τα προγράμματα για προώθηση μέτρων προστασίας νεαρών ατόμων και παθολογικών παικτών από το στοίχημα που υλοποιεί η Αρχή να ευθυγραμμίζονται με το πλαίσιο και την εθνική στρατηγική αντιμετώπισης εξαρτήσεων.

Εκ μέρους του ΕΛΑΜ ο βουλευτής Λίνος Παπαγιάννης ενημέρωσε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό της ΡΑΕΚ, του ΧΑΚ και του Ανεξάρτητου Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης. Προέβηκε επίσης σε τοποθέτηση για τους ψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και κάλεσε την Κυβέρνηση και τη Βουλή να δουν πως θα βοηθήσουν τον κόσμο. Έκανε επίσης έκκληση για αναθεώρηση της κατάργησης του ουλαμού πάταξης λαθροθηρίας.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Γιώργος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι θα στηρίξει όλους τους προϋπολογισμούς και την τροπολογίας του ΑΚΕΛ.

Ο βουλευτής ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ξεκαθάρισε ότι θα υποστηρίξουμε όλους τους προϋπολογισμούς. Η δική μας παράταξη δεν σταύρωσε κανένα. Πρότεινε επίσης όπως η τροπολογία του ΑΚΕΛ σταυρωθεί για μικρότερο ποσοστό, εισήγηση που δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία της Ολομέλειας, η οποία και υπερψήφισε την τροπολογία.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Χαραλάμπος Θεοπέμπτου έκανε ειδική αναφορά στις εκπομπές ρύπων, λόγω των οποίων ο λογαριασμός του ηλεκτρικού είναι κατά 2% πιο ακριβός και άσκησε κριτική για μη επαρκή προώθηση των ΑΠΕ.

Ο βουλευτής ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης σε παρέμβασή του αναφέρθηκε στο εργασιακό καθεστώς του εποχιακού προσωπικού του Ταμείου Θήρας το οποίο δεν έχει ακόμα ρυθμιστεί όπως έχει γίνει με άλλα τμήματα.

Τον προϋπολογισμό του ΚΥΠΕ θέλει να εξετάσει η Επιτροπή Εσωτερικών

Εξάλλου, σε παρέμβασή της ενώπιον της Ολομέλειας κατά την έναρξη των εργασιών του νομοθετικού έργου η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής Ελένη Μαύρου εξέφρασε την απαρέσκεια της γιατί ο προϋπολογισμός του ΚΥΠΕ, ο οποίος δεν ήταν σήμερα ενώπιον του σώματος, παραπέμφθηκε και εξετάστηκε από την Επιτροπή Οικονομικών και ζήτησε όπως σταλεί για εξέταση στην Επιτροπή Εσωτερικών. Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι είναι θέμα για το οποίο μπορεί να γίνει διαβούλευση μεταξύ των Επιτροπών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Πάνω από 2.000 οι συλλήψεις στις διαδηλώσεις υπέρ Ναβάλνι

«Πούτιν και Ερντογάν, ίδιο πιτσίμι! »
ΑΚΑ  |  12:28

«Είχαμε σχέση, δεν ήταν βιασμός»

«Ένας γάδαρος βιαστής μίλησε. Κανονίστε τον!!!»
ΑΚΑ  |  12:27

Σε ελεύθερη πτώση το bitcoin το τελευταίο 15νθήμερο

«Φίλος, γνώστης των οικονομικών είπε προ 3 ετών ότι οι `ανακαλύψαντες` το bitcoin θα βρεθούν πίσω από ...»
ΑΚΑ  |  12:25

Πρ. Βουλής στην «Κ»: Μονόδρομος η δημοσιοποίηση της Λίστας Γιωρκάτζη

«Πρόεδρε της Βουλής, άμα το δούμε εν να τα πιστέψουμε! Το γεγονός ότι ανήκεις στο ΑΚΕΛ μας κάνει να ...»
ΑΚΑ  |  12:20

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση